Πέμπτη, 28 Σεπ, 2023
(EPA/MICK TSIKAS)

Αυστραλία και Φιλιππίνες αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους

Η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες συμφώνησαν σήμερα να πραγματοποιούν ετησίως συνόδους των υπουργών Άμυνας καθώς τα δύο κράτη αναβάθμισαν τις διμερείς τους σχέσεις σε στρατηγική σύμπραξη εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων για την ασφάλεια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης με τον Φιλιππινέζο πρόεδρο Φερδινάνδο Μάρκος Τζούνιορ στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Μανίλα, την πρώτη Αυστραλού ηγέτη σε 20 χρόνια.

«Η Αυστραλία εργάζεται με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, για να διαμορφώσουμε μια περιφέρεια στην οποία προστατεύεται η κυριαρχία», σημείωσε ο Αλμπανέζι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μάρκος μετά τις διμερείς συνομιλίες.

Ο Μάρκος δήλωσε ότι οι στενοί δεσμοί των χωρών τους είναι «τρομερά σημαντικοί».

Οι Φιλιππίνες διεξήγαγαν τον περασμένο μήνα στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη Νότια Σινική Θάλασσα με την Αυστραλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο τους στην αμυντική ασφάλεια. Είναι επίσης μια από τους μόλις δύο διμερείς εταίρους με τους οποίους οι Φιλιππίνες έχουν συνάψει Συμφωνία Καθεστώτος Επισκεπτόμενων Δυνάμεων, η οποία επιτρέπει δύο χώρες να διεξάγουν κοινά γυμνάσια, επισκέψεις υψηλού επιπέδου, διαλόγους και ανταλλαγές.

Η Αυστραλία έχει συζητήσει την πραγματοποίηση κοινών ναυτικών περιπολιών στην πλούσια σε πόρους θαλάσσια οδό.

Ο Αλμπανέζι υποστήριξε διαιτητική απόφαση του 2016 για την Νότια Σινική Θάλασσα, με την οποία ακυρώθηκαν εκτεταμένες αξιώσεις της Κίνας στη στρατηγική θαλάσσια οδό, από την οποία διέρχονται ετησίως πλοία με εμπορεύματα αξίας περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Αυστραλία υποστηρίζει την απόφαση της διαιτησίας του 2016 για τη Νότια Σινική Θάλασσα. Αυτή είναι οριστική και δεσμευτική. Και είναι σημαντικό να διατηρηθεί στο μέλλον», πρόσθεσε ο Αλμπανέζι.

Οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσεις σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της Αυστραλίας επίσης διέρχεται μέσω της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Ο Αλμπανέζι επιβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα επισκεφθεί την Κίνα αργότερα φέτος. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αυστραλού ηγέτη στη χώρα από το 2016.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε