Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
(Shutterstock*)

5 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου

5 βήματα που μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας και τα οποία θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση μας.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι μια μάστιγα που στοιχειώνει όλους μας. Στις μέρες μας ειδικά, που τα social media μας κατακλύζουν από ‘ευτυχισμένους’ ανθρώπους που έχουν τα πάντα. Υπέροχα σπίτια, τέλεια σώματα, καταπληκτικούς συντρόφους, ερχόμαστε αναπόφευκτα σε μη ρεαλιστικές συγκρίσεις που καταβαραθρώνουν την αυτοπεποίθηση μας.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στον εαυτό μας, στις αρχές, στις πεποιθήσεις και την αξία μας. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την εξέλιξη και την ζωή μας. Μας οδηγεί στο φόβο για την αλλαγή, για το καινούργιο, για το διαφορετικό. Μας εμποδίζει στο να εκφράσουμε ελευθέρα την γνώμη μας, τα συναισθήματα μας, τα πιστεύω μας.

Μας προσκολλά στις απόψεις των άλλων. Μας κάνει κόπιες της μάζας. Μας κάνει φερέφωνα της ίδιας μας της ζωής, θεατές και όχι πρωταγωνιστές.

Είναι πασιφανές λοιπόν ότι η αυτοπεποίθηση αποτελεί βασικό πυλώνα μιας υγιούς προσωπικότητας. Παρακάτω θα δούμε πέντε απλά βήματα που μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας και τα οποία θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση μας.

1. Ξεκίνα να λες ‘όχι’

Κάθε φόρα που λες όχι σε κάτι που δεν σου αρέσει, που σε ζορίζει, που δεν είσαι σύμφωνος με αυτό, επιτυγχάνεις μια νίκη απέναντι στον εαυτό σου. Δίνεις προτεραιότητα στα θέλω ή στα πιστεύω σου και η αντίληψη που έχεις εσύ για τον εαυτό σου αλλάζει. Σε εκτιμάς λίγο παραπάνω.
Εδώ να σημειώσω πως η αρχή θα είναι δύσκολη, ειδικά να έχεις το σύνδρομο του καλού παιδιού και δεν θες να στενοχωρείς κανέναν. Εκείνη όμως είναι η στιγμή που θα πρέπει να κοιτάξεις λίγο και εσένα, να πατήσεις γερά και να πεις το πρώτο δύσκολο ‘όχι’ σου.

2. Πανηγύρισε τις μικρές σου νίκες

Κάθε μέρα πετυχαίνεις τόσα πράγματα και να αφήνεις να περνάνε αδιάφορα. Μάθε να πανηγυρίζεις και να χαίρεσαι με τα μικρά σου επιτεύγματα. Σήμερα έστρωσες το κρεβάτι σου, έφτιαξες ένα υπέροχο φαγητό, δεν κακολόγησες κανέναν και τόσα άλλα. Όχι δεν είναι αυτονόητα, είναι οι νίκες σου, οι μικρές καθημερινές σου νίκες. Να λες μπράβο στον εαυτό σου και να είσαι υπερήφανος για αυτές.

3. Θέσε μικρούς στόχους καθημερινά

Κάθε πρωί, γράφε σε ένα χαρτί μικρούς εφικτούς στόχους που θα ήθελες να υλοποίησες μέσα στην μέρα σου. Πήγαινε να πάρεις εκείνα τα ρούχα που έχεις παρατήσει εδώ και ένα μήνα στο καθαριστήριο, ξεκίνα με πέντε λεπτά περπάτημα, γράψε την πρώτη σελίδα από το βιβλίο που τόσο πολύ θες να δημιουργήσεις. Το βράδυ ξεκίνα να σβήνεις από το χαρτί ότι έχεις καταφέρει, αμέσως θα αρχίσεις να νιώθεις μια ικανοποίηση και να πιστεύεις λίγο παραπάνω σε εσένα.

4. Φάε σωστά / έλεγξε την διατροφή σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή και δεν παραλείπεις κανένα γεύμα της ημέρας σου, η διάθεση σου βελτιώνεται. Πέραν αυτού κάθε μέρα που θα καταφέρνεις να τρέφεσαι σωστά και να αποφεύγεις τα βλαβερά τρόφιμα θα νιώθεις όλο και καλύτερα με τον εαυτό σου και η αυτοπεποίθηση σου θα αυξάνεται.

5. Μίλα σε αγνώστους

Ξεκίνα λέγοντας απλά καλημέρα σε κάποιον άγνωστο στο δρόμο και σιγά σιγά άνοιξε κουβέντα. Η επικοινωνία με κάποιον άγνωστο σε βοηθά να ξεφύγεις από τον μικρόκοσμο σου, να σπάσεις τα δεσμά του ‘τι θα πουν/ τι θα σκεφτούν οι άλλοι’ και να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες.

Ξεκίνα σήμερα, διάλεξε τι ταιριάζει σε εσένα και υιοθέτησε το, αν ταιριάζουν όλα ακόμα καλύτερα. Ξεκίνα να πιστεύεις σε εσένα και η ζωή σου θα αλλάξει. Μπορείς!

Δήμητρα Χρόνη

Πηγή: Εναλλακτική Δράση

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε