Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
Οι δυτικές χώρες πιέζουν την Τουρκία να συγκατατεθεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς της το 2022, αλλά η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι αυτό θα γίνει μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. (φωτ. αρχείου, REUTERS/Yves Herman)

Αδιαφανής και επιφυλακτική η στάση της Τουρκίας για το ζήτημα της Σουηδίας μέχρι τελευταία στιγμή

Σήμερα, παραμονή της ετήσιας συνόδου κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας, συναντιούνται στο Βίλνιους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, για συνομιλίες in extremis γύρω από την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Η συνάντηση, την οποία οργανώνει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ, θα μπορούσε, όπως λέει ότι ελπίζει, να επιτρέψει την άρση του βέτο της Άγκυρας, η οποία εμποδίζει από τον Μάιο του 2022 την εισδοχή της Στοκχόλμης στην ατλαντική συμμαχία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θέλει τα τριάντα ένα μέλη του οργανισμού να επιδεικνύουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας, έκρινε την Πέμπτη «απόλυτα πιθανό» το ενδεχόμενο να εξασφαλιστεί «θετική απόφαση» της Τουρκίας στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε την Παρασκευή να λάβει «την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι» – αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, οι σουηδικές αρχές επιδεικνύουν ανοχή στους Κούρδους αυτονομιστές που έχουν καταφύγει στη χώρα και απαιτεί να εκδοθούν δεκάδες από αυτούς.

Μετρίασε τον όποιο ενθουσιασμό της Στοκχόλμης, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τις επιφυλάξεις του.

«Πώς μπορεί να συνεισφέρει στο NATO ένα κράτος που δεν έχει πάρει τις αποστάσεις του από τρομοκρατικές οργανώσεις;» διερωτήθηκε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος εξάλλου στηλίτευσε επανειλημμένα το γεγονός πως οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν αουτονταφέ του Κορανίου, με το πιο πρόσφατο περιστατικό να λαμβάνει χώρα μόλις τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα δύο τελευταία κράτη-μέλη της συμμαχίας που εναντιώνονται στην ένταξη της Σουηδίας, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η σκανδιναβική χώρα, από την αναθεώρηση του Συντάγματος ως την υιοθέτηση νέας, αυστηρότερης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, καταδικάζοντας την περασμένη εβδομάδα Τούρκο υπήκοο κουρδικής καταγωγής για υποστήριξη στο ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την ΕΕ.

Ανατολίτικο παζάρι

Όμως το κλειδί για το ζήτημα πιθανόν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου ο Σουηδός πρωθυπουργός Κρίστερσον έγινε δεκτός την Τετάρτη από τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αναλυτές. Κατ’ αυτούς, η τουρκική έγκριση εξαρτάται από την παράδοση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Άγκυρα, κάτι που η τουρκική κυβέρνηση αρνείται.

Η τουρκική προεδρία, πάντως, χθες βράδυ ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι πρόεδροι Ερντογάν και Μπάιντεν συζήτησαν μέσα στην ημέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO και τις παραδόσεις F-16.

Οι δυο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους, κατά την Άγκυρα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως «ανυπομονεί» για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO «στο εγγύς μέλλον» και έκρινε πως είναι «πιθανό» η Τουρκία και η Ουγγαρία να αλλάξουν στάση στη σύνοδο του Βίλνιους.

Για ορισμένους παρατηρητές, ο πρόεδρος Ερντογάν, που παραμένει ανυποχώρητος και φράζει τον δρόμο της Στοκχόλμης εδώ και 14 μήνες, δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο να προκαλέσει ξανά εντάσεις με τη Δύση.

Υποδεχόμενος την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου επίσης χτυπάει την πόρτα του NATO, ο κ. Ερντογάν έκρινε πως το Κίεβο «αξίζει» να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζελένσκι επέκρινε την έλλειψη ενότητας στο NATO για την ένταξη της Σουηδίας και της Ουκρανίας.

Η Ρωσία λογαριάζει «στην αδυναμία και στη διχογνωμία» στη συμμαχία, που «δεν επιτρέπεται», σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η άμεση ένταξη της χώρας στη συμμαχία δεν εξετάζεται, ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε