Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεικονίζεται στην Ουάσιγκτον την 1η Φεβρουαρίου 2020. (Daniel Slim / AFP μέσω Getty Images)

17 πολιτείες προτρέπουν το Ανώτατο Δικαστήριο να εξετάσει την αγωγή του Τέξας που αμφισβητεί τα εκλογικά αποτελέσματα τεσσάρων πολιτειών

Δεκαεπτά πολιτείες παροτρύνουν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αποδεχτεί το αίτημα του Τέξας να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα τεσσάρων πολιτειών για το 2020.

Οι πολιτείες, με επικεφαλής τον Γενικό Εισαγγελέα του Μισούρι, Έρικ Σμιτ, υπέβαλαν υπομνήματα για την υπόθεση στις 9 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι η αγωγή που υπέβαλε το Τέξας έχει μεγάλη δημόσια σημασία και απαιτεί την προσοχή του ανώτερου δικαστηρίου του έθνους.

Το Τέξας στις 7 Δεκεμβρίου υπέβαλε πρόταση ζητώντας την άδεια να μηνύσει την Πενσυλβάνια, τη Γεωργία, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ακεραιότητα των εκλογών του 2020.

Το Τέξας ισχυρίζεται ότι οι τέσσερις πολιτείες-κλειδιά με αντισυνταγματικό τρόπο άλλαξαν τους εκλογικούς νόμους, αντιμετώπισαν με άνισο τρόπο τους ψηφοφόρους και προκάλεσαν σημαντικές παρατυπίες στις εκλογές χαλαρώνοντας τα μέτρα ακεραιότητας της ψηφοφορίας.

Εν συντομία, οι 17 πολιτείες υποστηρίζουν ότι δικαιολογείται η εξέταση της αγωγής του Τέξας από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς παρουσιάζει σημαντικά συνταγματικά ζητήματα βάσει της ρήτρας των εκλογέων. Προκαλεί επίσης ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών και την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαχείριση των εκλογών, πρόσθεσαν.

Οι πολιτείες δήλωσαν ότι έχουν ένα έντονο ενδιαφέρον για την προστασία του διαχωρισμού των εξουσιών στον τρόπο ελέγχου των εκλογών. Όταν εκλογικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν αλλαγές στους νόμους που διέπουν τις εκλογές, αυτοί οι μη νομοθετικοί παράγοντες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει την εξουσία που παρέχεται στους πολιτειακούς νομοθέτες από τη ρήτρα των εκλογέων στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, ισχυρίζονται.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, οι «χρόνοι, τόποι και τρόπος διεξαγωγής των εκλογών» μπορούν να καθορίζονται μόνο από «νομοθετικό σώμα» της πολιτείας και το «Κογκρέσο».

«Οι καταπατήσεις της εξουσίας των νομοθετικών οργάνων της πολιτείας από άλλους πολιτειακούς φορείς παραβιάζουν το διαχωρισμό των εξουσιών και απειλούν την ατομική ελευθερία», έγραψαν οι πολιτείες (pdf).

Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές που πραγματοποίησαν οι εναγόμενες πολιτείες στους κανόνες ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, υποστηρίζουν οι 17 πολιτείες, πιθανότατα θα αύξανε τον κίνδυνο εκλογικής απάτης, καθώς αφαιρούν τις διασφαλίσεις που προστατεύουν από δόλια συμπεριφορά.

Πρόσθεσαν ότι η χαλάρωση των εγγυήσεων όσον αφορά τα επιστολικά ψηφοδέλτια δημιουργεί «περιττή ευπάθεια στην πραγματική απάτη και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στις εκλογές».

Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνουν την κατάργηση της επαλήθευσης υπογραφής, την παράταση της προθεσμίας για τη λήψη ψηφοδελτίων μέσω ταχυδρομείου και την αποτυχία εφαρμογής σταθερών πολιτικών σε ολόκληρη την πολιτεία για τον χειρισμό των επιστολικών ψήφων, ισχυρίζεται η αγωγή του Τέξας.

«Αυτές οι αλλαγές αφαίρεσαν τις προστασίες που οι υπεύθυνοι φορείς είχαν προτείνει εδώ και δεκαετίες για να προστατεύονται από απάτη και κατάχρηση κατά την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου», υποστηρίζουν οι πολιτείες.

Οι πολιτείες που υποστηρίζουν την αγωγή του Τέξας, οι οποίες έχουν Ρεπουμπλικανούς γενικούς εισαγγελείς, είναι οι Μισούρι, Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Φλόριντα, Ιντιάνα, Κάνσας, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Γιούτα και Δυτική Βιρτζίνια.

Το Τέξας ελπίζει να λάβει δήλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο πως οι τέσσερις πολιτείες διεξήγαγαν τις εκλογές του 2020 κατά παράβαση του Συντάγματος. Ζητά επίσης από το δικαστήριο να απαγορεύσει την καταμέτρηση των ψήφων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που ψηφίζουν οι τέσσερις πολιτείες. Για τα ενάγοντα κράτη που έχουν ήδη διορίσει εκλέκτορες, ζητά από το δικαστήριο να κατευθύνει τους πολιτειακούς νομοθέτες να διορίσουν νέους εκλέκτορες, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Εν τω μεταξύ, η πολιτειά επιδιώκει επίσης μια προκαταρκτική διαταγή ή μια προσωρινή εντολή περιορισμού για να εμποδίσει τις τέσσερις πολιτείες να λάβουν μέτρα για την πιστοποίηση των εκλογικών τους αποτελεσμάτων ή να εμποδίσουν τους προεδρικούς εκλέκτορες της πολιτείας να λάβουν οποιαδήποτε επίσημη δράση. Οι προεδρικοί εκλέκτορες πρόκειται να συναντηθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

Το δικαστήριο διέταξε τα εναγόμενα κράτη να ανταποκριθούν στις προτάσεις του Τέξας έως τις 3 μ.μ. στις 10 Δεκεμβρίου.

Μετά την κατάθεση του υπομνήματος, ο Γενικός Εισαγγελέας της Αριζόνα Μαρκ Μπρνόβιτς (Mark Brnovich) αργότερα την ίδια ημέρα υπέβαλε αίτημα στο ανώτατο δικαστήριο για άδεια να υποβάλει το δικό του υπόμνημα προς υποστήριξη του Τέξας (pdf).

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να του επιτρέψει να προσχωρήσει στην υπόθεση του Τέξας ως ενάγων. Ο πρόεδρος στις 9 Δεκεμβρίου χαρακτήρισε την υπόθεση ως «μεγάλη», προσθέτοντας ότι η «χώρα χρειάζεται νίκη».

Αυτή η υπόθεση αναφέρεται ως Τέξας κατά Πενσυλβάνιας (22O155).

Ο Ivan Pentchoukov συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε την Janita στο Twitter: @janitakan

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε