Κυριακή, 05 Μαΐ, 2024
(Corona Borealis Studio/Shuttertock)

2 βασικοί παράγοντες για την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που συχνά παραβλέπονται

Ορισμένες συνήθειες, συμπληρώματα και παράγοντες που συχνά αγνοούνται παίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Οι άνθρωποι λατρεύουν να ψωνίζουν βότανα και συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της περιόδου του κρυολογήματος και της γρίπης, ωστόσο τα πιο σημαντικά συστατικά για την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορούν να βρεθούν σε ένα μπουκάλι συμπληρώματος.

Αντίθετα, βρίσκονται στο μαξιλάρι σας και στην κουζίνα σας.

Δύο βαθιά σημαντικοί αλλά παραγνωρισμένοι παράγοντες όσον αφορά την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ο επαρκής ύπνος και η πρωτεΐνη.

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός

Οι έρευνες δείχνουν σταθερά ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ύπνο όταν πρόκειται για ανώτερη ανοσία. Ο κακός ύπνος σηματοδοτεί άλλες διαταραχές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανοσία σας.

Κλινικά, μία από τις πιο συχνές αιτίες κακού ύπνου που βλέπουμε είναι η ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα.

Στο ένα άκρο του φάσματος, έχουμε ανθρώπους που παλεύουν με χρόνια υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το οποίο προκαλεί φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και φθίνουσα υγεία του εγκεφάλου, τα οποία υποβαθμίζουν τον ύπνο. Σάκχαρο άνω των 100 mgr/100 ml ή HbA1c άνω του 5,6% υποδεικνύει ότι το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ υψηλό, γεγονός που μπορεί να είναι η αιτία των προβλημάτων ύπνου και της εξασθενημένης ανοσίας σας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι το αίσθημα υπνηλίας μετά τα γεύματα.

Τα άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη τείνουν να δυσκολεύονται συχνότερα να κοιμηθούν και δεν αισθάνονται ξεκούραστοι όταν ξυπνούν. Αυτό συμβαίνει επειδή η αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, η οποία εμποδίζει τον καλό ύπνο.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια διατροφή με λιγότερους υδατάνθρακες, ολικής αλέσεως, άφθονες φυτικές ίνες και καθημερινή άσκηση είναι δύο από τους σημαντικότερους τρόπους για την καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη βελτίωση του ύπνου.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, βρίσκονται τα άτομα με χρόνια χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή αντιδραστική υπογλυκαιμία. Πρόκειται συχνότερα για γυναίκες που υποσιτίζονται και δεν τρώνε αρκετά συχνά. Όταν τρώνε, είναι κάτι πολύ γλυκό ή αμυλούχο, όπως ένα smoothie με φρούτα, ένα γλυκό γιαούρτι ή ένα τοστ. Επίσης, υπολείπονται πολύ των αναγκών τους σε πρωτεΐνες. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα είναι το αίσθημα ενέργειας μετά τα γεύματα, επειδή το φαγητό ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα που έχει πέσει.

Τα άτομα αυτά τείνουν να κοιμούνται εντάξει, αλλά ξυπνούν ξαφνικά στις 3 ή 4 π.μ., συχνά ανησυχώντας για κάτι, και δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το σάκχαρό τους πέφτει πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως αποτέλεσμα, οι ορμόνες του στρες μπαίνουν σε δράση για να επανατροφοδοτήσουν τον εγκέφαλο με ενέργεια. Δυστυχώς, αυτό προκαλεί επίσης εγρήγορση και άγχος την ώρα που θα έπρεπε να κοιμάστε. Τα άτομα αυτά μπορεί επίσης να αισθάνονται ναυτία το πρωί ή να μην μπορούν να φάνε πρωινό. Και πάλι, αυτό οφείλεται στις ορμόνες του στρες που διαστρεβλώνουν τα κέντρα όρεξης του εγκεφάλου.

Η συχνότερη κατανάλωση μικρότερων γευμάτων, η μη παράλειψη γευμάτων και η έμφαση σε επαρκή λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο σε αυτές τις περιπτώσεις. Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν το να ξανακοιμηθείτε έπειτα από ξύπνημα στις 3 ή 4 π.μ. αποδεικνύεται δύσκολο, οι μικρές ποσότητες φαγητού μπορεί να βοηθήσουν.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ένα συνδυασμό συμπτωμάτων υψηλού και χαμηλού σακχάρου στο αίμα και οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν μια ανισορροπία σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα επηρεάσει τον ύπνο και ως εκ τούτου την ανοσία.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που πρέπει να λάβετε υπόψη και για τις δύο καταστάσεις:

  1. Αποφύγετε τα συμπυκνωμένα και επεξεργασμένα σάκχαρα, ειδικά πριν από τον ύπνο.
  2. Προτιμήστε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και υγιεινά λιπαρά.
  3. Προσδιορίστε την ανοχή σας στους υδατάνθρακες με βάση τα συμπτώματα και ένα όργανο μέτρησης της γλυκόζης, καθώς διαφέρει για κάθε άτομο.
  4. Ποτέ μην καταναλώνετε τρόφιμα με ζάχαρη ή υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χωρίς να τα συνδυάζετε με φυτικές ίνες, λίπος ή πρωτεΐνη.
  5. Δώστε έμφαση σε μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται κυρίως από λαχανικά, ποιοτικά κρέατα και άφθονες φυτικές ίνες και λίπη.
  6. Προσδιορίστε και εξαλείψτε τυχόν τροφικές δυσανεξίες που μπορεί να συμβάλλουν στις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα. Οι πιο συνηθισμένες είναι η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, το καλαμπόκι και άλλα δημητριακά.

Η σημασία του κιρκάδιου ρυθμού

Ο κιρκάδιος ρυθμός, ή ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης, παίζει ρόλο στην ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η τήρηση ενός φυσικού κιρκάδιου ρυθμού, ο οποίος περιλαμβάνει το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φυσικό ξύπνημα, χωρίς την ανάγκη για ξυπνητήρι, επιτρέπει στον οργανισμό να ολοκληρώσει τους κύκλους του ύπνου και προάγει τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον ύπνο είναι να μένουν ξύπνιοι πολύ αργά, γεγονός που οδηγεί σε διαταραγμένα μοτίβα ύπνου και υποβαθμισμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν θέλετε πραγματικά να βελτιώσετε την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος, είναι ζωτικής σημασίας να δώσετε προτεραιότητα στο να πηγαίνετε για ύπνο αρκετά νωρίς, ώστε να επιτρέπετε το φυσικό ξύπνημα.

Επίσης, περιορίστε την έκθεσή σας στο μπλε φως που προέρχεται από τις οθόνες σας, το οποίο σηματοδοτεί στον οργανισμό ότι είναι μέρα. Χρησιμοποιήστε τη νυχτερινή λειτουργία στις συσκευές σας που μειώνει το μπλε φως μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, αποφύγετε τις συσκευές εντελώς ή δοκιμάστε πορτοκαλί γυαλιά για να μειώσετε τις επιπτώσεις. Κρατήστε τα φώτα στο σπίτι σας χαμηλά μετά τη δύση του ηλίου.

Πρωτεΐνες για την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος

Ένα πράγμα που βλέπω συχνά σε ασθενείς που παλεύουν με αυτοάνοσα, χρόνιες φλεγμονές και άλλες διαταραχές που βασίζονται στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ότι δεν τρώνε αρκετές πρωτεΐνες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που ακολουθούν περιορισμένη διατροφή λόγω της αυτοάνοσης πάθησής τους. Μπορεί να αποφεύγουν πολύ τη γλουτένη και να τρώνε μια δίαιτα ολικής αλέσεως χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά όταν αναλύουμε την πρόσληψή τους, διαπιστώνουμε ότι τρώνε πολύ λίγη πρωτεΐνη.

Οι πρωτεΐνες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο σε διάφορες πτυχές της ανοσολογικής ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής απόκρισης στους ιούς, της ρύθμισης της φλεγμονής και της σύνθεσης διαφόρων ανοσοποιητικών κυττάρων.

Συνιστώ στους ασθενείς μου να καταναλώνουν 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. (30 γραμμάρια κρέατος έχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.) Συνήθως χρησιμοποιείται το ιδανικό σωματικό βάρος, εάν ο ασθενής είναι υπέρβαρος. Η πρωτεΐνη από κρέας είναι η πιο βιοδιαθέσιμη για τον οργανισμό και πιο πλήρης πρωτεΐνη από τη φυτική πρωτεΐνη. Φροντίστε να κατανέμετε την πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει πρωτεΐνη ολόκληρης της ημέρας σε ένα γεύμα.

Φυσικά, ο ύπνος και η πρωτεΐνη δεν είναι οι μόνες συμβουλές για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του ανοσοποιητικού, αλλά είναι αυτές οι δύο που οι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν καθώς αναζητούν το πιο πρόσφατο ‘εξωτικό’ συμπλήρωμα. Στην πραγματικότητα, η καλή ανοσολογική ανθεκτικότητα είναι μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τον χειρισμό του στρες, το σάκχαρο στο αίμα και πολλά άλλα.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας.

Αντιμετώπιση των φλεγμονωδών ερεθισμάτων

Η χρόνια φλεγμονή αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντάς το λιγότερο εξοπλισμένο για να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τους ιούς και άλλα παθογόνα. Εάν διαπιστώνετε ότι βιώνετε συνεχή κόπωση και σωματικό πόνο, μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής που θέτει σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η κατανόηση και στη συνέχεια η αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών της φλεγμονής είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη χρόνια φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της περιβαλλοντικής έκθεσης και των αδιάγνωστων χρόνιων ιογενών λοιμώξεων. Ορισμένοι συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες της χρόνιας φλεγμονής περιλαμβάνουν:

  1. Φλεγμονώδης διατροφή: Ορισμένες τροφές, ιδίως εκείνες που περιέχουν γλουτένη και γαλακτοκομικά, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε ευαίσθητα άτομα. Άλλοι πιθανοί εκλυτικοί παράγοντες τροφίμων περιλαμβάνουν τα αυγά, τη σόγια, το καλαμπόκι και διάφορα δημητριακά. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι φλεγμονώδη.
  2. Περιβαλλοντικές χημικές ουσίες και μούχλα: Η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες και μούχλα μπορεί επίσης να συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή. Ο εντοπισμός και η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτούς τους εκλυτικούς παράγοντες είναι απαραίτητοι για τη μείωση της φλεγμονής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.
  3. Μη διαγνωσμένες χρόνιες λοιμώξεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συνδέεται με αδιάγνωστες χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα C ή η Epstein-Barr. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση αυτών των λοιμώξεων είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της φλεγμονής και την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η συνέργεια της βιταμίνης D3, των ωμέγα-3 για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Μελέτες έχουν ρίξει φως στην ισχυρή συνέργεια μεταξύ της βιταμίνης D3 και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την υποστήριξη της ανοσίας και τη μείωση της φλεγμονής. Όταν λαμβάνονται μαζί, αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά έχουν συνδυασμένη αντιφλεγμονώδη δράση που ξεπερνά τα μεμονωμένα οφέλη τους. Η ενσωμάτωση της βιταμίνης D3 και των ωμέγα-3 στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί να είναι ασφαλής, προσιτή και αποτελεσματική στην προώθηση της ανθεκτικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (Essential fatty acids-EFAs) είναι ζωτικής σημασίας λιπαρά που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του και πρέπει να λαμβάνονται από πλήρεις τροφές ή συμπληρώματα. Πηγές όπως το έλαιο ψαριών και φυκιών χωρίς τοξίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία με τη σειρά τους προάγουν την υγιή λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, όταν λαμβάνονται στις κατάλληλες δόσεις, μπορούν να βοηθήσουν. Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, αν καταναλώνετε περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, θα χρειαστείτε περίπου 4 έως 5 γραμμάρια ωμέγα-3 ιχθυελαίου καθημερινά, που ισοδυναμεί με περίπου 5 έως 6 κάψουλες.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των αυτοάνοσων διαταραχών, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων T-reg και για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης ανοσολογικής απόκρισης. Η συνιστώμενη δοσολογία της βιταμίνης D ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τη συγκεκριμένη κατάστασή του. Συχνά προτείνεται ένα βασικό όριο 10.000 IU την ημέρα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να εξετάζετε τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D για να διασφαλίσετε τη βέλτιστη συμπλήρωση.

Η δύναμη της γλουταθειόνης για την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος

Η γλουταθειόνη, που συχνά αναφέρεται ως το κύριο αντιοξειδωτικό του σώματός μας, παίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία μας από την αυτοανοσία, τους ιούς, τις φλεγμονές και άλλες επιθέσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν τα επίπεδα της γλουταθειόνης μειώνονται λόγω γήρανσης, στρες, κακής διατροφής, έκθεσης σε τοξίνες, χρόνιων λοιμώξεων ή άλλων παραγόντων, είμαστε πιο ευάλωτοι σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

Για ορισμένα άτομα, η λήψη υψηλής ποιότητας, απορροφήσιμων συμπληρωμάτων γλουταθειόνης μπορεί να έχει βαθιά αποτελέσματα. Η λαμβανόμενη από το στόμα λιποσωμική γλουταθειόνη είναι μια επιλογή που μπορεί να εξεταστεί, καθώς επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση. Επιπλέον, μπορούν να ληφθούν πρόδρομες ουσίες της γλουταθειόνης, όπως η n-ακετυλοκυστεΐνη (N-Acetyl-Cysteine-NAC), για να υποστηριχθεί η παραγωγή γλουταθειόνης από τον οργανισμό.

Οικοδόμηση ανοσολογικής ανθεκτικότητας μέσω καλύτερων συνηθειών ψυχικής υγείας

Ο τομέας της ψυχονευροανοσολογίας έχει ρίξει φως στο πώς το υπερβολικό στρες και τα ανεπίλυτα τραύματα μπορούν να πυροδοτήσουν ισχυρές φλεγμονώδεις αντιδράσεις, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές. Για να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε στρατηγικές που υποστηρίζουν την ψυχική μας ευεξία:

  1. Καλλιεργήστε τη θετικότητα: Σημειώστε κάθε μέρα πέντε πράγματα που σας φέρνουν ευτυχία. Ο αναστοχασμός αυτών των θετικών πτυχών της ζωής σας μπορεί να ανυψώσει το πνεύμα σας και να προωθήσει μια πιο θετική νοοτροπία, η οποία μπορεί να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη φλεγμονώδη αντίδρασή σας.
  2. Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα: Η ενασχόληση με ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, πρακτικές ευγνωμοσύνης, προσευχή ή διαλογισμό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους και να προάγει την αίσθηση ηρεμίας. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά την ανοσολογική λειτουργία και τους φλεγμονώδεις δείκτες.
  3. Τακτική άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση του στρες αλλά και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η υπερβολική άσκηση, καθώς η υπερβολική σωματική καταπόνηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  4. Κοινωνικοποίηση πρόσωπο με πρόσωπο: Δώστε προτεραιότητα στις προσωπικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όποτε είναι δυνατόν. Η σύνδεση με άλλους πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη, να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς και να επηρεάσει θετικά την ψυχική ευεξία. Οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της φλεγμονής.

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Η επιβλαβής επίδραση της ζάχαρης είναι τεράστια. Η επεξεργασμένη ζάχαρη, που βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσολογική μας αντίδραση και να μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες. Εξαλείφοντας ή μειώνοντας σημαντικά την πρόσληψη σακχάρων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών γλυκαντικών και των χυμών φρούτων, μπορούμε να βοηθήσουμε στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία.

Διαφοροποιήστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Η διαφοροποίηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών χαμηλής γλυκαιμικής αξίας στη διατροφή μας όχι μόνο βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, αλλά παρέχει επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες φιλικές προς το έντερο και ευεργετικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. Αυτά τα συστατικά υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση της φλεγμονής και προάγει τη συνολική ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν θέλετε περισσότερες συμβουλές για ένα σχέδιο για ολόκληρο το σώμα για τη βελτίωση της ανοσολογικής ανθεκτικότητας, παρακαλούμε δείτε το δωρεάν πρόγραμμα Everyday Immune Resilience στο DrKNews.com.

Από τον Datis Kharrazian 

 

Ο Datis Kharrazian, Ph.D., DHSc, DC, MS, MMSc, FACN, είναι εκπαιδευμένος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, βραβευμένος επιστήμονας κλινικής έρευνας, ακαδημαϊκός καθηγητής και παγκοσμίου φήμης πάροχος υπηρεσιών υγείας λειτουργικής ιατρικής. Αναπτύσσει εκπαίδευση και πόρους για ασθενείς και επαγγελματίες στους τομείς των αυτοάνοσων, νευρολογικών και μη αναγνωρισμένων χρόνιων ασθενειών με τη χρήση μη φαρμακευτικών εφαρμογών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε