Πέμπτη, 29 Σεπ, 2022
Το Κέντρο Κλινικής Έρευνας Mark O. Hatfield

54 Επιστήμονες στις ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους λόγω απόκρυψης της συνεργασίας τους με ξένους φορείς

Η εκτενής έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ σχετικά με χρηματοδοτήσεις από εξωτερικούς φορείς, είχε ως αποτέλεσμα απολύσεις και παραιτήσεις 54 επιστημόνων.

Η έρευνα [των NIH] έγινε σε 189 επιστήμονες, οι οποίοι είχαν λάβει κρυφά χρηματοδοτήσεις, με το 93% να προέρχεται από την Κίνα. Περίπου 77 δικαιούχοι απομακρύνθηκαν από το σύστημα (NIH) ως αποτέλεσμα της έρευνας.

Τα νούμερα αυτά αποκαλύφθηκαν στις 12 Ιουνίου σε μια παρουσίαση του αναπληρωτή διευθυντή της εξωτερικής έρευνας [των NIH] Μάικλ Λόερ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν ο οργανισμός προειδοποίησε τα πανεπιστήμια σε ολόκληρο το έθνος, ότι ορισμένες ξένες οντότητες στοχεύουν συστηματικά τους ερευνητές των NIH για να αποσπάσουν πνευματική ιδιοκτησία και να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η προσπάθεια στα NIH, είναι μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής εκστρατείας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διείσδυσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) στην Αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI από τον Νοέμβριο του 2018, πραγματοποίησαν συλλήψεις και ανακάλυψαν αρκετές διασυνδέσεις ερευνητών με την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου 143 επιστήμονες σε 27 πολιτείες είχαν ενεργές επιχορηγήσεις αξίας $164 εκατομμυρίων. Περισσότερο από το 80 τοις εκατό ήταν ασιάτες, γεγονός που δείχνει τη στόχευση του ΚΚΚ σε Κινέζους ερευνητές.

Το ΚΚΚ στρατολογεί επιθετικά ξένους ερευνητές στο πλαίσιο του προγράμματος «Χιλίων ταλέντων», το οποίο θεωρείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως δούρειος ίππος για την απόκτηση πνευματικής ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ.

Η έρευνα των NIH οδήγησε άμεσα σε ποινικές διώξεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αφού τα NIH ανακοίνωσαν την αποτυχία ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Έμορυ να αποκαλύψει ξένες εργασίες σχετικά με αιτήσεις επιχορήγησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορία στον Σιάο Τζιάνγκ Λι, 63 ετών, της Ατλάντα. Ο Λι, δικάστηκε τον Μάιο και τέθηκε υπό παρακολούθηση για ένα έτος και υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 35.000 δολαρίων στην εφορία για το εισόδημα από την Κίνα που απέκρυψε στη φορολογική του δήλωση.

Το ένα τρίτο από τους 189 επιστήμονες που διερευνήθηκαν από τα NIH ήταν ήδη υπό το ραντάρ του FBI, σύμφωνα με την παρουσίαση του Λόερ. Επτά στους δέκα απέκρυψαν ξένες επιχορηγήσεις και περισσότεροι από τους μισούς έχουν λάβει ένα κρυφό βραβείο του προγράμματος «ταλέντων».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατέληξε σε διευθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο με το Ινστιτούτο Έρευνας Φαν Άντελ. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το ινστιτούτο έκανε ψευδείς δηλώσεις σχετικά με αιτήσεις επιχορήγησης, και ότι απέκρυψε δύο επιχορηγήσεις από την κινεζική κυβέρνηση. Το Ινστιτούτο Έρευνας Φαν Άντελ συμφώνησε να πληρώσει $5,5 εκατομμύρια για να διευθετήσει την υπόθεση.

Σε μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Τσαρλς Λίμπερ , στις 9 Ιουνίου, για ψευδείς δηλώσεις στις ομοσπονδιακές αρχές σχετικά με τη συμμετοχή του στο «πρόγραμμα χιλίων ταλέντων» του ΚΚΚ.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε