Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ διαδηλώνουν στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια για να τιμήσουν την 23η επέτειο δίωξης της πνευματικής άσκησης από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στην Κίνα / Ουάσιγκτον στις 21 Ιουλίου 2022. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κόψει τους δεσμούς τους με το ΚΚΚ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-Ο κινέζος επιχειρηματίας Τσεν Κουανχόνγκ έχει ένα μήνυμα που θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο: «Tuidang» (Τουιντάνγκ).

Είναι μια κινεζική φράση -και σημαίνει «παραιτήσου από το κόμμα».

Οι λέξεις ήταν αναγραμμένες σε μια κίτρινη σημαία που ο Τσεν κρατούσε σε μια παρέλαση στην Ουάσινγκτον στις 21 Ιουλίου για να τονίσει τις μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας.

Ο Τσεν είναι πλέον ένας από τους 400 εκατομμύρια Κινέζους που έχουν αποκηρύξει τους δεσμούς τους με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) και τις οργανώσεις που συνδέονται με αυτό.

Τον Ιούνιο, ο επιχειρηματίας από την ανατολική επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας προέβη σε δήλωση με την οποία διέκοψε επίσημα τους δεσμούς του με το Κόμμα, συμμετέχοντας σε ένα κίνημα που δημιουργήθηκε 20 χρόνια πριν, το οποίο επιδιώκει να αποκαλύψει το ιστορικό των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το κομμουνιστικού καθεστώτος και να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να αποστασιοποιηθούν από αυτό.

«Στην Κίνα, δεν διέφερα από ένα σκουλήκι που ποδοπατήθηκε από την αυταρχική εξουσία, χωρίς να τολμήσω να κουνηθώ καθόλου», δήλωσε ο Τσεν στην Epoch Times. «Μόνο όταν ήρθα στην Αμερική άρχισα να αισθάνομαι σαν ένα ξεχωριστό άτομο, επειδή επιτέλους δεν υπάρχει κανένας φόβος από το κομμουνιστικό κόμμα».

Η παρέλαση στην Ουάσινγκτον ήταν η πρώτη του είδους της στην οποία συμμετείχε ο Τσεν στα 50 και πλέον χρόνια της ζωής του. Προηγήθηκε ένα σημαντικό ορόσημο για το κίνημα Tuidang: 400 εκατομμύρια άνθρωποι απαρνήθηκαν τις κομματικές τους σχέσεις. Ο αριθμός ξεπέρασε αυτό το όριο στις 3 Αυγούστου.

«400 εκατομμύρια – αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος και από το σύνολο του πληθυσμού ορισμένων χωρών», δήλωσε στην Epoch Times η Γι Ρόνγκ (Yi Rong), πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Tuidang στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης. «Με μια τόσο μεγάλη ομάδα να εγκαταλείπει το ΚΚΚ και να απομακρύνεται από τα εγκλήματά του, αυτό θα ωθήσει την κινεζική κοινωνία σε μια θετική αλλαγή».

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στην αναζήτηση της ελευθερίας, για μια «νέα Κίνα» απαλλαγμένη από τον κομμουνιστικό έλεγχο, όλο αυτό φαίνεται ακόμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, πρόσθεσε.

Σκοτεινές αναμνήσεις

Το ιστορικό των εγκλημάτων του Κόμματος κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Κίνας έχει αφήσει γενεές οικογενειών διαλυμένες, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας του Τσεν.

Η μητέρα του Τσεν ήταν περίπου 21 ή 22 ετών όταν έχασε τη μητέρα της κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Λιμού, μιας ανθρωπογενούς καταστροφής από το 1959 έως το 1961, η οποία ήταν αποτέλεσμα της βιομηχανικής πολιτικής του τότε ηγέτη του ΚΚΚ Μάο Τσετούνγκ, που είδε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα.

Ορμώμενοι από την πείνα, η γιαγιά του Τσεν και η 17χρονη αδελφή της μητέρας του πήραν περίπου μισό σακί φασόλια από τη γη που είχε κολεκτιβοποιήσει το καθεστώς. Αφού ανακαλύφθηκε η πράξη τους, οι αρχές τους κατήγγειλαν δημοσίως και τους ξυλοκόπησαν. Η γιαγιά του Τσεν, με δεμένα τα μάτια και περικυκλωμένη από μια ομάδα κακοποιών που τη γρονθοκοπούσαν και τη χαστούκιζαν, πέθανε περίπου 10 ημέρες αργότερα.

Σκοτεινές αναμνήσεις όπως αυτές, που είτε αφηγήθηκε η μητέρα του Τσεν αποσπασματικά με την πάροδο των χρόνων είτε τις συνέλεξε διαβάζοντας την ιστορία, βοήθησαν τον επιχειρηματία να δει τη φύση του Κόμματος παρά τον επανειλημμένο ισχυρισμό του ότι είναι ο «σωτήρας του λαού», είπε.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συμμετέχουν σε παρέλαση για τον εορτασμό της 23ης επετείου της δίωξης της πνευματικής άσκησης στην Κίνα, στην Τσάιναταουν της Νέας Υόρκης στις 10 Ιουλίου 2022. (Larry Dye/The Epoch Times)

 

Το κίνημα Tuidang

Το κίνημα Tuidang ξεκίνησε το 2004, με αφορμή την κυκλοφορία τoy «Εννέα Σχόλια πάνω στο Κομμουνιστικό Κόμμα», ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times και περιγράφει λεπτομερώς τη βαρβαρότητα και την εξαπάτηση που διαπράχθηκε υπό το ολοκληρωτικό καθεστώς.

Έκτοτε, εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου έφτασαν στην Κίνα. Πολλοί από αυτούς που βοήθησαν στη διανομή αυτών των αντιτύπων ήταν ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μιας διαλογιστικής πρακτικής που το καθεστώς προσπαθεί να εξαλείψει με μια πανκοινωνική εκστρατεία συλλήψεων, βασανιστηρίων και διαπόμπευσης εδώ και 23 χρόνια.

Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πρακτική διαλογισμού που αποτελείται από ένα σύνολο ηθικών διδασκαλιών με επίκεντρο τις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Η τεράστια δημοτικότητά του στην Κίνα κατά τη δεκαετία του 1990 -με έως και 100 εκατομμύρια ασκούμενους να το ασκούν μέχρι το 1999- θεωρήθηκε απειλή για την αυταρχική εξουσία του ΚΚΚ.

Ως ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Σαντόνγκ, ο Τσεν έλαβε κάποτε ενημερωτικό υλικό για το Φάλουν Γκονγκ από δύο άτομα που το ασκούσαν και είχαν πάει εκεί να δειπνήσουν, οι οποίοι, όπως θυμάται, ήταν «απίστευτα ειρηνικοί και ευγενικοί».

Η επιμονή τους στην πίστη τους παρά την αμείλικτη κρατική καταστολή τον εντυπωσίασε πίσω τότε, και μετά από πολλά χρόνια, φέτος τον Ιούλιο στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης, έπεσε πάνω σε ένα περίπτερο με ενημερωτικό υλικό για το Φάλουν Γκονγκ που ενθάρρυνε τους ανθρώπους να αποχωρήσουν από το Κόμμα.

«Απλά σκέφτηκα: τι είδους άνθρωποι θα συνέλαβαν αυτούς που επιδιώκουν την αλήθεια, την καλοσύνη και την ανεκτικότητα; Σίγουρα όχι καλοί άνθρωποι», είπε, αναφέροντας τις τρεις βασικές αξίες του Φάλουν Γκονγκ. Στο Παγκόσμιο Κέντρο Tuidang του Φλάσινγκ, ένας εθελοντής του χάρισε ένα αντίγραφο των Εννέα Σχολίων. Το διάβασε τρεις φορές και ήξερε ότι δεν ήθελε πλέον να είναι συνδεδεμένος με το Κόμμα.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ υπό το φως των κεριών στο μνημείο Λίνκολν στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιουλίου 2017, για να τιμήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διώξεων στην Κίνα που ξεκίνησε το κινεζικό καθεστώς στις 20 Ιουλίου 1999. (The Epoch Times)

Ξεφεύγοντας από τον έλεγχο του κόμματος

Το ΚΚΚ διατηρεί τρεις οργανώσεις για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: τους Νέους Πρωτοπόρους, για παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω, την Κομμουνιστική Νεολαία, για άτομα ηλικίας 14 έως 28 ετών και την ένταξη στο κόμμα.

Ενώ οι δύο τελευταίες δεν είναι υποχρεωτικές, η ένταξη στο Κόμμα εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητο διαπιστευτήριο για όποιον φιλοδοξεί να σταδιοδρομήσει στην κυβέρνηση ή σε κρατικές επιχειρήσεις. Από το 2021, η Κίνα είχε περίπου 110,4 εκατομμύρια νέους πρωτοπόρους, 73,7 εκατομμύρια μέλη του Συνδέσμου Νεολαίας και 96,7 εκατομμύρια μέλη του Κόμματος, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία. Αυτό προσθέτει συνολικά 280,8 εκατομμύρια – το ένα πέμπτο του κινεζικού πληθυσμού.

Αλλά η Γι, πρόεδρος του Κέντρου Tuidang, πιστεύει ότι το εύρος του ελέγχου του ΚΚΚ στην κοινωνία είναι πολύ ευρύτερο. Με την ένταξή του σε κάθε μια από τις οργανώσεις του κόμματος, το άτομο πρέπει να δώσει όρκο να αφιερώσει τη ζωή του στο κόμμα. Μια τέτοια υπόσχεση ουσιαστικά δεσμεύει το άτομο με το καθεστώς, ακόμη και αν η ηλικία το διαγράφει αυτόματα από τις ομάδες νεολαίας, είπε.

«Επειδή αφιέρωσες τη ζωή σου στο Κόμμα, δεν είσαι πλέον ελεύθερο άτομο. Δεν μπορείς να ελέγξεις τη ζωή σου», δήλωσε η Γι. «Γι’ αυτό το λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει το ελεύθερο να σφαγιάσει τους Κινέζους, να τους κάνει πλύση εγκεφάλου, να τους εξαπατά και να τους διώκει όπως θέλει».

Για την ανάκληση του όρκου απαιτείται επίσημη δήλωση -ακόμη και αν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ένα ψευδώνυμο από φόβο για τα αντίποινα του καθεστώτος, είπε.

Αυτή τη στιγμή, το κέντρο Tuidang δέχεται περίπου 50.000 αιτήματα κάθε μέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κέντρου.

Αλλαγή στάσης

Στην Ταϊβάν, υπάρχουν περίπου 3.000 εθελοντές που υποστηρίζουν το κίνημα Tuidang. Κάθε μήνα, περίπου 20.000 Κινέζοι της ηπειρωτικής Κίνας συμφωνούν να αποκηρύξουν τις κομματικές τους σχέσεις μετά από τηλεφωνική ή προσωπική συζήτηση μαζί τους, σύμφωνα με έναν συντονιστή, τον Μπάι Ντεξιόν.

Ο Μπάι αφηγήθηκε μια πρόσφατη περίπτωση ενός άνδρα από την Σανντόνγκ που αναζήτησε βοήθεια σε ένα από τα κέντρα Tuidang. Ο άνδρας έμοιαζε κάπου μεταξύ 20 και 30 ετών. Περιέγραψε τον εαυτό του ως πρώην εθνικιστή που ξεσηκωνόταν με την παραμικρή κριτική στο ΚΚΚ.

Η στάση του άλλαξε, ωστόσο, όταν βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και οι αρχές σφράγισαν την πόρτα του διαμερίσματός του και τον κλείδωσαν μέσα, αποκλείοντάς τον από βασικές δραστηριότητες όπως η αγορά τροφίμων. Έχασε τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έπειτα περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο για να παρακάμψει την ψηφιακή λογοκρισία του ΚΚΚ, διάβαζε αχόρταγα για το παρελθόν του καθεστώτος και ντρεπόταν για την προηγούμενη άγνοιά του, είπε στον εθελοντή, σύμφωνα με τον Μπάι

Το καθεστώς έχει να κατηγορήσει μόνο τον εαυτό του για την αυξανόμενη απήχηση του κινήματος Tuidang, δήλωσε η Γι, η οποία ανέφερε τις δρακόντειες πολιτικές λοκντάουν του Πεκίνου ως την τελευταία επίδειξη της περιφρόνησης του για την ανθρώπινη ζωή.

«Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα»

Το κίνημα αφήνει το αποτύπωμα του και στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο Τζένγκ Χανσιάο, ένας 26χρονος από την επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, υπέστη τετράμηνη κράτηση αφού εξέφρασε την υποστήριξή του σε έναν αντιφρονούντα που καταζητείται από το Κόμμα.

Ζήτησε να εγκαταλείψει τους Νέους Πρωτοπόρους τον Απρίλιο, αφού έμαθε για το κίνημα Tuidang. «Το Tuidang είναι ένα είδος αναγέννησης και λύτρωσης», δήλωσε τότε ο Τζένγκ στην Epoch Times σχετικά με την απόφασή του, προσθέτοντας ότι η ψυχή του ήταν πλέον «καθαρή».

Λίγο αργότερα, ο Ζενγκ συνελήφθη και πάλι επειδή φώναξε συνθήματα όπως «κάτω το κομμουνιστικό κόμμα» μπροστά από το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Γκουανγκζού. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στις 28 Ιουλίου, αφού ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία στο κεφάλι και βίωσε παρατεταμένη απομόνωση.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Ζενγκ δήλωσε ότι ενθαρρύνθηκε όταν έμαθε για τη δυναμική του Tuidang.

«Δείχνει πόσοι άνθρωποι στέκονται μαζί μου ενάντια στο ΚΚΚ», είπε.

Οι Zhong Yuan και Gu Xiaohua συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε