Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Κάθε χρόνο, οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, την Κυριακή του Θωμά, διατηρούν και αναβιώνουν, εδώ και 97 χρόνια, το Ταφικό Έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Ιστορικό Πόντο. (Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

19-23 Απριλίου: Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023

Ένα έθιμο με αρχαίες καταβολές, που αναβιώνουν στη χώρα μας τα τελευταία 101 χρόνια οι Πόντιοι των Σούρμενων, με θέατρο, παραδοσιακούς χορούς και ποντιακό γλέντι

Πενθήμερο εκδηλώσεων στα Σούρμενα (Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης), από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων, που κορυφώνεται την Κυριακή του Θωμά με το αρχαίο “Ταφικό Έθιμο”, στο Κοιμητήριο, όπου οι Πόντιοι κάθε χρόνο αποτίουν φόρο τιμής στους προγόνους και την ιστορία τους, μεταλαμπαδεύοντας τις παραδόσεις τους στις νεές γενιές.

Αναμένοντας την ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, φέτος ύστερα από διακοπή 3 ετών λόγω πανδημίας, επαναφέρουν τα δρώμενα, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα ετών.

Το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2023 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» ξεκινά την Τετάρτη του Πάσχα (19 Απριλίου), διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά, ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων. Το έθιμο το έφεραν μαζί τους από τον Ιστορικό Πόντο οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής και τελείται αναλλοίωτο με ευλάβεια  εδώ και 101 χρόνια.

Εκεί, το έθιμο εορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, κάτι που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στη χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών, αλλά και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης. Πλήθος Ποντίων και όχι μόνο, απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα για να τιμήσει και να βιώσει από κοντά το ποντιακό αυτό έθιμο. Εδώ, αφού παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής του Θωμά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, ιερείς και ποίμνιο κατευθύνονται στο Κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν λευκά τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες και ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο.

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων: Ο λόγος που στρώνουν τραπέζι πάνω σε τάφους την Κυριακή του Θωμά | Enimerotiko.gr
(φωτ. enimerotiko.gr)

 

«Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης, προσθέτοντας: «Σήμερα εμείς οι απόγονοι των Τραντέλλενων του Πόντου, που έδειξαν με την ιστορική τους πορεία τη δύναμη και τη θέληση του ανθρώπου για ζωή, έχουμε την τιμή και την υποχρέωση να αναδεικνύουμε αυτή την πορεία, διατηρώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και μεταλαμπαδεύοντας τη στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, έτσι ώστε να κρατηθεί άσβεστος ο Ποντιακός Πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις. Έχοντας τούτο ως μέλημα, ο σύλλογος μας με ανοιχτή αγκαλιά είναι έτοιμος να υποδεχτεί, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, τους συγγενείς, τους φίλους και χιλιάδες άλλους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να βιώσουμε και πάλι όλοι μαζί “κατά τα εν πατρίδι έθιμα”, όπως ανέφεραν οι πρόγονοί μας, το Ταφικό μας Έθιμο και το πανηγύρι μας».

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 23 Απριλίου 2023 και θα περιλαμβάνουν ποντιακό θέατρο, προβολές, μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στα 100 της Μικρασιατικής καταστροφής, ποντιακό γλέντι και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, που φέτος, την Κυριακή του Θωμά, γιορτάζει τα 99 χρόνια από την ίδρυσή της, ως γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης απευθύνει πρόσκληση και μας καλωσορίζει στις εκδηλώσεις της, οι οποίες πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν:

Τετάρτη 19 Απριλίου: Ποντιακή θεατρική παράσταση στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο (Λ. Ιασωνίδου 52, Σούρμενα, Ελληνικό), η μαύρη κωμωδία του Κοσμίδη Χ. Ιωάννη από το «Θέατρο Πόντου» με τίτλο «Τη Λαζίκα το χροναίο» (“Το ετήσιο μνημόσυνο του Λαζίκα”).

Πέμπτη 20 Απριλίου:  Μουσικοχορευτική παράσταση «Αχ, πατρίδα μου γλυκιά…», αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στην κεντρική πλατεία Σουρμένων.

Παρασκευή 21 Απριλίου: Παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων. Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα: Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «O Ψηλορείτης», Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι», Λύκειο Των Ελληνίδων Τριπόλεως, Σχολή Παραδοσιακών Χορών, Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης, Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδας, Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία».

Σάββατο 22 Απριλίου: Τo απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας. Επίσης, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Το βράδυ στην πλατεία θα χορευτούν ποντιακοί χοροί από τα συγκροτήματα: Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών «Η Πρόοδος», Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία Ποντίων & Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος», Ποντιακοί Σύλλογοι Δήμου Παιονίας Κιλκίς: Σύλλογος Ποντίων Αξιούπολης «ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ», Ποντιακός Σύλλογος Γουμένισσας και περιχώρων «ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ», Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ», Ποντιακός Σύλλογος Ποντοηράκλειας «ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ». Στη συνέχεια παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ… κρασί και χαμψία!

Την Κυριακή του Θωμά: Θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργεία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρως Σουρμένων. Θα ακολουθήσει επίσημη πομπή προς το κοιμητήριο Σουρμένων όπου θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο, που είναι το αποκορύφωμα του πενθημέρου. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία Σουρμένων θα χορέψουν τα συγκροτήματα: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι στη συνείδηση των Ποντίων μεγάλος θεσμός.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το site της Ένωσης, www.sourmena.gr.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε