Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024

Η Ρωσία σταματά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Γερμανία δεν βλέπει ακόμη «λόγο ανησυχίας»

Η Ρωσία σταματά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω κύριου αγωγού, η Γερμανία δεν βλέπει ακόμη «αιτία ανησυχίας»

Η Ρωσία σταμάτησε την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω ενός κεντρικού ευρωπαϊκού αγωγού επικαλούμενη προβλήματα συντήρησης, σε μια κίνηση που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ως αντίποινα για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο και η οποία έστειλε τις τιμές σε ξέφρενη άνοδο εντός της ημέρας.

Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, η Gazprom, δήλωσε ότι ο Nord Stream 1, ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στην κορυφαία πελάτισσά της, τη Γερμανία, θα τεθεί εκτός λειτουργίας για συντήρηση έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

«Η τροφοδοσία μέσω του Nord Stream έχει διακοπεί πλήρως, σήμερα ξεκινούν προγραμματισμένες προληπτικές εργασίες στη μονάδα άντλησης αερίου», ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, την οποία επικαλείται το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass.

Ο διαχειριστής του αγωγού, η Nord Stream AG, επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης ότι δεν ρέει αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η διακοπή της προσφοράς εκτίναξε την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πάνω από 5% στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου, με τις τιμές να υποχωρούν αργότερα με πτώση περίπου 7% έως τις 7:30 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν αγώνα δρόμου για να γεμίσουν τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των μειωμένων ροών από τη Ρωσία, με ορισμένους αναλυτές να αποδίδουν στο αυξανόμενο αποθεματικό την εκτόνωση του ράλι των τιμών του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει επίσης να παρέμβει στις αγορές ενέργειας για να διατηρήσει το κόστος σταθερό, μια κίνηση που επίσης άσκησε καθοδική πίεση στις τιμές τις τελευταίες ημέρες.

Σωλήνες στις εγκαταστάσεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 απεικονίζονται στο Λούμπμιν της Γερμανίας, στις 8 Μαρτίου 2022. (Hannibal Hanschke/Reuters)

«Όπλο» ή «τεχνικά προβλήματα»

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εν μέσω μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία. Πριν από τη διακοπή της Τετάρτης, οι ροές μέσω του Nord Stream 1 λειτουργούσαν στο 20% της δυναμικότητας, με τη Μόσχα να επικαλείται προβλήματα εξοπλισμού.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την αιτιολογία της Ρωσίας για μειωμένες ροές, κατηγορώντας αντ’ αυτού τη Μόσχα για οπλοποίηση της ενέργειας λόγω της υποστήριξης της προς την Ουκρανία.

Η Γαλλία ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης ως «όπλο».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη διακοπή του Nord Stream 1 αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι ροές φυσικού αερίου θα συνεχιστούν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ συνέδεσε τη διακοπή με τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις.

«Υπάρχουν εγγυήσεις ότι, εκτός από τα τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τις προμήθειες», δήλωσε.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι η κίνηση αυτή εμπόδισε την ικανότητά της να πραγματοποιεί τη συντήρηση των αγωγών.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή κανονικών εργασιών συντήρησης και επισκευής και επίσης δεν επιτρέπουν τη νόμιμη καταγραφή της επιστροφής εξαρτημάτων και των συναρμολογήσεών τους στους τόπους λειτουργίας τους», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για να εκπληρώσει η Ρωσία τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν»

Η Μόσχα έχει αρνηθεί την οπλοποίηση των ενεργειακών ροών, επιμένοντας ότι οι διακοπές του εφοδιασμού οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα, αλλά οι παρατηρήσεις του Πεσκόφ καθιστούν σαφές ότι η Ρωσία θεωρεί ότι οι διακοπές του εφοδιασμού συνδέονται με τις κυρώσεις.

Η Ευρώπη και η βιομηχανική της βάση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, με τις μειωμένες προμήθειες να στέλνουν τις τιμές στα ύψη και να αυξάνουν την προοπτική ύφεσης.

Ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της γερμανικής Αρχής ενέργειας, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ότι οι γερμανικές αρχές «δεν κατανοούν πραγματικά την τεχνική ανάγκη για αυτή την ανανεωμένη συντήρηση από τη Ρωσία, αλλά εν τω μεταξύ η Γερμανία είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη».

Ο Μιούλερ ανέφερε σε ανάρτησή του την Τετάρτη στο Twitter ότι η Γερμανία ήταν καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις διακοπές, καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου της ήταν σχεδόν κατά 85% γεμάτες και εξασφάλιζε προμήθειες από άλλες πηγές.

«Μπορούμε να πάρουμε φυσικό αέριο από την αποθήκη το χειμώνα, κάνουμε εξοικονόμηση φυσικού αερίου (και πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε!), οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου έρχονται και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία), το φυσικό αέριο ρέει», έγραψε ο Μούλερ στο μήνυμα.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Μιούλερ υποβάθμισε τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της διακοπής της προμήθειας της Μόσχας, επικαλούμενος τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

«Προς το παρόν, εμπιστεύομαι ότι, παρά τις εμπειρίες των τελευταίων μηνών, η Ρωσία θα επιστρέψει σε παραδόσεις τουλάχιστον 20%. Αλλά κανείς δεν μπορεί πραγματικά να κάνει μια αξιόπιστη πρόβλεψη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Η Gazprom δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γαλλία εξαιτίας μιας διαφοράς πληρωμών, την οποία ο υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας χαρακτήρισε ως δικαιολογία.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε