Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, δηλώνοντας ότι καταγράφεται σημαντική πρόοδος και ότι η Τεχεράνη δείχνει πλέον διατεθειμένη να προχωρήσει σε κινήσεις που μέχρι πρόσφατα απέφευγε.
Όπως ανέφερε, η ιρανική πλευρά έχει συμφωνήσει «σχεδόν σε όλα», με βασικό σημείο τη δέσμευση να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφ’ όσον υπάρξει τελική συμφωνία και αυτή υπογραφεί στο Ισλαμαμπάντ, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί προσωπικά εκεί, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει στη διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι ο αμερικανικός έλεγχος στα Στενά του Ορμούζ παραμένει ισχυρός, επισημαίνοντας τον στρατηγικό ρόλο της περιοχής στις τρέχουσες εξελίξεις.
Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της εκεχειρίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των συγκρούσεων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία. Παρά τα θετικά σημάδια, η έκβαση των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να περιβάλλεται από αβεβαιότητα, με την Ουάσιγκτον να διατηρεί όλες τις επιλογές ανοικτές.







