Παρασκευή, 01 Ιούλ, 2022
Illustration ενός καλλιτέχνη με έναν αστεροειδή κοντά στη Γη (NASA)

3 τεράστιοι αστεροειδείς θα πλησιάσουν τη Γη τις ερχόμενες ημέρες

Τρεις τεράστιοι αστεροειδείς θα πλησιάσουν τη Γη στις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Γεωπλησίων Αντικειμένων της NASA (CNEOS) το οποίο παρακολουθεί τις τροχιές των αστεροειδών.

Ο πρώτος από τους μεγάλους αστεροειδείς που θα παραβιάσει την Ελάχιστη Απόσταση Διασταύρωσης Τροχιάς (MOID) 0,05 AU (4,6 εκατομμύρια μίλια) είναι ο αστεροειδής 163348, επίσης γνωστός ως 2002 NN4. Με διάμετρο μεταξύ 820 έως 1.870 ποδιών, είναι μεγαλύτερος από το Empire State Building και έχει μήκος περίπου όσο ενός μεγάλου αθλητικού σταδίου.

Σύμφωνα με τον πίνακα δεδομένων Γεωπλησίων Αντικειμένων (NEO Earth Close Approaches), ο οποίος καταγράφει αντικείμενα που πλησιάζουν τον πλανήτη μας μαζί με τις αντίστοιχες ημερομηνίες, ο αστεροειδής 2002 NN4 θα έρθει ακόμα πιο κοντά στη Γη στις 6 Ιουνίου, στις 3:20 π.μ. UTC και το πλησιέστερο σημείο του θα έχει απόσταση 3,16 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη.

Οποιοδήποτε αντικείμενο μεγαλύτερο από 150 μέτρα που διέρχεται σε απόσταση 4,6 εκατομμύρια μίλια από τη Γη θεωρείται δυνητικά επικίνδυνο, σύμφωνα με τη NASA. Ωστόσο, η απόσταση στην οποία ο αστεροειδής 2002 NN4 πλησιάζει τη Γη μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.

Ένας άλλος αστεροειδής με το όνομα 2013 XA22 θα παραβιάσει την MOID τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στις 3:40 μ.μ. UTC και θα διέλθει σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, απόσταση πολύ πιο κοντινή από τον 2002 NN4· ωστόσο, έχει πολύ μικρότερο μέγεθος με διάμετρο 240-525 πόδια και θα διέλθει με σχετική ταχύτητα 15.000 mph.

Τέλος, ο αστεροειδής 441987 (2010 NY65), που ανακαλύφθηκε πριν από μια δεκαετία, θα διασχίσει τη Γη την Τετάρτη 24 Ιουνίου, στις 6:44 π.μ. UTC και θα παραβιάσει τη MOID στα 2,33 εκατομμύρια μίλια από τη Γη.

Ο αστεροειδής 2010 NY65 είναι μεταξύ 460 και 1.015 πόδια σε διάμετρο και θα έχει τη μεγαλύτερη σχετική ταχύτητα – στα 28.800 mph, από τους τρεις μεγάλους αστεροειδείς.

Οι αστεροειδείς, που μερικές φορές ονομάζονται ελάσσονες πλανήτες, είναι βραχώδη υπολλήματα από τον πρώιμο σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν σήμερα 958.621 γνωστοί αστεροειδείς, σύμφωνα με τη NASA.

Η πλειοψηφία των αστεροειδών μέσα στον κύριο αστεροειδή ιμάντα μπορεί να βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μεταξύ του Άρη και του Δία, και κυμαίνονται σε μέγεθος ανάλογο με αυτό της Εστίας – το μεγαλύτερο σώμα μπορεί να έχει διάμετρο περίπου 329 μίλια και το μικρότερο μέχρι 33 πόδια. Η συνολική μάζα όλων των αστεροειδών μαζί είναι μικρότερη από εκείνη της Γης.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αστεροειδών: ο τύπος C (χονδρίτης) που είναι οι πιο συνηθισμένοι και πιο αρχαίοι και αποτελούνται από πηλό και πυριτικά πετρώματα· οι τύποι S («πετρώδεις») που αποτελούνται από πυριτικά υλικά και σίδηρο και νικέλιο · και οι τύποι Μ, οι οποίοι είναι («μεταλλικοί») (σίδηρο και νικέλιο). Η σύνθεση των τύπων Μ σχετίζεται με το πόσο μακριά από τον ήλιο σχηματίστηκαν, με μερικούς να υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες μετά τον σχηματισμό τους και να λιώσουν εν μέρει, με το σίδερο να βυθίζεται στον πυρήνα τους και να έχουν εκροή βασαλτικής (ηφαιστειακής) λάβας στην επιφάνειά τους.

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε