Παρασκευή, 01 Ιούλ, 2022
(Herr.Stock/Shutterstock)

Aντίσταση στο 5G: Εμπόδιο σε ένα μέλλον υψηλής τεχνολογίας ή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο υγείας;

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, αποκτήσαμε μερικές φανταστικές δυνατότητες: τη δύναμη να κατεβάζουμε βίντεο, να στέλνουμε εικόνες, να κάνουμε έρευνα στο Διαδίκτυο και να επικοινωνούμε με οποιονδήποτε θέλουμε από οπουδήποτε είμαστε, όλα αυτά μέσω μιας μικρής ασύρματης συσκευής.

Αλλά ένας ακόμη πιο προηγμένος ασύρματος κόσμος βρίσκεται στον ορίζοντα. Το δίκτυο που χρειάζεται για να τον ζωντανέψει ονομάζεται 5G, και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θέλουν να το εγκαταστήσουν το συντομότερο δυνατόν.

To G είναι για το Generation (γενιά), και κάθε μία γενιά αποτελεί ένα κεφάλαιο της ασύρματης επανάστασης. Η πρώτη (1G), μας επέτρεψε να μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο. Το 2G προσέφερε ομιλία και κείμενο. Με το 3G μπορούσαμε επίσης να στείλουμε και να λάβουμε μια μικρή ποσότητα δεδομένων, και το 4G μας έδωσε τη δύναμη να εκπέμψουμε πολύ περισσότερα.

Οι γενιές αυτές σχετίζονταν όλες με την σύνδεση ανθρώπου με άνθρωπο. Με το 5G, ο στόχος είναι περισσότερο η σύνδεση πραγμάτων μεταξύ τους. Αποκαλούμενο ως το Ίντερνετ των Πραγμάτων (ΙτΠ), το 5G κάνει δυνατή την ύπαρξη ενός κόσμου με αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, με «έξυπνες» οικιακές συσκευές, και μια πληθώρα νεών συσκευών που διαρκώς θα μεταφέρουν δεδομένα.

Οι σχεδιαστές του 5G οραματίζονται έναν κόσμο όπου τα μπουκαλάκια των χαπιών, τα ψυγεία, οι βούρτσες μαλλιών, και σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε θα είναι εφοδιασμένα με μια μικρή κεραία η οποία θα συνδέεται με το δίκτυο ΙτΠ. Τι θα λέγατε για μια πάνα που θα ενημερώνει με γραπτό μήνυμα τη μητέρα όταν χρειάζεται αλλαγή το μωρό; Ή για ένα μπουκάλι απορρυπαντικού το οποίο αυτόματα θα ζητά γέμισμα μόλις σχεδόν τελειώσει; Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, και υπόσχονται ένα ολοκαίνουριο επίπεδο άνεσης, ευκολίας και επικοινωνίας.

Αλλά για να εκπέμπονται τόσα πολλά δεδομένα  στον αέρα, η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών χρειάζεται ένα πολύ μεγαλύτερο συχνοτικό εύρος. Η λύση: υψηλότερες συχνότητες και πολύ περισσότερος εξοπλισμός.

Οι συχνότητες που αποτελούν αυτή τη στιγμή τον ασύρματο κόσμο μας ονομάζονται μικροκύματα. Οι πύργοι κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τα ασύρματα ρούτερ εκπέμπουν αυτά τα μικροκύματα μέσω των οποίων συνδέονται τα έξυπνα τηλέφωνα και τα λάπτοπ μας.

Για να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερα ποσά δεδομένων, το 5G εκπέμπει σε συχνότητες πολύ υψηλότερες των 3G και 4G. Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλές συχνότητες μικροκυμάτων γνωστές ως χιλιοστομετρικά κύματα. Αυτές οι συχνότητες προσφέρουν μεγαλύτερο συχνοτικό εύρος, αλλά επίσης εμποδίζονται εύκολα από οτιδήποτε στο γύρω περιβάλλον (κτίρια, δέντρα, κλπ) οπότε χρειάζονται περισσότεροι σταθμοί εκπομπής για να λειτουργήσει το σύστημα.

Χιλιάδες «μικροκύτταρα» σχεδιασμένα να εκπέμψουν τις εξαιρετικά υψηλές συχνότητες μικροκυμάτων του 5G έχουν ήδη εγκατασταθεί σε πολλά μέρη των ΗΠΑ, και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (ΟΕΕ) και το Αμερικανικό Κοινοβούλιο έχουν ήδη εγκρίνει το σχέδιο εγκατάστασης εκατομμυρίων ακόμη τα επερχόμενα χρόνια. Θα κοστίσει πολλά χρήματα και κόπο, αλλά υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μικροκύματα: Θέματα οικονομίας & υγείας

Το 2016, ο τότε πρόεδρος της ΟΕΕ Τομ Γουίλερ υπολόγισε ότι το 5G θα παρήγαγε «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική δραστηριότητα» για τις εταιρείες των ΗΠΑ, και ζήτησε να εγκατασταθεί το δίκτυο τάχιστα.

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ξοδέψουμε τα επόμενα δύο χρόνια μελετώντας πώς θα έπρεπε να είναι και να λειτουργεί το 5G», είπε ο Γουίλερ. «Το μέλλον κατά κάποιο τρόπο αυτοεφευρίσκεται. Καλύτερα οι εφευρέτες να καθορίσουν το μέλλον παρά να περιμένουμε τις επιτροπές και τους νομοθέτες να το κάνουν αυτό. Δεν θα περιμένουμε για τα πρότυπα [λειτουργίας]».

Αλλά με τόσα πολλά μικροκύτταρα να εκπέμπουν τόσο υψηλές συχνότητες τόσο κοντά στα σπίτια των ανθρώπων, πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι η ξέφρενη ώθηση του 5G είναι απερίσκεπτη. Περισσότεροι από 200 επιστήμονες και φυσικοί από 35 χώρες έχουν υπογράψει μια αίτηση ζητώντας την αναστολή της εγκατάστασης του 5G μέχρι να κριθούν ασφαλή τα επίπεδα της ακτινοβολίας του, ειδικά για τα παιδιά και τις εγκύους.

«Η απραξία φέρνει απώλειες στην κοινωνία και δεν είναι επιλογή πια. … Αναγνωρίζουμε ομόφωνα τον σοβαρό αυτόν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», αναφέρει η έκκληση.

Οι επιστήμονες ζητούν να ληφθούν περιοριστικά μέτρα και να γίνουν η προτεραιότητα μπροστά σε μια πιθανή «παγκόσμια πανδημία» μικροκυμάτων.

Ένας από τους επιστήμονες που αντιτίθενται στο 5G είναι ο Μάρτιν Παλ (Martin Pall) Ph.D., επίτιμος καθηγητής Βιοχημείας και Βασικών Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Ουάσινγκτον στο Όρεγκον.

Ο Παλ διατυπώνει τα επιχειρήματά του σε μια μελέτη 90 σελίδων με τίτλο:
«5G: Μεγάλοι κίνδυνοι για την ΕΕ, ΗΠΑ και την Διεθνή Υγεία!  Εντυπωσιακά στοιχεία για οκτώ διαφορετικούς τύπους σοβαρής ζημίας που προκαλεί η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (ΗΜΠ) και ο μηχανισμός πρόκλησής της.»

Όπως υποδεικνύεται από τον τίτλο, η πρόβλεψη του Παλ είναι δυσοίωνη.

«Πιστεύω ότι το 5G θα παράξει πολύ περισσότερες παρενέργειες στο σώμα μας από ό,τι η τωρινή μας έκθεση στην ακτινοβολία. Και ακόμη και στην τωρινή κατάσταση οι παρενέργειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», είπε ο Παλ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση των ασύρματων δικτύων, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τόσοι κίνδυνοι για την υγεία μας που να σχετίζονται με μια τόσο συνηθισμένη τεχνολογία. Σίγουρα μια μεγάλη βιομηχανία δεν θα μας εξέθετε σε κάτι τέτοιο εάν υπήρχε περίπτωση να είναι τόσο επικίνδυνο. Σίγουρα οι νομοθέτες θα τους σταματούσαν εάν το επιχειρούσαν.

Κι όμως υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Από το 1970, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο ίδιο είδος ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα τηλέφωνά μας, οι κεραίες [ή πύργοι] κινητής τηλεφωνίας, και τα ρούτερ μπορεί να έχει αρνητική επίδραση πάνω στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Τα στοιχεία έχουν έκτοτε επιβεβαιωθεί σε μερικές χιλιάδες ακόμη επιστημονικές μελέτες, που δείχνουν βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, το ορμονικό σύστημα, την καρδιά και άλλα.

Η επίδραση δεν είναι απλώς θεωρητική. Ερευνητές σε διάφορες χώρες έχουν επισημάνει ότι η απότομη αύξηση σε ασθένειες όπως ο αυτισμός, ο καρκίνος, νευρολογικές ασθένειες και άλλες χρόνιες παθήσεις που παρατηρήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια μπορεί να συνδέεται άμεσα με τα πρωτοφανή επίπεδα ακτινοβολίας μικροκυμάτων η οποία μας περιλούζει.

Όμως η βιομηχανία αλλά και η κρατική υπηρεσία που μπορεί να της επιβάλλει περιορισμούς, ισχυρίζονται ότι τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες εκπέμπονται σε πολύ χαμηλή ισχύ για να προκληθεί βλάβη στα σώματά μας. Επιμένουν στο ότι από τη στιγμή που τα κύματα δεν είναι αρκετά ισχυρά έτσι ώστε να προκληθεί ζέστη (όπως στην περίπτωση ενός φούρνου μικροκυμάτων) το βιολογικό μας σύστημα δεν είναι δυνατόν να ζημιωθεί. Οι κανονισμοί έχουν στηριχτεί σε αυτές τις υποθέσεις.

Αλλά ο Παλ αναφέρεται σε μελέτες που δείχνουν ζημία χωρίς ζέστη, και έχει επίσης εντοπίσει τον βιολογικό μηχανισμό που το αποδεικνύει. Πρόκειται για ένα μέρος των κυττάρων μας που είναι ευαίσθητο στα ηλεκτρικά φορτία, το οποίο αποκαλείται τασοελεγχόμενος δίαυλος ασβεστίου (ΤΔΑ). Όταν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (ΗΜΠ) ερεθίζει τον ΤΔΑ, μπορεί να αυξηθεί το οξειδωτικό στρες (ένα βασικό στοιχείο κάθε χρόνιας πάθησης), να ζημιωθεί το DNA, και να αυξηθεί ο θάνατος των κυττάρων.

«Αυτή η δομή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις ηλεκτρικές δυνάμεις που παράγονται από το ΗΜΠ», λέει ο Παλ. «Η βιομηχανία λέει ότι  [το ΗΜΠ] δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί δεν θερμαίνεται ο κυτταρικός ιστός. Αλλά γνωρίζουμε βάσει αυτής της δομής ότι αυτό δεν ισχύει. Το ΗΜΠ έχει επίδραση σε αυτό».

Επειδή οι συχνότητες χιλιοστομετρικού κύματος που θα χρησιμοποιούνται στο 5G θα έχουν τόσο υψηλό παλμό, ο Παλ πιστεύει ότι θα έχει ακόμη ισχυρότερη επίδραση στους ΤΔΑ μας και κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει περισσότερες ασθένειες που θα αναπτύσσονται ακόμη γρηγορότερα.

«Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα απολύτως εφιαλτικό σενάριο, και είναι απίστευτο ακόμα και που σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Πρέπει να ελεγχθεί βιολογικά η ασφάλειά του», είπε.

Ο Παλ μοιράστηκε τις ιδέες του με την ΟΕΕ το 2016, αλλά δεν είχε μεγάλη απήχηση.
Όταν ερωτήθηκε εάν τα μικροκύτταρα [του 5G], μάς εκθέτουν σε κάποιον κίνδυνο για την υγεία, σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής της Συγκλήτου των ΗΠΑ με θέμα «Αγώνας ταχύτητας για το 5G», ο Επίτροπος της ΟΕΕ Μπρένταν Καρ απάντησε ότι ο οργανισμός του δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα.

«Κοίταξαν όλες τις πληροφορίες και έφτασαν στην απόφαση ότι [τα μικροκύτταρα] είναι ασφαλή. Αυτή είναι μια απόφαση η οποία συνεχώς αξιολογείται, και κάθε καινούρια πληροφορία συνυπολογίζεται», είπε ο Καρ.

Η πίεση για 5G

Από την Βιομηχανική Επανάσταση κι έπειτα, είδαμε το ένα τεχνολογικό άλμα μετά το άλλο. Το 5G αντιπροσωπεύει το επόμενο μεγάλο άλμα, στο οποίο η επιστημονική φαντασία μας πολλών δεκαετιών επιτέλους γίνεται πραγματικότητα, και ως αποτέλεσμα η οικονομία φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Τουλάχιστον, αυτή είναι η ρητορική της βιομηχανίας. Με κάθε βιομηχανοποιημένο κράτος να «ορμάει» για να μην μείνει πίσω στην νέα μόδα του 5G, η τάχιστη εγκατάσταση αυτού του νέου δικτύου θεωρείται ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Η απειλή σχετίζεται με το να μείνει κάποιος πίσω: Εκείνοι που θα καθυστερήσουν να υιοθετήσουν το 5G σίγουρα θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση, καθώς κράτη με «πιο μοντέρνο όραμα» θα έχουν καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Αλλά για την Ντάφνα Τάκοβερ (Dafna Tachover), μια δικηγόρο που μάχεται ενάντια στην προώθηση του 5G, το δίκτυο αυτό αποτελεί απλώς μια στρατηγική για επέκταση της αγοράς.

«Σχεδόν κάθε άτομο σε αυτόν τον πλανήτη έχει ήδη ένα κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που να μπορείς να κάνεις με αυτό, σωστά; Υπάρχει λίγος χώρος για ανάπτυξη. Οπότε η βιομηχανία έπρεπε να σκεφτεί μια άλλη πηγή εισοδήματος», είπε η Τάκοβερ.

Σύμφωνα με την Τάκοβερ, τα πραγματικά χρηματικά οφέλη από το 5G δεν θα προέρχονται από τις γρηγορότερες ταχύτητες κατεβάσματος ή από ένα ποδήλατο που θα επικοινωνεί με το ηχοσύστημά σου, αλλά από τα δεδομένα σου. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015, οι εφαρμογές εντός του «Ίντερνετ των Πραγμάτων» πρόκειται να συγκεντρώσουν $11,1 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2025, και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι χρήματα που σχετίζονται με την περισυλλογή, τη διαχείριση, και την μετάδοση δεδομένων, που όλα τα καινούρια έξυπνα αντικείμενά μας θα εκπέμπουν συνεχώς, των δικών μας δεδομένων.

«Όλο αυτό έχει να κάνει με τα δεδομένα, τη συλλογή και την πώληση δεδομένων», είπε η Τάκοβερ. «Μέχρι τώρα αγόραζες προϊόντα, τώρα είσαι το προϊόν. Τα δεδομένα σου είναι το προϊόν. Με αυτό έχει να κάνει το 5G».

Για την Τάκοβερ, η μάχη ενάντια στο 5G πάει πολύ βαθύτερα από τα δεδομένα. Είναι η ιδρύτρια της ομάδας «We Are The Evidence» (Είμαστε η απόδειξη), που εκπροσωπεί ανθρώπους με προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με την έκθεση σε ασύρματη ακτινοβολία. Και, όπως στον Παλ, η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι οι ασθένειες που θα σχετίζονται με την αύξηση των μικροκυμάτων που θα πλημμυρίσουν τον χώρο μας.

«Επικοινωνώ με ανθρώπους που έχουν αρρωστήσει κατ’αυτόν τον τρόπο καθημερινά», είπε η Τάκοβερ. «Δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα βρίσκονται σε ένα χρόνο. Είναι πραγματικά τρομακτικό».

Η Τάκοβερ παραπέμπει σε μια μελέτη 25 εκατομμυρίων δολαρίων, διάρκειας 16 χρόνων, που χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η οποία έδειξε τη σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου με τον καρκίνο και τη ζημιά στο DNA, καθώς και σε μια ακόμη αξιολόγηση του Στρατιωτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου και της Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία εξετάζει 300 έρευνες χιλιοστομετρικών κυμάτων για τη σύσταση μη θανατηφόρων όπλων. Πενήντα από αυτές τις έρευνες παρατήρησαν επιδράσεις στην υγεία σχετιζόμενες με τα χιλιοστομετρικά κύματα μη θερμικών επιπέδων.

Η Τάκοβερ επίσης επισημαίνει μία ακόμη έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στο Ισραήλ, η οποία έδειξε ότι το ανθρώπινο δέρμα γίνεται σαν κεραία όταν εκτίθεται σε χιλιοστομετρικά κύματα που θα χρησιμοποιηθούν στο 5G.

«Και η βιομηχανία και η κυβέρνησή μας, μάς λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε η Τάκοβερ.

Ζώντας με ένα μικροκύτταρο

H Τάκοβερ αναφέρει διάφορες στρατηγικές για να μειώσουμε την έκθεσή μας στην ακτινοβολία μικροκυμάτων. Να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο όσο το δυνατόν λιγότερο, να απενεργοποιούμε τα δεδομένα (τα email και οι ειδοποιήσεις δεν θα ανανεώνονται, αλλά τα μηνύματα και οι κλήσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται). Να σβήνουμε το Wi-Fi στο ρούτερ το βράδυ ή ακόμη καλύτερα να συνδεόμαστε καλωδιακά, και να εγκαταστήσουμε πρίζες [για σύνδεση στο Διαδίκτυο] σε κάθε δωμάτιο.

Αλλά υπάρχει ένα ποσό ακτινοβολίας το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε [με αυτόν τον τρόπο], και γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρούμε κάποιο μέρος πλέον, στο οποίο η ακτινοβολία μικροκυμάτων να μην υπάρχει. Αυτό μπορεί να γίνει εντελώς αδύνατον μόλις ολοκληρωθεί το δίκτυο 5G.

Η Ντέμπυ Πέρσαμπαϊρ είναι μητέρα δύο παιδιών. Οι πρώτες ανησυχίες της σχετικά με την επίδραση της ακτινοβολίας μικροκυμάτων ξεκίνησαν όταν ανακάλυψε ένα μικροκύτταρο εγκατεστημένο έξω από το σπίτι της στο Φλάσινγκ, Νέα Υόρκη. Ήταν ένας καφέ κύλινδρος τοποθετημένος σε απόσταση σχεδόν δύο μέτρων από τον φράχτη της αυλής της, και στόχευε ευθέως στο δωμάτιο των παιδιών της στον δεύτερο όροφο.

«Όταν κάλεσα το δημαρχείο της Χάντινγκτον για να μάθω περί τίνος πρόκειται και μου είπαν ότι πρόκειται για κεραία που εκπέμπει ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, αναστατώθηκα πολύ», είπε η Πέρσαμπαϊρ.

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών είπαν στην Πέρσαμπαϊρ να μην ανησυχεί. Το μικροκύτταρο ήταν σχεδιασμένο να εκπέμπει για ένα νέο δίκτυο αποκαλούμενο 5G, και οι εκπεμπόμενες συχνότητες συμμορφώνονταν με τα πρότυπα της ΟΕΕ. Αλλά κάνοντας λίγο περισσότερη έρευνα, η Πέρσαμπαϊρ δυσκολευόταν να επαναπαυθεί στην διαβεβαίωσή τους.

Έμαθε ότι το 2012 το «Γραφείο Ευθυνών της Κυβέρνησης» των ΗΠΑ έστειλε γράμμα στην ΟΕΕ με το οποίο ζητούσε την ανανέωση των οδηγιών της ΟΕΕ σχετικά με τα όρια έκθεσης ακτινοβολίας από τις κεραίες, έπειτα από ανησυχίες που εξέφρασαν διάφοροι οργανισμοί υγείας. Το επόμενο έτος, η ΟΕΕ, άνοιξε μια φόρμα σχετική με το ζήτημα, και έπειτα έλαβε σχεδόν χίλιες υποβολές αιτήσεων από επιστήμονες, ιατρικούς συνδέσμους, και ανθρώπους που η υγεία τους επηρεάστηκε από την ακτινοβολία μικροκυμάτων.

«Σήμερα είναι ακόμη ανοικτή η φόρμα. Τίποτα δεν έγινε. Δεν έγινε καμία αλλαγή», είπε η Πέρσαμπαϊρ.

Η Πέρσαμπαϊρ επίσης ανακάλυψε ότι παρ’ όλη την έλλειψη εμπιστοσύνης της για το δίκτυο 5G και τις διαμαρτυρίες για το κύτταρο έξω από την οικία της, δεν έχει στην πραγματικότητα την επιλογή να μην συμμετέχει σε αυτό.

Το 5G πραγματικά προσφέρει στον καταναλωτή καινούρια τεχνολογικά θαύματα. Αλλά η Τάκοβερ πιστεύει ότι εάν είχαν την επιλογή, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα το ήθελαν μόλις μάθαιναν το τι θα θυσίαζαν γι’ αυτό.

«Εάν ρωτήσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ήθελαν μια κεραία έξω από το σπίτι τους, θα έλεγαν όχι. Εάν ρωτήσεις εάν θα ήθελαν όλα τα δεδομένα τους να εκπέμπονται στην πόλη, θα έλεγαν όχι. Αλλά κανείς δεν τους ρωτά», λέει η Τάκοβερ.

Το άρθρο 704 του Νόμου Επικοινωνιών της ΟΕΕ του 1996, δηλώνει ότι το κράτος και οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να αρνηθούν την εγκατάσταση των πύργων κινητής τηλεφωνίας «βασισμένοι στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις» της εκπομπής μικροκυμάτων, εάν η περιοχή δεν παρουσιάζει κάποιο άλλο πρόβλημα βάσει της νομοθεσίας.

Αλλά τώρα που πολλά μικροκύτταρα μπορεί σύντομα να εγκατασταθούν σε κάθε γειτονιά, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι έχουν ενστάσεις σχετικά με αυτόν τον κανονισμό. Έτσι η βιομηχανία πρόσφατα έστειλε δεκάδες νέα νομοσχέδια στο κράτος, με σκοπό το 5G να εγκατασταθεί σύμφωνα με το χρονικό πλαίσιο και το κόστος [που έχει ήδη τεθεί].

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, η ΟΕΕ πέρασε έναν κανονισμό ο οποίος αποδυναμώνει την ισχύ του κράτους και της τοπικής αρχής να κάνουν το οτιδήποτε όταν πρόκειται για το 5G. Αποσιωπεί τις ενστάσεις, και απορρίπτει κάθε κανονισμό που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εγκατάσταση κεραιών 5G. Επίσης εξαναγκάζει τις [αμερικανικές] πολιτείες να αρχίζουν την εγκατάσταση χωρίς χρονοτριβή.

Αλλά πολλοί αντιστέκονται. Τουλάχιστον 20 πόλεις μηνύουν την ΟΕΕ που εξαναγκάζει τους δήμους να αποδεχτούν τις υποδομές του 5G. Σε μια πόλη, η Verizon σταμάτησε την εγκατάσταση αφότου αντιστάθηκαν οι πολίτες.

Πέρυσι στην Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Τζέρρυ Μπράουν άσκησε βέτο σε ένα νομοσχέδιο το οποίο έθετε σε εφαρμογή μια ενιαία διαδικασία αδειοδότησης εγκατάστασης μικροκυττάρων. Αλλά η μεγαλύτερη πλειοψηφία του κράτους και των νομοθετών δίνει το πράσινο φως στο 5G. Τον Μάιο η Τάκοβερ κατέθεσε ενώπιον του νομοθετικού σώματος του Μίσιγκαν την περίοδο που η πολιτεία προωθούσε την δική της εκδοχή του νομοθετικού πλαισίου για το 5G στη Βουλή. Παρά τις προσπάθειές της να εξηγήσει την κατάσταση, η Τάκοβερ ένιωσε ότι οι νομοθέτες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν αυτό που διακινδυνευόταν.

«Η βιομηχανία τούς έδωσε αυτό το μεγάλο νομοσχέδιο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κανείς τους δεν το καταλαβαίνει», είπε. «Πρόκειται για πολύ απατηλά νομικά κείμενα».

Η Τάκοβερ λέει ότι σε μερικούς από αυτούς τους νόμους, η βιομηχανία έχει σκαρφιστεί μερικά πολύ βολικά παράθυρα σε περίπτωση που προκύψει ζημιά ή προβλήματα υγείας από τα μικροκύτταρα, δημιουργώντας τέλεια προστασία για τους ίδιους από οποιαδήποτε μήνυση.

«Η βιομηχανία θα κάνει τη ζημιά, αλλά θα την πληρώσει ο φορολογούμενος», είπε η Τάκοβερ.

Καμία διαφυγή

Την 1η Οκτωβρίου 2018, έγινε η πρώτη ζωντανή εκπομπή μέσω 5G σε λίγες μόνο πόλεις —Σακραμέντο, Χιούστον, Λος Άντζελες και Ινδιανάπολη—  ως μέρος του προγράμματος της Verizon «Πρώτοι στο 5G».

Όμως μόλις υλοποιηθεί ολόκληρο το δίκτυο του 5G, ειδικοί προβλέπουν ότι τα επίπεδα της ασύρματης ακτινοβολίας θα αυξηθούν από 10 εώς 100 φορές σε σύγκριση με τα σημερινά. Αντί να αντικαταστήσει τα 3G και 4G, αυτό το δίκτυο αποτελεί απλώς μία ακόμη στρώση μικροκυμάτων που διαρκώς θα εκπέμπονται στον ήδη γεμάτο από ακτινοβολία χώρο μας.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ολέθριο για κάποιον όπως η Ισαμπέλ Γκάλλο, μια δεκαεπτάχρονη από το Σικάγο, η οποία υποφέρει από ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία (ΗΕ) — πάθηση που χαρακτηρίζεται από βαριές αντιδράσεις ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας. Η Τάκοβερ λέει ότι το παλαιότερο όνομα της ΗΕ είναι «ασθένεια μικροκυμάτων». Ο όρος προέρχεται από τον αμερικανικό στρατό την δεκαετία του 1950, όπου οι στρατιώτες εμφάνιζαν συμπτώματα όταν εργάζονταν κοντά σε εξοπλισμό ραντάρ.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από ΗΕ, αλλά μια έρευνα του 2006 βρήκε ότι πάσχει σχεδόν το 10 τοις εκατό του πληθυσμού. Όμως, σκεφτείτε ότι αυτό ήταν την εποχή πριν τα έξυπνα τηλέφωνα και το Wi-Fi, όταν υπήρχε πολύ λιγότερη ακτινοβολία μικροκυμάτων στο περιβάλλον.

Η Γκάλλο ξεκίνησε να εμφανίζει συμπτώματα δύο χρόνια πριν. Πρώτα, υπέθεσε ότι όλοι αισθάνονταν κάπως περίεργα όταν χρησιμοποιούσαν έναν υπολογιστή. Αργότερα, ανακάλυψε ότι κάθε φορά που βρισκόταν στο εργαστήριο υπολογιστών του λυκείου της, υπέφερε από πονοκεφάλους, ναυτία, και τρομερή νοητική σύγχυση (brain fog). Με τον καιρό, η ευαισθησία της χειροτέρεψε.

Η Γκάλλο είπε ότι οποτεδήποτε βρισκόταν σε περιβάλλον με ασύρματο δίκτυο, είχε δυσκολίες στο περπάτημα γιατί της κοβόταν η ανάσα και πονούσε η καρδιά της όταν χρειαζόταν να κινηθεί.

«Τότε πήγαινα έξω στο πάρκο και μπορούσα να τρέξω, να κάνω άλματα, να κάνω οτιδήποτε», είπε η Γκάλλο.

Ως αποτέλεσμα της ΗΕ, η ζωή της Γκάλλο περιορίζεται πολύ. Πρέπει τώρα να κάνει μαθήματα από το σπίτι. Η οικογένειά της δεν μπορεί να χρησιμοποιεί συσκευές γύρω της. Όταν πηγαίνει έξω, πρέπει να φοράει ένα ειδικό φούτερ με επένδυση ασημιού στο εσωτερικό του το οποίο εμποδίζει κάποια από την ακτινοβολία μικροκυμάτων στο περιβάλλον.

«Χωρίς αυτό δεν μπορώ να περπατήσω έξω καθόλου. Δεν μπορώ να παραμείνω σε οποιοδήποτε κτίριο για περισσότερο από 10 λεπτά. Ή 20 εάν είναι λίγο καλύτερη η μέρα», είπε η Γκάλλο. «Αλλά εάν είμαι έξω στη φύση μπορώ να κάνω οτιδήποτε».

Η Γκάλλο είναι πρόθυμη να εξηγήσει την ΗΕ σε όσους θέλουν να μάθουν για την πάθησή της, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι για τους γύρω της. Δίνει μερικά παραδείγματα οικογενειακών μελών της και πρώην δασκάλων της που εμφανίζουν ήπιες αντιδράσεις σε αυτές τις συχνότητες. Αλλά λέει ότι είναι πολύ κολλημένοι στις συσκευές τους για να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει.

«Μακάρι οι άνθρωποι να καταλάβαιναν ότι κι εκείνοι επηρεάζονται», λέει η Γκάλλο. «Ο αδελφός μου δεν αλλάζει τη συμπεριφορά του παρά μόνο εάν είναι κοντά μου, και ανησυχώ για αυτόν. Δεν μπορεί να το αισθανθεί, έτσι δεν πιστεύει ότι είναι σημαντικό».

Παρά την ασθένειά της, οι γονείς της Γκάλλο ίσως δεν μπορούν να κάνουν κάτι σε περίπτωση που η Verizon ή η AT&T στείλει έναν εργολάβο να εγκαταστήσει ένα μικροκύτταρο έξω από το σπίτι τους. Οι τωρινοί κανόνες της ΟΕΕ απαγορεύουν κάθε συζήτηση σχετικά με την υγεία όταν αφορά την τοποθέτηση πύργων κινητής τηλεφωνίας, και η υπηρεσία επιθυμεί οι ίδιοι κανόνες να ισχύσουν και για τα μικροκύτταρα. Το σκεπτικό είναι ότι είναι σπατάλη χρόνου και πόρων για τις τοπικές αρχές να ανακατεύονται σε ζητήματα σχετικά με την υγεία ενώ ο οργανισμός έχει ήδη αποφασίσει ότι οι εκπεμπόμενες συχνότητες δεν προκαλούν προβλήματα.

Δεκάδες δήμοι δέχτηκαν μηνύσεις όταν συζητήθηκε το ζήτημα της υγείας σε δημοτικές συνεδριάσεις, [συνεδριάσεις] που αφορούσαν την τοποθέτηση πύργων κινητής τηλεφωνίας, και οι κανόνες της ΟΕΕ επέτρεψαν στη βιομηχανία να κερδίσει κάθε υπόθεση. Στην προσπάθεια να φέρει γρήγορα το 5G, η βιομηχανία στηρίζεται στον ισχύοντα νόμο που απαγορεύει τις συζητήσεις σχετικά με την επίδραση στην υγεία, και περνά νομοσχέδια που εξασφαλίζουν ότι κανείς δεν θα μπορεί να αντιδράσει στην μαζική εγκατάσταση των κεραιών μικροκυμάτων.

«Η βιομηχανία με το μπλοκ επιταγών της και τον έλεγχο των νομοθετών στο Κοινοβούλιο και τα νομικά σώματα του Κράτους, κερδίζει. Οι πολίτες αδιαμφισβήτητα χάνουν και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν τι συμβαίνει», είπε η Τάκοβερ.

Ακολουθήστε τον Κόναν στο Τουίτερ: @ConanMilner

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε