Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Φιλοδημοκρατικά μηνύματα κοντά στο Πάρκο Βικτώρια στο Χονγκ Κονγκ, 4 Ιουνίου 2020. (Isaac Lawrence/AFP via Getty Images)

6 πρώην Βρετανοί υπουργοί Εξωτερικών καλούν τον πρωθυπουργό να δώσει προτεραιότητα στο Χονγκ Κονγκ στην σύνοδο G7

Έξι πρώην Βρετανοί υπουργοί Εξωτερικών έγραψαν στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον καλώντας τον να βάλει το Χονγκ Κονγκ στην ατζέντα στην σύνοδο G7, την οποία θα φιλοξενήσει η Βρετανία την επόμενη εβδομάδα.

Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, οι λόρδος Χαγκ, λόρδος Όουεν, σερ Μάλκομ Ρίφκιντ, και Τζακ Στρω είπαν: «Καθώς η κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζει να εκφυλίζεται, ελπίζουμε ότι θα αναγνωρίσετε προσωπικά την επείγουσα ανάγκη για διεθνή ηγεσία από την βρετανική κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.»

Οι πρώην υπουργοί που υπηρέτησαν σε Συντηρητικές και Εργατικές κυβερνήσεις είπαν ότι ήθελαν να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους για την συνεχιζόμενη καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ και να προτρέψουν τον πρωθυπουργό να διασφαλίσει ότι η κρίση στο Χονγκ Κονγκ είναι στην ατζέντα της G7.

«Τους λίγους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει συλλάβει 47 φιλοδημοκρατικούς ακτιβιστές και βουλευτές υπό τον Νόμο Εθνικής Ασφαλείας για το “έγκλημα” της διεξαγωγής προκριματικών δημοκρατικών εκλογών, εισήγαγε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ για να αποκλείσει φιλοδημοκρατικά κόμματα από συμμετοχή, και ψήφισε έναν Νόμο Μετανάστευσης που θα επιτρέψει την εισαγωγή “απαγορεύσεων εξόδου”», έγραψαν.

Οι πρώην υπουργοί καλωσόρισαν τις δράσεις της βρετανικής κυβέρνησης σε απάντηση στην επιβολή του «νόμου εθνικής ασφαλείας» από το Πεκίνο, που περιλαμβάνουν την αναστολή της συνθήκης έκδοσης της Βρετανίας με το Χονγκ Κονγκ, επέκταση ελέγχου όπλων, και την δημιουργία ενός γενναιόδωρου προγράμματος βίζα που θα επιτρέψει στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ με κατάσταση Βρετανού Πολίτη Εξωτερικού να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά είπαν ότι η Βρετανία θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην ηγεσία της διεθνούς απάντησης.

«Με σχεδόν κάθε γνωστή φιλοδημοκρατική φωνή στο Χονγκ Κονγκ στην φυλακή, να περιμένει δίκη, ή στο εξωτερικό σε εξορία, είναι σαφές ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για δυναμική και συντονισμένη απάντηση», αναφέρει η επιστολή.

«Ως συνυπογράφουσα στην Σινο-Βρετανική Κοινή Διακήρυξη, η Βρετανία πρέπει να ηγηθεί και να συντονίσει την διεθνή απάντηση σε αυτήν την κρίση και να διασφαλίσει την ακεραιότητα της συνθήκης που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1985 και της «Μιας χώρας, Δύο συστημάτων».

«Συνεπώς σας προτρέπουμε με κάθε ειλικρίνεια να χρησιμοποιήσετε την προεδρία της Βρετανίας στην ερχόμενη G7 στο τέλος του μήνα για να διασφαλίσετε ότι η διεθνής απάντηση στην κρίση στο Χονγκ Κονγκ είναι στην ατζέντα και ότι γίνονται προσπάθειες για δημιουργία συμφωνίας για μια απάντηση στην συνεχιζόμενη παραβίαση της Σινο-Βρετανικής Κοινής Διακήρυξης από την Κίνα.»

Οι πρώην υπουργοί είπαν ότι έκαναν την επιστολή δημοσίως διαθέσιμη λόγω της «σοβαρότητας της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ και του τεράστιου ενδιαφέροντος των πολιτών για αυτό το θέμα.»

Η Epoch Times επικοινώνησε με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας, και Ανάπτυξης για σχόλιο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε