Ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, τονίζει ότι η υπεράσπιση και η προώθηση της ελευθερίας του Τύπου είναι μια καθολική αποστολή που δεν γνωρίζει σύνορα.
Η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών, τόσο σε διεθνή φόρα όσο και σε τοπικό επίπεδο, για να αναλάβει πρωτοβουλία και να ενισχύσει την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.
Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης παραμένει βασική προτεραιότητα για τη δράση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ υπογράμμισε πως αν και η διατήρηση των ελεύθερων, ανεξάρτητων και πλουραλιστικών μέσων ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για ανθεκτικές και υγιείς δημοκρατίες, η ελευθερία του Τύπου διακυβεύεται στα περισσότερα μέρη του κόσμου σήμερα. Δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης και όλοι όσοι φέρνουν στο κοινό ανεξάρτητες ποιοτικές πληροφορίες, ρίχνουν φως στις κατάφωρες παραβιάσεις και φρικαλεότητες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητούν από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να λογοδοτούν, βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσφήμιση, απειλές και επιθέσεις μεταξύ άλλων, μέσω της παραπληροφόρησης.
Δημοσιογράφοι στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και στο Αφγανιστάν, ανεξάρτητα ΜΜΕ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ντόπιοι δημοσιογράφοι στην Κεντρική Αμερική και την Κίνα, οι κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ στις Φιλιππίνες και στη Ρωσία και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλό τίμημα για την άσκηση του επαγγέλματός τους.
Ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε απειλές και αυξανόμενες επιθέσεις τόσο offline όσο και διαδικτυακά. Εκτίθενται σε στιγματισμό, σεξιστική ρητορική μίσους, τρολάρισμα, σεξουαλική βία και βία με βάση το φύλο, ακόμη και δολοφονίες. Το 73% των γυναικών δημοσιογράφων έχουν βιώσει διαδικτυακές απειλές, κακοποίηση και παρενόχληση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Ποτέ δεν έχουμε δει τόσες γυναίκες δημοσιογράφους υπό κράτηση όσες σήμερα, αναφέρεται.
Η ΕΕ καταδικάζει κάθε μορφή απειλών και βίας κατά δημοσιογράφων και υποστηρίζει τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσω τοπικών αποστολών και μέσω ειδικών προγραμμάτων, όπως η πλατφόρμα Safejournalists στα Δυτικά Βαλκάνια, το πρόγραμμα Support to independent media and fundamental freedoms στην Καμπότζη και το πρόγραμμα Media Resilience στο Αφγανιστάν.
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, η ΕΕ αναλαμβάνει δράση εντός της Ένωσης: αντιμετώπιση στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP), ρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και των αγορών και πρόταση νόμου της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (EU Media Freedom Act).
Τέλος, η ΕΕ οικοδομεί την ικανότητά της για να αντιμετωπίσει τη χειραγώγηση και την παρέμβαση ξένων πληροφοριών και για να βοηθήσει τους πολίτες στην Ευρώπη να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στην παραπληροφόρηση, τη χειραγώγηση και την προπαγάνδα, με πρωτοβουλίες όπως η πλατφόρμα EUvsDisinfo και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων.
(πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)