Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022
Μια διασκεδαστική άσκηση που μπορείτε να μοιραστείτε με το παιδί σας είναι η τήρηση ενός κοινού λευκώματος επικοινωνίας του ενός με τον άλλον. Απλώς γράψτε στο παιδί σας σε ένα ειδικό τετράδιο που προορίζεται για αυτόν τον σκοπό και ζητήστε του να σας απαντήσει. (Shutterstock)

7 τρόποι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να απολαμβάνει το γράψιμο

Natalia-Basdeki-Jewelry

Της Barbara Danza

Μετάφραση Αλία Ζάε

Το γράψιμο είναι μια από αυτές τις απαραίτητες δεξιότητες, που, αν καλλιεργηθούν, μπορούν να γίνουν ένα ευχάριστο και ωφέλιμο εργαλείο, αποτελεσματικό σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο εφ’ όρου ζωής.

Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις για το γράψιμο. Κάποιοι βαρυγκωμούν και μόνο στη σκέψη του, προτιμώντας ίσως να περπατήσουν πάνω σε καρφιά ή να επισκεφθούν τον οδοντίατρο. Άλλοι έχουν μια φυσική κλίση προς το γράψιμο, νιώθοντας κατά κάποιο τρόπο υποχρεωμένοι να βάλουν την πένα στο χαρτί και να χρησιμοποιήσουν την πράξη της γραφής για να οργανώσουν και να ξεκαθαρίσουν τις σκέψεις τους.

Αν συζητήσετε με έναν καθηγητή πανεπιστημίου ή εργοδότη πρόσφατα αποφοίτων, είναι αρκετά πιθανό να τους ακούσετε ανήσυχους σχετικά με την προφανή έλλειψη ευχέρειας στη χρήση του γραπτού λόγου που παρατηρείται στους νεαρούς ενήλικες. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν η πεμπτουσία του ωφέλιμου μιας στέρεης παιδείας, τώρα πια έχει παραγκωνιστεί.

Ευτυχώς, σαν γονιός, μπορείτε εύκολα να ενθαρρύνεται τα παιδιά σας στη διαδικασία της γραφής. Το κλειδί σε αυτό είναι να της δώσετε νόημα και να το κάνετε διασκεδαστικό. Εδώ, σας παρουσιάζουμε επτά ευχάριστους τρόπους για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράφει όταν είναι στο σπίτι.

Καταγράφετε αυτά που λένε

Ένας θαυμάσιος τρόπος ενθάρρυνσης των νεαρών αρχάριων αλλά και των μεγαλύτερων απρόθυμων γραφέων είναι το να μεταγράφετε τις ιδέες τους για αυτούς. Με στυλό και χαρτί έτοιμα, ζητήστε από τα παιδιά σας να φανταστούν μια ιστορία, να σας υπαγορεύσουν ένα γράμμα για τη γιαγιά ή να φτιάξουν ένα ανόητο ποίημα. Καταγράψτε ακριβώς αυτά που λένε. Μην διορθώνετε τη γραμματική ή το στυλ. Απλώς χαρίστε στα παιδιά σας την εμπειρία της ακριβούς αποτύπωσης των ιδεών τους στο χαρτί. Μπορείτε να βελτιώσετε περαιτέρω την εμπειρία, ενθαρρύνοντάς τα να φτιάξουν εικόνες για συνοδεύσουν το γραπτό δημιούργημά τους.

Τέλος, χρησιμοποιήστε την δουλειά που κάνατε. Διαβάζετε φωναχτά το ποίημα ή την ιστορία συχνά. Ταχυδρομήστε το γράμμα στη γιαγιά. Δείξτε στα παιδιά σας ότι αυτό που «έγραψαν» έχει αξία.

Μοιραστείτε ένα τετράδιο

Άλλη μια διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορείτε να έχετε με το παιδί σας είναι να έχετε ένα λεύκωμα διαπροσωπικής επικοινωνίας. Απλώς γράψτε στο παιδί σας κάτι σε ένα ιδιαίτερο τετράδιο, που προορίζεται για αυτόν τον σκοπό, και ζητήστε του να σας απαντήσει.

Ίσως θέσετε μια ερώτηση του τύπου «Ποιες είναι οι τρεις πιο αγαπημένες σου γεύσεις παγωτού;» ή μια πρόκληση, όπως «Μπορείς να σκεφτείς 10 λέξεις που σημαίνουν ‘καλό’;». Ή, μπορείτε να αρχίσετε να γράφετε μια ιστορία και να του ζητήσετε να τη συνεχίσει, ξεκινώντας μια απολαυστική πέρα-δώθε εργασία.

Επιπλέον, διανθίστε τα κείμενά σας με σκίτσα, χρώμα, αυτοκόλλητα και άλλα στολίδια. Γίνετε δημιουργικοί και ενθαρρύνετε και το παιδί σας να σας ακολουθήσει. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος εδώ.

Θα ενθουσιαστεί με αυτήν την ιδιαίτερη δραστηριότητα που μοιράζεται μαζί σας ενώ, ταυτόχρονα, χωρίς να το συνειδητοποιεί, θα εξασκείται και στον γραπτό λόγο.

Αφήνετέ τα να αντιγράφουν

Όσοι αντιγράφουν τρώνε κατσάδα. Παρακινήστε τα παιδιά σας να αντιγράφουν πράγματα – ένα ανέκδοτο, ένα ποίημα, μια παράθεση, ένα απόσπασμα από κάποιο βιβλίο – οτιδήποτε. Η πράξη της αντιγραφής καλογραμμένων χωρίων με σωστό συντακτικό και γραμματική ενδυναμώνει τον μυ του γραψίματος με έναν πολύ απλό τρόπο. Προσέξτε μόνο να μην το κάνετε να μοιάζει με βαρετή σχολική εργασία.

Κάντε το διασκεδαστικό, ενσωματώνοντάς το ίσως σε μια κατασκευή, ή χρησιμοποιώντας ειδικά μαρκαδοράκια ή κάνοντάς το παρέα.

Διαβάζετε καλά

Δώστε στα παιδιά σας θαυμάσια βιβλία. Δεν είναι όλη η λογοτεχνία ίδια – υπάρχουν μεγάλες ποιοτικές διαφορές. Βρείτε τα «καλύτερα» από πηγές που εμπιστεύεστε στο διαδίκτυο και μείνετε στα κλασσικά. Αφήστε τα παιδιά σας να ακούν και να διαβάζουν πλούσια, περιγραφική γλώσσα και στο σπίτι σας δώστε προτεραιότητα στο διάβασμα.

Λάβετε μέρος σε έναν διαγωνισμό

Βρείτε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τις ηλικίες των παιδιών σας και ενθαρρύνετέ τα να λάβουν μέρος. Το να έχουν έναν σκοπό – πόσο μάλλον μια προθεσμία – θα βοηθήσει τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές τους στο μέγιστο.

Καθώς δουλεύουν για τη συμμετοχή τους, βοηθήστε τα με τα εργαλεία και τις πηγές που αναζητούν και φροντίστε να είστε και συναισθηματικά κοντά τους. Όπως είναι γνωστό σε οποιονδήποτε έχει δημιουργήσει κάτι, υπάρχουν τόσο οι καλές όσο και οι κακές στιγμές. Δώστε τους κουράγιο και γιορτάστε την ολοκλήρωση του έργου τους.

Δώστε τους το δικό τους ημερολόγιο

Για να βοηθήσετε να γίνει το γράψιμο μια καθημερινή συνήθεια, δώστε στα παιδιά σας να έχουν το δικό τους, προσωπικό ημερολόγιο. Έχοντας κι εσείς το δικό σας, όχι μόνο θα είστε για αυτά παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και θα ωφεληθείτε με πολλούς τρόπους. Ένα ημερολόγιο και μια κασετίνα δίπλα στο κρεβάτι τους μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ώστε να γίνει το γράψιμο ένα ευχάριστο τμήμα της κάθε ημέρας τους.

Δημοσιεύστε τη δουλειά τους

Καθώς βελτιώνονται οι δεξιότητές τους, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να δημοσιοποιήσετε τη δουλειά τους. Πολλά διαδικτυακά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα για αυτο-δημοσίευση. Είτε σε ένα μπλογκ, είτε στο εφημεριδάκι της γειτονιάς, είτε σε τυπωμένο και δεμένο βιβλίο, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να γράφουν για να ωφελήσουν τους άλλους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε