Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
(Geo-grafika/iStock)

5 λόγοι για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας ως οδοντόκρεμα

Γράφει ο Joseph Mercola

Σε μια μελέτη, το λάδι καρύδας αποδείχθηκε ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για τη φθορά των δοντιών.

Η δράση του ελαίου καρύδας, δοκιμάστηκε στη φυσική του κατάσταση και αφού υποβλήθηκε σε επεξεργασία με ένζυμα, μια διαδικασία παρόμοια με την πέψη. Το λάδι δοκιμάστηκε εναντίον των στελεχών του στρεπτόκοκκου, βακτηρίδια τα οποία είναι οι συνήθεις κάτοικοι του στόματός σας.

Διαπίστωσαν ότι το τροποποιημένο με ένζυμο λάδι καρύδας αναστέλλει έντονα την ανάπτυξη των περισσότερων στελεχών του στρεπτόκοκκου, συμπεριλαμβανομένου του στρεπτόκοκκου μιούτανς , ενός βακτηρίου που παράγει ένα οξύ το οποίο φθείρει τα δόντια. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διάσπαση των λιπαρών του ελαίου καρύδας από τα ένζυμα, τα μετατρέπει σε οξέα, τα οποία είναι τοξικά για ορισμένα βακτήρια. Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ντάμιεν Μπράντι (Damien Brady) ανέφερε:

«Η ενσωμάτωση τροποποιημένου ενζύμου ελαίου καρύδας σε προϊόντα υγιεινής των δοντιών θα ήταν μια ελκυστική εναλλακτική λύση από τα χημικά πρόσθετα. Επίσης, με την αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέους τρόπους για την καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων».

5 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας ως οδοντόκρεμα

Σύμφωνα με το MindBodyGreen, αυτοί είναι οι πέντε σημαντικότεροι λόγοι για να το χρησιμοποιούμε:

1. Χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες

Η συμβατική οδοντόκρεμα όπως η Colgate Total περιέχει μια αντιβακτηριακή χημική ουσία που ονομάζεται τρικλοσάνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αντοχή στα αντιβιοτικά και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήµατος.

Οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινική διαταραχή είναι αρκετά ανησυχητικές, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως: καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και των όρχεων, πρόωρη γέννηση και χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια και κρυπτορχιδισμός (μη κατεβασμένοι όρχεις) στα αγόρια.

Ορισμένες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η τρικλοσάνη προκάλεσε σκελετική δυσπλασία και ορμονικές διαταραχές.

Το φθόριο (Fluoride) είναι μια άλλη κοινή χημική ουσία στη συμβατική οδοντόκρεμα. Το φθόριο είναι ένα τοξικό προϊόν βιομηχανικών αποβλήτων και είναι δηλητήριο για το σώμα σας, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.

2. Αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων που προκαλούν τρύπες στα δόντια

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το μασάζ με λάδι καρύδας στα ούλα σας για περίπου 10 λεπτά καθημερινά (για τρεις εβδομάδες) μειώνει σημαντικά τον στρεπτόκοκκος μιούτανς που προκαλεί την πλάκα.

3. Χωρίς αφρώδεις παράγοντες

Πολλά είδη οδοντόκρεμας περιέχουν επίσης επιφανειοδραστικές ουσίες, όπως το λαουρυλο αιθεροθειικό νάτριο (SLES) ή λαυρυλοθειικό νάτριο SLS). Τα επιφανειοδραστικά είναι χημικές ουσίες που ευθύνονται για την αφριστική δράση της οδοντόκρεμας, αλλά επίσης παρεμβαίνουν στο σύστημα εξισορρόπησης της γεύσης, διασπώντας τα φωσφολιπίδια της γλώσσα σας με αποτέλεσμα να καταστέλλονται οι υποδοχείς του πικρού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλά φαγητά έχουν άσχημη γεύση αφότου βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το λάδι καρύδας είναι καλό για την στοματική υγιεινή, καθώς βοηθά στη διατήρηση μιας πιο φυσικής ισορροπίας των λιπιδίων στη γλώσσα σας, ενώ εξακολουθεί να έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Για να μην αναφέρουμε, το ότι η σύνθεση του SLS συνδέεται με ακόμη και επικίνδυνες καρκινικές δερματικές αλλοιώσεις.

4. Είναι φθηνό

Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα λαδιού καρύδας για να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά και ένα βάζο μπορεί εύκολα να σας κρατήσει μήνες, καθιστώντας το μια πολύ φθηνή οδοντόκρεμα.

5. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα δόντια του σκύλου σας

Αν και δεν θέλετε να βουρτσίζετε τα δόντια των κατοικίδιών σας με συνηθισμένη «ανθρώπινη» οδοντόκρεμα, το λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για σκύλους και ανθρώπους. Θα ήταν καλύτερα αν μπορεί να γίνει η εφαρμογή του με την οδοντόβουρτσα, αλλά ακόμα και αν γλείψει μια μικρή ποσότητα λαδιού, μπορεί να έχει κάποια οφέλη στην στοματική του υγεία.

Παρακάτω ακολουθεί μια συνταγή –  απλή στην παρασκευή της για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική οδοντόκρεμα με λάδι καρύδας (δε συνιστάται για σκύλους, διότι ορισμένα συστατικά της είναι τοξικά για τα κατοικίδια).

(Mercola.com)

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε