Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο προχωρά για να δώσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, 2 Φεβρουαρίου 2009. (Darren Staples / WPA Pool / Getty Images)

117 βρετανικές εταιρείες ανήκουν πλέον στην Κίνα μετά από επιχειρηματικό πραξικόπημα μιας δεκαετίας

Κινεζικές εταιρείες αγόρασαν ή εν μέρει απέκτησαν 117 βρετανικές εταιρείες τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με ένα κορυφαίο think tank.

Μια βάση δεδομένων από την Henry Jackson Society (HJS – Κοινότητα Χένρυ Τζάκσον) έδειξε ότι εταιρείες που συνδέονται με το κινεζικό κράτος έχουν αγοράσει ή εν μέρει αποκτήσει εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου σε βασικούς τομείς όπως η άμυνα, η αεροπορία, οι ημιαγωγοί, η πληροφορική, τα χρηματοοικονομικά και άλλες εταιρείες που εξυπηρετούν την Κρίσιμη Εθνική Υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η HJS δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών που εμπλέκονται ήταν σε τομείς που το ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) ανέφερε ως κλειδιά για την κρατική βιομηχανική στρατηγική της Κίνας «Made in China 2025», η οποία έχει στόχο την κυριαρχία στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας.

Η βάση δεδομένων της HJS έρχεται μετά από ένα νέο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, το οποίο θα ενισχύσει την εξουσία ελέγχου και παρέμβασης της κυβέρνησης σχετικά με κακόβουλες εταιρικές συμφωνίες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.

Νομοσχέδιο Εθνικής Ασφάλειας και Επενδύσεων

Το Εθνικό Νομοσχέδιο Ασφάλειας και Επενδύσεων θα υποχρεώσει τις βρετανικές εταιρείες να αποκαλύψουν οποιαδήποτε απόπειρα «δυνητικά εχθρικών» άμεσων ξένων επενδύσεων σε 17 βασικούς εταιρικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της ενέργειας και της επιστήμης υπολογιστών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι μη συμμορφούμενες εταιρείες κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμα έως του μεγαλύτερου μεταξύ του 5% του παγκόσμιου εισοδήματος, ή 10 εκατομμυρίων λιρών (13,1 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής).

Μπορούν επίσης να επιβληθούν ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών βάσει του νομοσχεδίου.

Απαιτείται επείγουσα αναθεώρηση των προηγούμενων εξαγορών

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Άλοκ Σάρμα είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ένας από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στον κόσμο και θέλουμε να το διατηρήσουμε έτσι.»

«Αλλά εχθρικά προσκείμενα μέρη δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία – δεν υπάρχει πίσω πόρτα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Αυτό το νομοσχέδιο θα σημαίνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στις ακτές μας, ενώ αποκλείουμε εκείνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια του βρετανικού λαού», είπε.

Ο Άλαν Μεντόζα, εκτελεστικός διευθυντής της HJS, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Epoch Times ότι με πολλές βρετανικές εταιρείες που έχουν ήδη αγοραστεί από κινεζικές εταιρείες με δεσμούς με το κινεζικό κράτος, «η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα επανεξετάσει επειγόντως όλες αυτές τις προηγούμενες εξαγορές για να εξακριβώσει την πλήρη έκταση του πόσο συμβιβασμένο μπορεί να είναι το Ηνωμένο Βασιλείο από ξένη εταιρική ιδιοκτησία».

Σχολιάζοντας τη βάση δεδομένων της HJS, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βρετανίας είπε σε email στην Epoch Times ότι: «Έχουμε ήδη εξουσία παρέμβασης σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για λόγους εθνικής ασφάλειας και πρόσφατα μειώσαμε το όριο παρέμβασης σε τρεις ευαίσθητους τομείς της οικονομίας».

«Μεταφορά σκέψης»

Μια προηγούμενη έκθεση (pdf) τον Οκτώβριο της HJS υπογράμμισε παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με την «μεταφορά σκέψης» [brain drain] που υπόκειται η βρετανική πνευματική ιδιοκτησία (ΠΙ) από την Κίνας στον ακαδημαϊκό τομέα στον οποίο η Βρετανία «ξυπνά καθυστερημένα».

Η έκθεση έδωσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Κινέζων φοιτητών που εγγράφηκαν σε μαθήματα υψηλού κινδύνου σε βρετανικά πανεπιστήμια όπως στην Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει πρόγραμμα για να αποτρέψει άμεσα την Κίνα από το να βάλει τα χέρια της στην βρετανική ΠΙ μέσω των πανεπιστημίων.

Αντίθετα, έχει το υποχρεωτικό αλλά γενικότερο Σχέδιο Έγκρισης Ακαδημαϊκής Τεχνολογίας (ATAS) το οποίο αντικατέστησε ένα μικρής χρήσης εθελοντικό πρόγραμμα υπό τον όρο ότι μόνο τα απαιτούμενα πανεπιστήμια ενημερώνουν για φοιτητές τους κατά την κρίση τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ATAS, όλη η έρευνα και ορισμένοι προπτυχιακοί φοιτητές άλλων ηπείρων, εκτός εκείνων από εξαιρούμενες χώρες που θέλουν να σπουδάσουν «ορισμένα ευαίσθητα θέματα», πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ειδικό πιστοποιητικό πριν σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ευαίσθητα θέματα περιλαμβάνουν τη φυσική, τη μηχανική και την αεροδιαστημική μηχανική, την χημική και ενεργειακή μηχανική και την τεχνολογία υλικών που θα επέτρεπαν την χρήση των γνώσεων που αποκτήθηκαν στην προηγμένη συμβατική στρατιωτική τεχνολογία (ACMT) ή στα όπλα μαζικής καταστροφής (WMDs) ή στα συστήματα φορείς τους.

Οι εξαιρούμενες χώρες των οποίων οι μαθητές δεν χρειάζονται πιστοποιητικό ATAS πριν σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν χώρες της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Νέα Ζηλανδία, την Σιγκαπούρη, την Νότια Κορέα, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση της HJS του Οκτωβρίου ζητά τη μεταφορά του προγράμματος ATAS από το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, το οποίο το υποστηρίζει, στο υπουργείο Εσωτερικών, και αναθέτει την ευθύνη για την επιβολή του στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε