Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Αντλίες πετρελαίου στην Καλιφόρνια στις 5 Οκτωβρίου 2022. (Robyn Beck/AFP via Getty Images)

12 γεγονότα που πρέπει να έχετε υπόψη για το 2023

Το 2022 ήταν ένα έτος γεμάτο εκπλήξεις: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο επίμονος πληθωρισμός που τροφοδοτήθηκε από το ενεργειακό κόστος, η κατάρρευση του FTX και της αγοράς κρυπτονομισμάτων, οι αποκαλύψεις των λεγόμενων Twitter Files και μία από τις χειρότερες αγορές μετοχών στην πρόσφατη ιστορία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά.

Το έτος 2023 είναι έτοιμο να παρουσιάσει κάποιες εξίσου δύσκολες συνθήκες. Ακολουθούν 12 τάσεις, γεγονότα ή εκπλήξεις που μπορεί να έρθουν να διαμορφώσουν και να καθορίσουν το επόμενο έτος.

1) Επιστροφή του πληθωρισμού

Μπορεί να είμαι η έκθεση της μειοψηφίας εδώ, αλλά δεν πιστεύω ότι έχουμε δει το τέλος -ή το χειρότερο- του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστηρίζω ότι μετά από μια καθυστέρηση κατά την οποία η αύξηση των τιμών φαίνεται να μετριάζεται, ο πληθωρισμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) επιστρέφει στην περιοχή του 8-12%, όπου και θα παραμείνει για το υπόλοιπο του έτους. Αυτός θα είναι πληθωρισμός που θα ωθεί το κόστος και όχι η ζήτηση (βλ. το δεύτερο σημείο παρακάτω), και ένα καθυστερημένο αποτέλεσμα του τριπλασιασμού της προσφοράς χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2009. Ο στασιμοπληθωρισμός επιστρέφει, με τον δείκτη δυστυχίας (πληθωρισμός συν ανεργία) να φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα.

2) Η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση

Αυτό είναι ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο γεγονός σε αυτό το στάδιο, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές συμφωνούν ότι η ύφεση φαίνεται εξαιρετικά πιθανή για το 2023. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι πιθανό να χαρακτηρίζεται από αρνητικό ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας και ανασφάλεια των καταναλωτών. Το κύμα απολύσεων που ξεκίνησε στον τεχνολογικό τομέα το 2022 εξαπλώνεται σε άλλους κλάδους και τομείς και μεταναστεύει από τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Meta και η Amazon στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επηρεάζονται δυσανάλογα από την επιβράδυνση.

3) Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται

Ενώ βραχυπρόθεσμα η Δυτική Ευρώπη μπορεί να γλιτώσει από τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα λόγω του ήπιου χειμώνα, οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση δεν έχουν επιλυθεί. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε μια «φαουστιανή συμφωνία» πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη βιομηχανία άνθρακα και κάθε πυρηνική φιλοδοξία της και αντ’ αυτού να εμπιστευτεί τους Ρώσους – ενάντια σε κάθε ιστορική εμπειρία – και μια πράσινη ουτοπία. Η Γαλλία απομακρύνθηκε ομοίως από την πορεία της προς την ενεργειακή ανεξαρτησία – την πυρηνική ενέργεια – και πληρώνει το τίμημα. Παρόλο που και οι δύο έχουν μετανιώσει πρόσφατα για αυτές τις λανθασμένες εκτιμήσεις, η πορεία προς την ανάκαμψη θα πάρει χρόνια, όχι μήνες. Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις εφοδιασμού θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν αυτές τις οικονομίες.

4) Πετρέλαιο, κρυπτονόμισμα και χρυσός αποδίδουν

Οι αγορές ενέργειας θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία για το ορατό μέλλον, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαταραχών της προσφοράς και των περιορισμών στα διυλιστήρια. Το Bitcoin και το Ethereum βγαίνουν από έναν μακρύ, σκοτεινό χειμώνα, αλλά τα altcoins παραμένουν παγωμένα. Το δολάριο αρχίζει μια μακρά, αν και αργή και ταραχώδη, διολίσθηση από τα υψηλά του 2022, καθώς η μέγιστη ζήτηση από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων εξασθενεί.

5) Συνεχής άνοδος του εθνικισμού των πόρων

Το αξέχαστο γεωπολιτικό μάθημα της εποχής της πανδημίας ήταν ότι η εξάρτηση της αλυσίδας εφοδιασμού από χώρες που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν το συμφέρον ενός άλλου έθνους στην καρδιά τους αποτελεί μια επικίνδυνη στρατηγική ανοησία. Είναι καλό και δίκαιο που μάθαμε αυτό το μάθημα. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο εργάζονται τώρα επιθετικά για να αναπροσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν στρατηγικούς πόρους σε επαρκή ποσότητα για την αντιμετώπιση απροσδόκητων γεγονότων. Περιμένετε να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις για το εμπόριο όλο και περισσότερο προστατευτικές και εθνικιστικές πολιτικές.

6) Οι παραδοσιακές παγκόσμιες συμμαχίες σπάνε, νέες σχηματίζονται

Μακροχρόνιες συνεργασίες, όπως η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Σαουδική Αραβία, έχουν ήδη αρχίσει να διαλύονται. Αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας, στην οποία συμμετέχουν πρώην σύμμαχοι των ΗΠΑ ή τουλάχιστον αδέσμευτα έθνη, όπως η Ινδία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Πιο ευάλωτες στις γεωπολιτικές αλλαγές είναι οι χώρες της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Λόγω του πολέμου των κυρώσεων και της ασυνεπούς ή τουλάχιστον ασυνεπούς εξωτερικής πολιτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλήγουν σε καθαρή ελλειμματική θέση, χάνοντας περισσότερους φίλους από όσους κερδίζουν σε αυτή τη διαδικασία.

7) Η κυριαρχία του δολαρίου των ΗΠΑ συνεχίζει να διαβρώνεται

Το σκληρό νόμισμα επιστρέφει στην προτίμηση, με τα νομίσματα που υποστηρίζονται από εμπορεύματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Τα παλαιά συστήματα πληρωμών, το πετροδολάριο που αντικαθίσταται από πετρορούβλια ή πετρογιουάν, καθώς και τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες, θα συνωμοτήσουν για να διαβρώσουν σιγά σιγά το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές και εμπορικές ροές.

8) Η Δύση, κουρασμένη από το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, διεκδικεί την ειρήνη

Ενώ μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι η Ρωσία μπορεί να βομβαρδίσει τον ουκρανικό λαό μέχρι να υποταχθεί, το αυξανόμενο κόστος της υποστήριξης του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα προκαλέσει τους πολιτικούς ηγέτες σε όλη τη Δύση. Αυτή η κόπωση θα αυξηθεί καθώς περισσότεροι πολίτες θα αρχίσουν να θέτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ δεν θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα για να αναλάβουν κάποιες από τις εγχώριες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα έθνη στο εσωτερικό τους. Τελικά, οι δυτικές κυβερνήσεις και ο Πούτιν θα αποφασίσουν ο καθένας ότι μισή πίτα είναι καλύτερη από το να μην υπάρχει καθόλου πίτα.

9) Επίδραση ντόμινο της έκθεσης

Η πρόσφατη αποκάλυψη απάτης και διαφθοράς υψηλού επιπέδου που αφορά κυβερνητικές υπηρεσίες και προσωπικό των ΗΠΑ συνεχίζεται. Η αύξηση της διαφάνειας οδηγεί στη λογοδοσία. Τελικά, τα αποδεικτικά στοιχεία γίνονται πολύ συντριπτικά για να αγνοηθούν- ακολουθούν συλλήψεις, δίκες και καταδίκες. Οι ακροάσεις στο Κογκρέσο οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων και στα πρώτα βήματα προς μια θεμελιώδη θεσμική μεταρρύθμιση.

10) Η Κίνα γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει 

Αν και θα πρέπει να περιμένουμε ότι το γρύλισμα και το γάβγισμα θα γίνει πιο δυνατό, με συχνότερες εισβολές στον εναέριο χώρο, ναυτική δραστηριότητα, εκφοβισμούς και ευθείες απειλές, είναι εξαιρετικά απίθανο η Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν το 2023. Ενώ η Κίνα σίγουρα θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει την Ταϊβάν όσο η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει στην εξουσία, παρά να αντιμετωπίσει μια απίθανη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι έτοιμη, στρατιωτικά, πολιτικά ή με άλλο τρόπο, να εισβάλει στην Ταϊβάν. Τα εσωτερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της οικονομίας και της αυξανόμενης κοινωνικής αναταραχής εντός της ηπειρωτικής Κίνας, θα σημαίνουν ότι η δημιουργία διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εμπορικούς εταίρους στη Δύση παραμένει προς το παρόν αβάσιμη. Ενώ η Ρωσία μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την πώληση φυσικού αερίου στη Γερμανία, δεν υπάρχει περίπτωση η κινεζική οικονομία να επιβιώσει αν αποκοπεί απότομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη.

11) Ανάκαμψη της οικονομίας και των αγορών κατά το δεύτερο εξάμηνο

Ενώ δεν είμαι αισιόδοξος για το πρώτο εξάμηνο, με παρηγορεί το εύρος και η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Υπάρχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο λανθάνον δυναμικό στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στη μεταποίηση της παραγωγής σε άλλες χώρες, στην αναπροσαρμογή της αλυσίδας εφοδιασμού και στις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική πληροφορική, το κρυπτονόμισμα και η ψυχρή σύντηξη.

12) Περισσότερα από τα ίδια

Αυτό που θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια ανάκαμψη είναι οι ίδιες δυνάμεις που συνέβαλαν στην ύφεση: οι κακές πολιτικές αποφάσεις που συνεχίζουν να βλάπτουν την ενεργειακή μας βιομηχανία, να διατηρούν τα σύνορά μας ανασφαλή και να αποτυγχάνουν να διαλύσουν την ανεξέλεγκτη ρυθμιστική γραφειοκρατία που εμποδίζει την καινοτομία στην ενέργεια, τη μεταποίηση, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την τεχνολογία. Αυτοί είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους τομείς της οικονομίας και αυτοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο αρνητικά από την απερίσκεπτη επιστροφή της κυβέρνησης Μπάιντεν στις οικονομικές πολιτικές της εποχής Ομπάμα.

The Epoch Times Copyright © 2022 Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αυτές των συγγραφέων. Αποσκοπούν μόνο σε γενικούς ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να ερμηνεύονται ή να εκλαμβάνονται ως σύσταση ή προτροπή. Η Epoch Times δεν παρέχει επενδυτικές, φορολογικές, νομικές, οικονομικές συμβουλές, συμβουλές για τον προγραμματισμό της περιουσίας ή οποιεσδήποτε άλλες προσωπικές οικονομικές συμβουλές. Η Epoch Times δεν φέρει καμία ευθύνη για την ακρίβεια ή την επικαιρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών.

Ο Michael Wilkerson είναι στρατηγικός σύμβουλος, επενδυτής και ιδρυτής του stormwall.com. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Why America Matters: The Case for a New Exceptionalism, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε