Πέμπτη, 08 Δεκ, 2022
Φωτογραφία – Shutterstock | Alexander_Safonov

7 συμβουλές για το πως να διαδάξετε την ευγνωμοσύνη στα παιδιά σας

Natalia-Basdeki-Jewelry

Ως γονέας σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο, το να μεταδώσετε στο παιδί σας την αξία της ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι πρόκληση. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι από όλα τα συναισθήματα, η ευγνωμοσύνη είναι αυτή με την πιο θετική επίδραση στην ευτυχία ενός παιδιού. Μελέτες έχουν επίσης βρει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της εκτίμησης και της κοινωνικοποίησης, της σχολικής απόδοσης και της ψυχικής ευεξίας.

Ακολουθούν επτά επιστημονικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε ως γονέας, για να διδάξετε το παιδί σας πώς να καλλιεργήσει την ευγνωμοσύνη:

1. Καλλιεργήστε το να είστε εσείς οι ίδιοι ένα καλό παράδειγμα ευγνωμοσύνης για το παιδί σας

Φωτογραφία – Shutterstock | Natalia Lebedinskaia

 

Στα μικρά παιδιά αρέσει να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Προσπαθήστε να σας γίνει συνήθεια το να κάνετε καθημερινά πράξεις ευγνωμοσύνης μπροστά στα παιδιά σας. Αφήστε τους να σας δουν να ευχαριστείτε τους ανθρώπους γύρω σας για πράξεις καλοσύνης. Μπορείτε να ζητήσετε στα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να γράψετε ευχαριστήριες κάρτες. Να είστε ανοιχτοί εκφράζοντας την εκτίμησή σας για καθημερινές ευλογίες όπως την υγεία, το φαγητό και το ζεστό κρεβάτι. Όλα αυτά μπορεί να τους βοηθήσουν να καταλάβουν την αξία του να είναι κανείς ευγνώμων.

2. Περάστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και να είστε παρόντες

Φωτογραφία – Shutterstock | Studio Romantic

 

Ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας είναι πολύτιμος και μπορείτε να τους μάθετε να τον εκτιμούν, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όλες τις συνήθειες που σας αποσπούν και να είστε εκεί παρόντες. Ακούστε τι λένε τα παιδιά σας και δείξτε τους ενσυναίσθηση και κατανόηση – ενώ ταυτόχρονα συνδέεστε μαζί τους και μαθαίνετε μαζί ποιες δραστηριότητες απολαμβάνετε να μοιράζεστε.

3. Υποστηρίξτε την αυτονομία των παιδιών σας

Φωτογραφία – Shutterstock | LightField Studios

 

Αφήστε τα παιδιά σας να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία και να τα αναπτύξουν από μόνα τους. Το να τους δώσετε την ευκαιρία να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους εποικοδομητικά δεν είναι μόνο πολύτιμο για τη συνολική ανάπτυξή τους, αλλά θα τους ενισχύσει επίσης το αίσθημα ευγνωμοσύνης. Περιορίστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενθαρρύνετέ τα να μεγαλώσουν ως άτομα με ελάχιστες αρνητικές επιρροές.

4. Ενθαρρύνετέ τους να βασίζονται τις δυνάμεις τους

Για να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την αίσθηση της ευγνωμοσύνης, επιτρέψτε τους να χρησιμοποιούν τις ικανότητες τους στην καθημερινότητά τους. Δώστε τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δυνατά τους σημεία για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους μιλώντας απευθείας σε ανθρώπους, γράφοντας επιστολές ή ακόμα και δείχνοντας την εκτίμησή τους δημιουργικά με ένα σχέδιο ή μια ζωγραφιά.

5. Μεταδώστε στο παιδί σας την αξία της προσωπικής ανάπτυξης παρά των υλικών αγαθών

Είναι πολύ πιθανό πολλά παιδιά και έφηβοι να επιθυμούν να έχουν το πιο πρόσφατο μοντέλο smartphone και μάρκες ρούχων, αλλά μην παραλείψετε να τους ενθαρρύνετε να κάνουν πράγματα που δίνουν αξία στη ζωή τους, ενδυναμώνουν την κοινότητά τους και που τους δίνουν την αίσθηση της προόδου. Στη συνέχεια, υπενθυμίστε τους να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους σε όλους όσους προσέφεραν βοήθεια και υποστήριξη στον δρόμο τους, όπως οι δάσκαλοι και φυσικά οι γονείς.

6. Καλλιεργήστε τη γενναιοδωρία τους και ενθαρρύνετέ τους να χτίσουν φιλίες με γερά θεμέλια

Φωτογραφία – Shutterstock | Africa Studio

 

Όταν ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βοηθούν τους άλλους, μπορεί να τους βοηθήσει να αντιληφθούν την αξία της ευγένειας. Τους βοηθά επίσης να δημιουργήσουν, να κατανοήσουν και να καλλιεργήσουν θετικές σχέσεις με τους γύρω τους. Τα παιδιά όχι μόνο θα εκτιμήσουν την αξία της γενναιοδωρίας, αλλά μπορούν επίσης να κατανοήσουν την ανάγκη του να δείξουν ευγνωμοσύνη προς τους άλλους.

7. Βοηθήστε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τι είναι σημαντικό για αυτά

Βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν να ακολουθούν τα όνειρα και τα πάθη τους μπορεί να τους οδηγήσει να βάλουν στόχους στη ζωή τους. Όταν οι άνθρωποι συνδεθούν με κάτι μεγαλύτερο από αυτούς, μπορούν να αναπτύξουν ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης και την ικανότητα να γίνουν πολύτιμα μέλη της κοινωνίας καθώς μεγαλώνουν.
Η φύτευση του σπόρου ευγνωμοσύνης στο παιδί σας ίσως να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια νύχτα. Σύμφωνα με τα λόγια του Βολταίρου, «Η εκτίμηση είναι ένα υπέροχο πράγμα: κάνει αυτό που είναι εξαιρετικό σε άλλους να ανήκει και σε εμάς».

Από την Lori C. Summers

Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε