Ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέιμς Λάρσεν, κάλεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ.
Η δήλωση έγινε εξ ονόματος 15 χωρών, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Περιγράφει τις πολλαπλές αρνητικές διαπιστώσεις που έχουν γίνει από διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης πριν από δύο χρόνια από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ και ότι η κράτηση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, κυρίως στην επαρχία, «μπορεί να συνιστά διεθνές έγκλημα, ιδίως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Τέσσερα άλλα όργανα του ΟΗΕ έχουν έκτοτε προβεί σε παρόμοιες διαπιστώσεις.
Οι χώρες σημειώνουν ότι: «Η Ομάδα Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση έχει εκδώσει ανακοινώσεις σχετικά με πολλαπλές περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης και βίαιων εξαφανίσεων και πάνω από 20 εντολοδόχοι ειδικών διαδικασιών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ».
Ειδικοί εισηγητές -ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα- είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση, την υποβολή εκθέσεων και τη παροχή συμβουλών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Ο Λάρσεν λέει ότι όλες αυτές οι εκθέσεις βασίζονται εκτενώς στα αρχεία της ίδιας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των αποδείξεων στο Σιντζιάνγκ για «αυθαίρετες κρατήσεις μεγάλης κλίμακας, διαχωρισμό οικογενειών, βίαιες εξαφανίσεις και καταναγκαστική εργασία, συστηματική παρακολούθηση με βάση τη θρησκεία και την εθνικότητα, σοβαρούς και αδικαιολόγητους περιορισμούς στην πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητα και έκφραση, βασανιστήρια και σεξουαλική βία βάσει φύλου, συμπεριλαμβανομένων των εξαναγκαστικών αμβλώσεων και της στείρωσης, και την καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών χώρων».
Στο Θιβέτ, τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ειδικοί εισηγητές έχουν περιγράψει λεπτομερώς την κράτηση των Θιβετιανών για την «ειρηνική έκφραση πολιτικών απόψεων, τους περιορισμούς στα ταξίδια, τις καταναγκαστικές εργασιακές ρυθμίσεις, τον διαχωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους σε οικοτροφεία και τη διάβρωση των γλωσσικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Ενώ το Πεκίνο είχε «πολλές ευκαιρίες» να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, αντ’ αυτού χαρακτήρισε την αξιολόγηση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «παράνομη και άκυρη».
Οι 15 χώρες καλούν το ΚΚΚ να απελευθερώσει όλα τα αυθαίρετα κρατούμενα άτομα τόσο στο Σιντζιάνγκ όσο και στο Θιβέτ και να διευκρινίσει επειγόντως την τύχη και την τοποθεσία των αγνοούμενων μελών των οικογενειών τους.
«Καλούμε την Κίνα να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει αναλάβει οικειοθελώς και να εφαρμόσει πλήρως όλες τις συστάσεις του ΟΗΕ», αναφέρει η δήλωση.
«Η διαφάνεια και το άνοιγμα είναι το κλειδί για την άμβλυνση των ανησυχιών και καλούμε την Κίνα να επιτρέψει την απρόσκοπτη και ουσιαστική πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ σε ανεξάρτητους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, για να αξιολογήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
«Καμία χώρα δεν έχει ένα τέλειο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά καμία χώρα δεν είναι υπεράνω δίκαιου ελέγχου των υποχρεώσεών της για τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται.
Του Rex Widerstrom