Σάββατο, 12 Ιούλ, 2025
Μια γυναίκα περπατά δίπλα σε καταστήματα σε εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο στις 18 Ιουλίου 2023. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Έξι παράγοντες που περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση της Κίνας

Σχολιασμός

του Αλεξάντερ Λιάο

Καθώς φτάνουμε τα μέσα του 2025, είναι εμφανές ότι αυτό το έτος χαρακτηρίστηκε από αναταραχή, αβεβαιότητα, και βαθύνουσα απόγνωση για πολλούς στην κομμουνιστική Κίνα.

Oil-painting-ntdtv

Έξι φαινόμενα καταγράφουν καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση της χώρας: παρακμή, δριμύς ανταγωνισμός, πολιτικές μάχες, το κίνημα «τρέξτε», τυχαίες πράξεις βίας, και το κίνημα «μένω ξαπλωμένος».

Αποκαλύπτουν την διάβρωση της εμπιστοσύνης και μια αυξανόμενη αίσθηση επίγνωσης της κρυμμένης κακής κατάστασης και αναταραχής μέσα στον πληθυσμό.

Παρακμή

Για πολλούς στην Κίνα, το 2025 είναι το πιο δύσκολο έτος σε σχεδόν τρεις δεκαετίες, με πολυάριθμους τομείς της κοινωνίας να βιώνουν σημαντική παρακμή. Ο τομέας ακινήτων είναι το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα.

Έως τα τέλη Μαΐου, οι μέσες τιμές συναλλαγής για γη κατοικιών έπεσαν σχεδόν 50% σε πόλεις δεύτερου επιπέδου και σχεδόν 40% σε πόλεις τρίτου επιπέδου.

Αυτές οι τιμές υπολογίζονται με διαίρεση του συνολικού κόστους γης με την συνολική επιφάνεια κατοικίας που μπορεί νόμιμα να κτιστεί, δίνοντας ένα μέτρο του κόστους αγοράς γης για τους κατασκευαστές ακινήτων.

Τοπικές κυβερνήσεις, που εξαρτώνται πολύ από πωλήσεις γης για έσοδα, είδαν αυτήν την ζωτική ροή σχεδόν να αφανίζεται — αποδεκατίζοντας τα οικονομικά τους.

Η οικονομική επιδείνωση είναι εμφανής στην παρακμή της καταναλωτικής δαπάνης. Σημεία μειούμενης εγχώριας ζήτησης περιλαμβάνουν πολέμους τιμών στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, το κλείσιμο πάρα πολλών μικρών επιχειρήσεων, και λιγότερες πωλήσεις αγαθών πολυτελείας όπως καλλυντικών, ακριβών ωρολογιών, και ακριβών γυναικείων τσαντών. Επίσης, πολλές ξένες εταιρείες είτε μειώνουν την λειτουργία τους είτε φεύγουν από την χώρα συνολικά.

Μειώσεις μισθών έχουν επηρεάσει εργαζόμενους σε διάφορους τομείς, όπως τράπεζες, εταιρείες ασφαλειών, κοινωνικές υπηρεσίες, και τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στους πρόσφατους αποφοίτους πανεπιστημίου αυξάνεται, οδηγώντας πολλούς να αναμένουν ανεργία μετά την αποφοίτηση.

Όμως η πιο σημαντική παρακμή δεν σχετίζεται με την οικονομία αλλά με την εμπιστοσύνη του κοινού στο καθεστώς. Μεταξύ κοινών πολιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων, πολλοί έχουν χάσει την ελπίδα για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Κανένα ποσό αισιόδοξης ρητορίας ή οικονομικού κινήτρου δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Η διάβρωση της εμπιστοσύνης έχει προκαλέσει έξοδο κεφαλαίου και εγκατάλειψη μετοχών, όντας ίσως η μεγαλύτερη κρίση νομιμότητας που το ΚΚΚ έχει ποτέ αντιμετωπίσει.

Δριμύς ανταγωνισμός

Ο υπερβολικός ανταγωνισμός εντός της ίδιας βιομηχανίας ήταν παλιό θέμα υπό την κομμουνιστική εξουσία, οδηγώντας σε εσωτερικές διαμάχες και εσωτερική εξάντληση.

Φέτος υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στο κλείσιμο διάφορων εταιρειών, όπως εστιατόρια, κομμωτήρια, μαγαζιά τσαγιού φυσαλίδων, κέντρα αισθητικής, και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Αν και η οικονομική παρακμή είναι σημαντικός παράγοντας, ο εσωτερικός ανταγωνισμός επίσης έπαιξε κύριο ρόλο. Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που παλεύουν για μια περιορισμένη ζήτηση, που τις έχει κάνει να κόβουν η μία την άλλη με όλο και περισσότερο μη βιώσιμους τρόπους. Ως αποτέλεσμα, πολλοί αγωνίζονται, με τελική έκβαση το κλείσιμο, και η επιδεινούμενη οικονομία απλώς χειροτερεύει την κατάσταση.

Πολιτικές μάχες και εσωτερική πάλη

Η εσωτερική πάλη μεταξύ αξιωματούχων του ΚΚΚ είναι από τις πιο ευαίσθητες και σημαντικών επιπτώσεων εξελίξεις φέτος, ειδικά εμφανής στον συνεχιζόμενο καθαρισμό στον στρατό.

Αυτό που άρχισε αργά το 2023 ως ένα σαρωτικό καθάρισμα στην Δύναμη Πυραύλων — αρχικά στόχευε υψηλούς αξιωματούχους που θεωρούνταν μη πιστοί του επικεφαλής Σι Τζινπίγνκ — πήρε μια δραματική στροφή στο δεύτερο μισό του 2024. Σε μια εντυπωσιακή αντιστροφή, οι τελευταίες εκκαθαρίσεις στόχευσαν συμμάχους του Σι, υποδεικνύοντας μια αποδυνάμωση της λαβής του στην εξουσία.

Σύμφωνα με έγκυρους εργαζόμενους εκ των έσω που μίλησαν σε Κινέζους αντιφρονούντες του εξωτερικού, ο ρόλος του Σι έχει πλέον γίνει απλώς τυπικός. Υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες ενδείξεις ότι κορυφαίοι αξιωματούχο του ΚΚΚ έφτασαν σε συμφωνία: Ο Σι σύντομα θα εγκαταλείψει επίσημα την εξουσία.

Αυτή η απροσδόκητη μεταφορά δύναμης έγινε το προσδιοριστικό χαρακτηριστικό του πολιτικού τοπίου της Κίνας το 2025.

Το κίνημα «τρέξτε»

Αυτή η κατάσταση περιγράφει την αυξανόμενη τάση Κινέζων χρηστών διαδικτύου που προσπαθούν να αφήσουν την χώρα με κάθε δυνατό μέσο.

Μετά τους τυραννικούς περιορισμούς τριών χρόνων του ΚΚΚ για την COVID-19, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων προσπάθησε να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κάποιους ακόμα και να διασχίζουν παράνομα τα νότια σύνορά τους με τα πόδια. Αλλά με την επιστροφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αυτή η οδός τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό κλείσει.

Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι Κινέζοι επίσης προσπάθησαν να εγκατασταθούν στον Καναδά μένοντας μετά την λήξη τουριστικής βίζας και αιτούμενοι πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, ο Καναδάς επίσης έγινε αυστηρότερος στις πολιτικές βίζας.

Τώρα, Ταϊλάνδη και Μαλαισία έχουν αναδειχθεί ως νέοι προορισμοί για μεσαίου εισοδήματος Κινέζους που ελπίζουν να ενταχθούν στο κίνημα «τρέξτε».

Για πλουσιότερους, η Ιαπωνία έχει γίνει ένας όλο και ελκυστικότερος προορισμός σε σύγκριση με Δυτικές χώρες, λόγω της σχετικά προσβάσιμης βίζας της για επιχειρήσεις.

Αυτή η βίζα δεν έχει απαιτήσεις για γνώση της Ιαπωνικής γλώσσας, ακαδημαϊκές απαιτήσεις, ή όρια ηλικίας. Αντ΄ αυτών, οι αιτούντες πρέπει να επενδύσουν ένα ελάχιστο των 5 εκατομμυρίων γεν (περίπου $35.000) σε μια ιαπωνική εταιρεία, να δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία, και να εξασφαλίσουν έναν μη εικονικό χώρο γραφείου.

Επιπλέον, η επιχείρηση πρέπει να προσλάβει τουλάχιστον ένα μέλος προσωπικού πλήρους απασχόλησης που είναι είτε Ιάπωνας υπήκοος, μόνιμος κάτοικος, σύζυγος ή τέκνο Ιάπωνα υπηκόου ή μονίμου κατοίκου, ή ξένος υπήκοος με άδεια μακρόχρονης παραμονής. Οι αιτούντες μπορούν να φέρουν τα οικογενειακά τους μέλη αν το επιχειρηματικό σχέδιο εγκριθεί.

Ασχέτως της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης, πολλοί Κινέζοι αφήνουν την χώρα. Αυτή η τάση υπογραμμίζει την θλιβερή πραγματικότητα της καταπιεστικής διακυβέρνησης, όπου οι αυξανόμενες πιέσεις κάνουν τους ανθρώπους να λάβουν δραστικά μέτρα.

Τυχαίες πράξεις βίας

Ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο είναι η άνοδος σε τυχαίες επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Πολλοί Κινέζοι, είτε παγιδευμένοι από πολλή δυσκολία ή θύματα αδικιών, δεν έχουν εκτόνωση για τα παράπονά τους. Δυστυχώς, βία συχνά εμφανίζεται όταν προσπαθούν να εκφράσουν τον πόνο τους. Τα ακόλουθα γεγονότα θα μπορούσαν να συνδεθούν με αυτό.

Στις 27 Ιαν., στην Μποτζόου, επαρχία Ανχουί, ένα αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος, τραυματίζοντας πολλούς.

Μετά στις 23 Μαρτίου, ένας άντρας έκανε επίθεση με μαχαίρι έξω από ένα σούπερμαρκετ στην Σαοσίνγκ, επαρχία Τζετζιάνγκ, στοχεύοντας τυχαία περαστικούς. Αρκετοί αναφέρθηκε πως τραυματίστηκαν. Ένας χρήστης διαδικτύου ανήρτησε βίντεο του συμβάντος σε κοινωνικά μέσα που μπορεί να είναι ακατάλληλα για μερικούς θεατές (σύνδεσμος).

Μόλις μέρες αργότερα, στις 26 Μαρτίου, στην Ανγιάνγκ, επαρχία Χενάν, ένα ταξί χτύπησε πεζούς και οχήματα. Κάποιες πηγές λένε ότι πεζοί και μεταφορείς φαγητού σκοτώθηκαν. Ένας χρήστης διαδικτύου ανήρτησε βίντεο σε κοινωνικά μέσα που μπορεί να είναι ακατάλληλο για κάποιους θεατές (σύνδεσμος).

Οι αρχές γρήγορα λογόκριναν πληροφορίες σχετικά με τα συμβάντα.

«Μένοντας ξαπλωμένος»

Αυτό το κίνημα, που άρχισε από νέους στην Κίνα τα πρόσφατα χρόνια, είναι μια απάντηση στην κοινωνική εξάντληση, όπου οι άνθρωποι παραιτούνται από τον τρελό ανταγωνισμό και παίρνουν ένα πιο αργό, μινιμαλιστικό τρόπο ζωής.

Ένας νέος όρος προέκυψε για να περιγράψει άτομα που πηγαίνουν την έννοια του «μένω ξαπλωμένος» στα άκρα: οι νέοι των «Πέντε όχι». Αυτοί οι νέοι συνειδητά επιλέγουν να μην αγοράσουν σπίτι ή αυτοκίνητο, αποφεύγουν να κάνουν μη απαραίτητες αγορές, και δεν τους ενδιαφέρει ο γάμος και η τεκνοποίηση. Η εστίασή τους είναι στην ελαχιστοποίηση των εξόδων το δυνατόν περισσότερο.

Καθώς η οικονομία συνεχίζει να παρακμάζει, αυτή η παθητική παραίτηση από τις κοινωνικές προσδοκίες έχει γίνει όλο και ευρύτερη. Στην ουσία, η κινεζική κοινωνία φαίνεται να έχει χάσει την ζωτικότητά της.

Καμία ελπίδα ανάκαμψης υπό την ηγεσία του ΚΚΚ

Αυτές οι δυστυχίες είναι αποτέλεσμα δεκαετιών κομμουνιστικής εξουσίας μαζί με μια συνεχώς αποδυναμούμενη οικονομία.

Το ΚΚΚ είχε ελπίσει να δώσει ώθηση στην οικονομία βασιζόμενο σε ένα σύστημα εσωτερικής κυκλοφορίας, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να ξοδεύει ό,τι τους απομένει από τις αποταμιεύσεις τους. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική έχει αποτύχει επειδή η Κίνα δεν έχει ένα αξιόπιστο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ή σύστημα επιδομάτων. Με τον κόσμο να κερδίζει λιγότερα, είναι πολύ φοβισμένοι να ξοδέψουν. Συνεπώς, η κατανάλωση έχει σταματήσει, και η οικονομία έχει εκπέσει σε κατάσταση μεγάλης στασιμότητας.

Ως αποτέλεσμα, όλα τα κέρδη από τα χρόνια της μεταρρύθμισης και ανοίγματος έχουν εξαντληθεί σήμερα.

Επιπλέον, το μοντέλο διακυβέρνησης του ΚΚΚ είναι ζημιογόνο για την κοινωνία, ειδικά σε καιρούς κρίσης. Λανθασμένες προσπάθειες παραμονής στην εξουσία — όπως με την εφαρμογή της τυραννικής πολιτικής μηδενικού COVID κατά την πανδημία, η υιοθέτηση εχθρότητας στην διπλωματία, και το να επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη αύξηση της φούσκας των ακινήτων — έχουν ζημιώσει σοβαρά την κινεζική κοινωνία.

Ακόμα χειρότερα, το Κόμμα έχει διαβρώσει την ηθική πυξίδα της Κίνας. Η έλλειψη ειλικρίνειας, η προδοσία, και ο οπορτουνισμός έχουν γίνει όλο και πιο κοινά, με αποτέλεσμα μια πανταχού παρούσα ατμόσφαιρα αμοιβαίας έλλειψης σεβασμού στην καθημερινή ζωή. Το 2025, οι συνέπειες αυτής της επί δεκαετίες υποβάθμισης έχουν φτάσει ένα σημείο καμπής.

Αν το ΚΚΚ συνεχίσει την εξουσία του, οι συνηθισμένοι πολίτες θα αντιμετωπίζουν όλο και δυσκολότερα χρόνια.

Απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν συμφωνούν απαραίτητα με τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε