Πέμπτη, 08 Δεκ, 2022
Καπνός από τον τόπο έκρηξης στο Μπεϊρούτ, Λίβανο, στις 4 Αυγ. 2020. (Mohamed Azakir/Reuters)

16 υπό κράτηση στην έρευνα για την έκρηξη του Μπεϊρούτ: Ρεπορτάζ

Οι αρχές του Λιβάνου συνέλαβαν την Πέμπτη 16 άτομα στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας για την έκρηξη της αποθήκης στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε την πόλη αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Ο δικαστής Φαντί Ακίκι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο στρατιωτικό δικαστήριο, δήλωσε ότι οι αρχές του Λιβάνου έχουν ανακρίνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους της Βηρυτού, καθώς και άτομα που σχετίζονται με εργασίες συντήρησης στην αποθήκη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο δεν ανέφερε τα άτομα που κρατούνται.

«Δεκαέξι άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση ως μέρος της έρευνας», δήλωσε ο Ακίκι, σημειώνοντας ότι η έρευνα ήταν σε εξέλιξη, ανέφερε το NNA.

Η κεντρική τράπεζα του Λιβάνου δήλωσε νωρίτερα ότι είχε παγώσει τους λογαριασμούς άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένους με: τον γενικό διευθυντή του λιμένα της Βηρυτού, Χασάν Κοράιτεμ, τον επικεφαλής των Τελωνείων του Λιβάνου Μπάντρι Ντάχερ, και πέντε ακόμη, συμπεριλαμβανομένων εν ενεργεία και πρώην λιμενικών και τελωνειακών υπαλλήλων.

Ο Κοράιτεμ και ο Μπάντρι δήλωσαν και οι δύο στα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη ότι έχουν σταλεί αρκετές επιστολές ανά τα χρόνια στο δικαστικό σώμα της χώρας, ζητώντας την απομάκρυνση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού που αποθηκεύτηκε στο λιμάνι που ανατινάχθηκε την Τρίτη. Η έκρηξη σκότωσε τουλάχιστον 157 άτομα και τραυμάτισε 5.000 άλλους.

Σε αυτήν την εικόνα που ελήφθη από βίντεο κοινωνικών μέσων, ο καπνός πυκνώνει μετά από έκρηξη στη Βηρυτό του Λιβάνου, στις 4 Αυγούστου 2020. (Karim Sokhn/Instagram/Ksokhn + Thebikekitchenbeirut/via Reuters)

 

Η σκηνή της έκρηξης που έπληξε το λιμάνι της Βηρυτού στον Λίβανο, στις 5 Αυγούστου 2020. (Hussein Malla/AP Photo)

 

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, μιας εξαιρετικά εκρηκτικής χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε λιπάσματα, πιστεύεται ότι βρίσκονταν αποθηκευμένοι στις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Βηρυτού για έξι χρόνια, αφότου εγκαταλείφθηκαν από τον Ρώσο επιχειρηματία Ιγκόρ Γκρεχούσκιν.

Η έκρηξη που κατέστρεψε κτίρια χιλιόμετρα μακριά και έχει αφήσει έως και ένα τέταρτο του εκατομμυρίου άστεγους, συνέβη όταν μια πυρκαγιά — που λέγεται ότι προκλήθηκε όταν συγκολλητές προσπάθησαν να διορθώσουν ένα ηλεκτρικό σφάλμα — εξαπλώθηκε στην εγκατάσταση. Η έκρηξη έγινε αισθητή στην Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι «αποφασισμένη να διερευνήσει και να αποκαλύψει όσα συνέβησαν το συντομότερο δυνατό, για να αποδώσει κατηγορητήριο σε όποιον έχει ευθύνη ή αμέλεια», δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν σε ομιλία προς την χώρα μετά την καταστροφική έκρηξη.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε