Φλούδες εσπεριδοειδών
Μη στύβετε απλά το λεμόνι πάνω από το ψάρι και μετά πετάτε το υπόλοιπο. Οι φλούδες του λεμονιού δίνουν υπέροχη γεύση και νοστιμιά στα φαγητά μας. Επιπλέον, υπάρχουν εξαιρετικά διατροφικά οφέλη που κρύβονται στο χυμό σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες: 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Φλούδες μπανάνας
Κανείς δεν σκέφτηκε ότι οι φλούδες της μπανάνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όμως περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης, η οποία ενισχύει τη σεροτονίνη, «την ορμόνη της αγάπης» και βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Ο μόνος ίσως τρόπος να τις χρησιμοποιήσετε: Αφήστε τις να ωριμάσουν καλά και προσθέστε μικρά κομμάτια τους σε smoothies. Μπορείτε επίσης να τις μετατρέψετε σε πουρέ και να τα χρησιμοποιήσετε σε ζύμη κέικ ή μάφιν.
Φλούδα και κουκούτσια καρπουζιού
Συνηθίζουμε να τρώμε μόνο το κόκκινο μέρος του καρπουζιού, καθώς το λευκό σημείο μας φαίνεται άνοστο. Όμως, αντί να το πετάξετε, κόψτε αυτό το σημείο και χρησιμοποιήστε το στη μαγειρική σας. Περιέχει το αμινοξύ κιτρουλίνη, το οποίο μετατρέπεται σε αργινίνη, βοηθώντας στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην καρδιά, αυξάνει τη λίμπιντο και μειώνει τη μυϊκή κόπωση. Προσθέστε αυτά τα κομμάτια στα smoothies σας. Όσο για τους σπόρους, μπορείτε να τους ψήσετε στον φούρνο προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέστε τους σε σαλάτες.
Κοτσάνι μπρόκολου
Πιθανότατα χρησιμοποιείται μόνο τους ανθούς του μπρόκολου, αλλά μην ξεχνάτε τα κοτσάνια. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει το DNA των κυττάρων και φαίνεται μάλιστα να έχει και ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορείτε να κόψετε σε μικρά κομμάτια και αφού τα σοτάρετε, να τα προσθέσετε σε σαλάτες.
Το πράσινο μέρος του παντζαριού
Μπορείτε να φτιάξετε μια ολόκληρη σαλάτα με όλα τα μέρη του παντζαριού. Το πράσινο μέρος έχει και αυτό πλούσια διατροφική αξία και μπορείτε να τα καταναλώσετε κανονικά ως χόρτα, με ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι. Περιέχει βιταμίνες A, C και Κ και περιέχουν επίσης ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που ωφελεί την όραση.
Κοτσάνια από μανιτάρια
Συνήθως αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια γιατί μας φαίνονται και πιο σκληρά, αλλά είναι το ίδιο ασφαλή προς βρώση όσο και το υπόλοιπο μανιτάρια. Μπορείτε να τα κόψετε μικρά κομμάτια ώστε να σιγοβράσουν εύκολα μέσα σε ζωμό λαχανικών και ύστερα να τα προσθέτετε σε σάντουιτς.
Πηγή:enallaktikidrasi