Τρίτη, 10 Φεβ, 2026
(ΦΩΤΟ EPA/KRISTINA KORMILITSINA)

Χωρίς συμβιβασμό η συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ για την Ουκρανία — Ανυποχώρητη η Ρωσία για τα κατακτημένα εδάφη

«Ουδείς συμβιβασμός» υπήρξε χθες όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των τομέων της επικράτειας της Ουκρανίας τους οποίους έχει καταλάβει ο στρατός της Ρωσίας, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κι ο Αμερικανός απεσταλμένος Στηβ Γουίτκοφ, ο οποίος πήγε να παρουσιάσει το σχέδιο της Ουάσιγκτον τον τερματισμό του σχεδόν τετραετούς πολέμου.

Ο κος Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον, που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες και έκτοτε έχει υποστεί εκτενή επεξεργασία σε διαβουλεύσεις με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αντιπροσώπους.

«Μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια ζητήματα […], άλλα προκάλεσαν επικρίσεις, όμως το ουσιαστικό είναι πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση και ότι τα μέρη εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν την προσπάθεια», συνόψισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα Γιούρι Ουσακόφ.

Για το ζήτημα των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών — ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περί το 19% της ουκρανικής επικράτειας — «δεν έχει βρεθεί ακόμη ουδείς συμβιβασμός, καμία λύση, [πάντως] ορισμένες αμερικανικές προτάσεις θα μπορούσαν να συζητηθούν», συμπλήρωσε ο κος Ουσακόφ.

Χαρακτήρισε τη συζήτηση «χρήσιμη», προειδοποιώντας ωστόσο πως «μένει ακόμη πολλή δουλειά» για να κλειστεί συμφωνία. Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα επιταχύνουν την προέλασή τους στα μέτωπα.

Μετά τη συνάντησή τους με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα, αναμένεται να συναντηθούν οι Στηβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ σήμερα στην Ευρώπη με ουκρανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην κυβέρνηση στο Κίεβο.

«Είμαστε έτοιμοι»

Μερικές ώρες προτού συναντηθεί με τους Αμερικανούς, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τους Ευρωπαίους, κατηγορώντας τους πως παρεμποδίζουν τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη το θέλει και κάνει την αρχή, είμαστε έτοιμοι», πέταξε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε από την πλευρά του πως η επίλυση της σύρραξης Ρωσίας-Ουκρανίας είναι περίπλοκη υπόθεση. «Δεν είναι εύκολη κατάσταση, πιστέψτε με. Ένας κυκεώνας», δήλωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό μεγάλη πολιτική και διπλωματική πίεση, κατηγόρησε τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να «αποδυναμώσει τις κυρώσεις» σε βάρος της Μόσχας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιρλανδία, δήλωσε πως θέλει το τέλος του πολέμου και όχι «απλά παύση» των εχθροπραξιών

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στα τέλη Οκτωβρίου κυρώσεις σε βάρος δυο ρωσικών κολοσσών του τομέα των υδρογονανθράκων, της Rosneft και της Lukoil, τα πρώτα σημαντικά μέτρα που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Επιτάχυνση

Στο φόντο των συνομιλιών, τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν τον Νοέμβριο τη μεγαλύτερη προέλασή τους στα ουκρανικά μέτωπα εδώ κι έναν χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση του AFP βασισμένης σε δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό ινστιτούτο για τη μελέτη του πολέμου (ISW), σε συνεργασία με το Critical Threats Project (CTP, πρόγραμμα του American Enterprise Institute).

Σε έναν μήνα τα ρωσικά στρατεύματα απέσπασαν 701 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις ουκρανικές δυνάμεις, τη μεγαλύτερη έκταση από τον Νοέμβριο του 2024 (όταν είχαν κυριεύσει 725 τετραγωνικά χιλιόμετρα), εξαιρουμένου του πρώτου μήνα του πολέμου, στις αρχές της άνοιξης του 2022.

Η Μόσχα διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως κατέλαβε την πόλη Ποκρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κόμβο-κλειδί για τα στρατεύματα του Κιέβου, καθώς και το Βοβτσάνσκ (βορειοανατολικά). Το Κίεβο αντίθετα ανέφερε χθες πως οι μάχες στο Ποκρόφσκ συνεχίζονταν.

Τον Νοέμβριο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν περισσότερους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών εναντίον της ουκρανικής επικράτειας από ό,τι τον Οκτώβριο, αθροιστικά 5.660 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μακράς εμβέλειας (+2%).

Στο εσωτερικό, ο Ζελένσκι βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και δεξί χέρι του προέδρου, Αντρίι Γερμάκ, που αναγκάστηκε  να παραιτηθεί την Παρασκευή.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε