Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Illustradays 2022, Le immagini della fantasia. (φωτ. Αλία Ζάε)

9 – 18 Σεπτεμβρίου: Illustradays 2022 – 1o Φεστιβάλ Εικονογράφησης Αθηνών

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, το Φεστιβάλ Εικονογράφησης Illustradays υποδέχτηκε το αθηναϊκό κοινό στο πιο πολύχρωμο και χαρούμενο φεστιβάλ της πόλης!

Με θεματικό τίτλο «Αχτίδα φωτός» («Βeam of light») και πλούσιο πρόγραμμα, φιλοδοξεί να μας χαρίσει μια πιο φωτεινή ματιά στον κόσμο και να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα την τέχνη της εικονογράφησης.

Το φεστιβάλ αποτελείται από τέσσερεις ενότητες: τις «ιστορίες» (εκθέσεις), τα εργαστήρια, τις ομιλίες και το «κλαμπ».

Illustrastories

Προσκεκλημένη του φεστιβάλ είναι και πάλι η έκθεση «Le immagini della fantasia», από την πόλη Sarmede της Ιταλίας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Gabriel Pacheco, επιλέγει και παρουσιάζει «σπουδαίους και σπουδαίες εικονογράφους που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν τεχνικές και ιδέες που μετατρέπουν τη δημιουργική διαδικασία σε έναν διαφωτιστικό διάλογο. Φιγούρες που ανοίγουν μια συζήτηση με το κοινό, που κάνουν ερωτήσεις, που ψάχνουν νοήματα και εξάπτουν το ενδιαφέρον. Χαρακτήρες που φαίνεται να εξηγούν διαφορετικές θεματικές. Οι ερωτήσεις είναι άλλωστε ένας τρόπος να ρίξουμε φως σε κάτι όσο ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε την ομορφιά της τέχνης. Μια σύγχρονη ποιητική της εικονογράφησης, που ζητά απαντήσεις, αλλάζει τον τρόπο που διαβάζουμε και παρατηρούμε, που μας παρακινεί να συλλογιστούμε…»

Valerio Vidali, “The Forest”, Enchanted Lion Books 2018. (Από το https://illustradays.gr/programs/2/illustra-talks/inside-an-illustrated-forest)

 

Παράλληλα, στην έκθεση «Beam of Light» θα δούμε τις ιδέες 34 Ελλήνων και Κυπρίων εικονογράφων για το φως και πώς τις υλοποιούν. Τα έργα που συμμετέχουν επιλέχθηκαν από τον Gabriel Pacheco και την Ίριδα Σαμαρτζή, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ και βραβευμένη εικονογράφο, και θα διαγωνιστούν για τρία βραβεία.

Η τρίτη έκθεση αποκαλείται «Behind the Book» και παρουσιάζει την προεργασία που κάνουν οι εικονογράφοι για ένα βιβλίο. Storyboard, σκίτσα, σκόρπιες ιδέες στο χαρτί, με χρώμα ή χωρίς, συνοδευόμενες σε κάποιες περιπτώσεις κι από την τελική εικόνα. Δίπλα σε κάθε μακέτα, κρέμεται με ένα σκοινάκι το βιβλίο που προέκυψε, για να το ξεφυλλίσει όποιος θέλει να ανακαλύψει τα μυστικά του.

«Behind the Book», illustradays 2022. (φωτ. Αλία Ζάε)

 

Illustralabs

Εργαστήρια για παιδιά, αλλά και για ενήλικες, από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς θα προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν την τέχνη της εικονογράφησης, διάφορες τεχνικές και πράγματα που μπορούν να κάνουν με κομμάτια του παρελθόντος, το φως, την κίνηση και τις πιο παράξενες ιδέες τους!

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια μπορείτε να βρείτε στο: https://illustradays.gr/programs/2/categories/illustra-labs

Illustratalks

Πλήθος καλλιτεχνών μοιράζονται μαζί μας τις γνώσεις και την εμπειρία τους στον χώρο των βιβλίων και της εικόνας. Οι Gabriel Pacheco, Lina Dudaite, Valerio Vidali, Sam McCullen, Μαριάννα Μίσιου, Ντανιέλα Σταματιάδη, Παναγιώτης Πανταζής, Carnovsky, Μαρία Παγκάλου, Sdeviano & Soteur, Στέφανος Ρόκος, Νέαρχος Ντάσκας, Odd Bleat, Κωστής Παπαθεοδώρου, Jesús Cisneros και Gerda Dendooven μιλούν για την τέχνη τους, όπως επίσης και για το πώς μπορούμε να την φέρουμε στο κοινό.

Gerda Dendooven (από το https://illustradays.gr/ )

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις ομιλίες μπορείτε να βρείτε στο: https://illustradays.gr/programs/2/categories/illustra-talks

Illustraclub

Το τμήμα της έκθεσης που απευθύνεται περισσότερο στους επαγγελματίες και τους μελλοντικούς επαγγελματίες. Επαγγελματίες εικονογράφοι, εκδοτικοί οίκοι και ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου) θα βρίσκονται εκεί για να απαντούν σε ερωτήσεις και για να φωτίσουν όσο μπορούν κάθε σκοτεινό σημείο της χώρας της εικονογράφησης.

Λεπτομέρειες στο https://illustradays.gr/programs/2/categories/illustra-club

(Από το https://www.facebook.com/illustradays)

Η είσοδος και η συμμετοχή στα περισσότερα εργαστήρια είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται κράτηση θέσης. Για τις ομιλίες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για το πλήρες πρόγραμμα των ομιλιών και των εργαστηρίων και για λεπτομέρειες για το ωράριο λειτουργίας και την πρόσβαση στον χώρο, μπορείτε να επισκεφθείτε το https://illustradays.gr/visit

ILLUSTRADAYS 2022

ΠΟΤΕ: 9-18 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟΥ: Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144

Ώρες λειτουργίας: 11:00-20:30 καθημερινά

Την Παρασκευή, 9/9, το φεστιβάλ ανοίγει στις 18:00. Ακολουθεί πάρτυ εγκαινίων στο Rooftop Bar (πλατεία Θεάτρου 18).

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε