Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
«Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια»: Δρώμενα και τελετουργίες για την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. (φωτ. popaganda.gr)

21-23 Απριλίου: Τρεις μέρες γιορτής, τέχνης και παράδοσης στην Ελευσίνα

Ένα τριήμερο Πανηγύρι με χορούς, τραγούδια, σινεμά, εκθέσεις και μουσικούς του δρόμου

Σε μία εβδομάδα, η πόλη της Ελευσίνας θα ζωντανέψει με μια τριήμερη γιορτή:

Το ολοήμερο -και ολονύκτιο- φεστιβάλ του Σύλλα Τζουμέρκα συναντά το Πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας στήνει γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της ‘Ανοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς, ενώ δύο από τις εμβληματικές εκθέσεις της “2023 Ελευσίς” καλούν το κοινό για τελευταία φορά στις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου.

Επί τρεις μέρες και δύο νύχτες, εκτυλίσσεται το “Μυστήριο 84 – Πανηγύρι”, όπου ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας σε συνεργασία με τη Γερμανίδα σκηνοθέτιδα Έλκε Λέρενκραους μετατρέπουν την Ελευσίνα σε κινηματογραφικό πλατό με ζωντανά γυρίσματα δύο ταινιών στην οδό Παγκάλου και άλλα σημεία της πόλης. Όλοι μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές για λίγα λεπτά, αλλά και να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία του μοντάζ. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (και της νύχτας) πραγματοποιούνται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.) διαδραστικές περφόρμανς, ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ενώ προβάλλονται περισσότερες από 30 ταινίες και new media έργα που όρισαν, ενσωμάτωσαν ή συνδιαλέχθηκαν με live cinema τεχνικές. Από Μπερτολούτσι (“Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι”), Γκοντάρ (“Εδώ και Αλλού”), Ζάιντλ (“Animal Love”), Μπίγκελοου (“Zero Dark Thirty”) και Βιμ Βέντερς (“Το Πέρασμα του Χρόνου”), μέχρι τον ‘Αλμπερτ Σέρα (το μνημειώδες φετινό “Pacifiction” με τον Μπενουά Μαζιμέλ για πρώτη φορά στην Αθήνα) και τη Χέλενα Γουίτμαν (τα “Ανθρώπινα Λουλούδια της Σάρκας” με τους Αγγελική Παπούλια και Ντενί Λαβάν, σε πρώτη πανελλήνια προβολή), αλλά και πολλές-πολλές ακόμα κρυμμένες εκπλήξεις και θεματικές διαδρομές.

To Σάββατο 22 Απριλίου, στις 12.00 στην Πλατεία του Συνοικισμού των Ποντίων, ο Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει το “Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια” και μιλάει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών, ενώ από τις 13.00 έως τις 16.00 στην ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ), θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της ‘Ανοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς. Ανάμεσά τους και τα πολύ ιδιαίτερα τραγούδια «της κούνιας» που συνηθίζονταν αυτές τις μέρες σε πολλές περιοχές του Ελληνισμού, απόηχος από τις αρχαίες «αιώρες», μεταφέροντας «ομοιοπαθητικά» τη γονιμότητα των ανθισμένων δέντρων στις νέες κοπέλες.

Ακόμη, για όλο το Σαββατοκύριακο, από τις 12.00 έως τις 20.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί για τελευταία φορά τις δύο εκθέσεις- “Μυστήριο 44 – Xάινερ Γκέμπελς, 7 Στήλες” και “Μυστήριο 17 – Μελίνα”, στο Παλαιό Ελαιουργείο.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, από τις 11:00 έως τις 12:30, θα παρουσιαστεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, μπροστά από τον Ιερό Ναό, ο Παραδοσιακός Κουντουριώτικος Χορός από τα χορευτικά τμήματα του ΠΑΚΠΠΑ (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ελευσίνας), μια δράση που συνοδεύει παραδοσιακά τους εορτασμούς για τον πολιούχο της Ελευσίνας.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε