Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
Άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της βεβήλωσης του Κορανίου στη Δανία, στη Σαναά της Υεμένης στις 24 Ιουλίου 2023. (REUTERS/Khaled Abdullah)

Αδυνατούν η Δανία και η Σουηδία να απαγορεύσουν τις εκδηλώσεις κατά του Κορανίου

Στους συνοριακούς ελέγχους στρέφεται η αστυνομία της Δανίας, προκειμένου να αποτρέψει ή περιορίσει όσο μπορεί τις εκδηλώσεις κατά του Κορανίου στη χώρα, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα δυσμενώς τις σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Σουηδία είχε λάβει παρόμοια απόφαση, καθώς η νομοθεσία των δύο σκανδιναβικών χωρών περί ελευθερίας του λόγου τις εμποδίζει να απαγορεύσουν τις εκδηλώσεις.

Τόσο η κυβέρνηση της Δανίας όσο και της Σουηδία έχουν αποδοκιμάσει δημοσίως αυτές τις πράξεις, οι οποίες δεν φαίνεται να είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά γίνονται κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες.

Οι καύσεις και οι καταστροφές αντιτύπων του μουσουλμανικού ιερού βιβλίου στις οποίες έχουν προβεί ακτιβιστές κατά του Ισλάμ στη Δανία και τη Σουηδία έχουν προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου,  που ζητά από τις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών να απαγορεύσουν τέτοιες ενέργειες.

«Οι αρχές κατέληξαν σήμερα στο συμπέρασμα πως είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να επικεντρώσουμε περισσότερο στο ποιοι εισέρχονται στη Δανία, ώστε να απαντήσουμε στις συγκεκριμένες και τρέχουσες απειλές», αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης της Δανίας.

Οι αυστηρότεροι μεθοριακοί έλεγχοι θα εφαρμόζονται αρχικά μέχρι τις 10 Αυγούστου, πρόσθεσε.

«Όπως έχει δηλώσει η αστυνομία, το κάψιμο του Κορανίου έχει επηρεάσει την τρέχουσα κατάσταση της ασφάλειας», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χούμελγκαρντ.

Οι δύο κυβερνήσεις έχουν δηλώσει πως εξετάζουν νέους νόμους που θα μπορούσαν να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές. Ωστόσο επικριτές και στις δύο χώρες λένε πως οποιεσδήποτε τέτοιες αποφάσεις θα υπονόμευαν την ελευθερία του λόγου, η οποία προστατεύεται από τους θεμελιώδεις νόμους τους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε