Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Η νοσηλεύτρια του UCHealth Karen Nerger χορηγεί μια δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech σε μια μαζική εκδήλωση εμβολιασμού COVID-19 στις 30 Ιανουαρίου 2021. (Michael Ciaglo/Getty Images)

Αυξανόμενος αριθμός εταιρειών και οργανισμών ανακαλεί τις απαιτήσεις εμβολιασμού

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει πίσω προηγούμενους κανόνες που επέβαλαν το εμβόλιο COVID-19 ως προϋπόθεση για την πρόσληψη, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τους εργαζόμενους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Amtrak -μια οιονεί δημόσια εταιρεία- έγινε η τελευταία που ανακάλεσε την απαίτηση εμβολιασμού εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις προσωπικού και διέκοψε τις υπηρεσίες της τον Ιανουάριο. Σε υπόμνημα που εστάλη στο προσωπικό και το οποίο περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας The Epoch Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Amtrak Γουίλιαμ Φλιν δήλωσε ότι η εταιρεία θα καταργήσει την εντολή που θα έδινε στους εργαζόμενους μέχρι τις 4 Ιανουαρίου να εμβολιαστούν πλήρως ή αλλιώς θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Περίπου 500 από τους περισσότερους από 17.000 εργαζόμενους της Amtrak παραμένουν ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με το υπόμνημα. Παρόλα αυτά, η ξαφνική απώλεια τόσων πολλών εργαζομένων θα προκαλούσε διαταραχές στις υπηρεσίες, εκτίμησε ο Φλιν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Amtrak ενεργούσε σύμφωνα με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά των σαρωτικών εντολών εμβολιασμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αρκετά νοσοκομεία και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν ανακαλέσει ομοίως τις εντολές εμβολιασμού των εργαζομένων και επικαλέστηκαν εργασιακά ζητήματα που προκλήθηκαν από τις νέες απαιτήσεις. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η AdventHealth της Φλόριντα ανακοίνωσε τον τερματισμό της απαίτησης εμβολίων για περίπου 83.000 εργαζομένους, επικαλούμενη επίσης τα διάφορα πρόσφατα δικαστικά ασφαλιστικά μέτρα κατά των ομοσπονδιακών εντολών.

«Λόγω των πρόσφατων αποφάσεων των ομοσπονδιακών δικαστηρίων να μπλοκάρουν την εντολή εμβολιασμού [των Centers for Medicare & Medicaid Services], αναστέλλουμε όλες τις απαιτήσεις εμβολιασμού της πολιτικής μας για τον εμβολιασμό COVID-19», ανέφερε ο Νιλ Φίνκλερ, Chief Clinical Officer της AdventHealth, σε επιστολή προς το προσωπικό. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την επιβεβαίωση από τα Centers for Medicare & Medicaid Services στην εφημερίδα The Epoch Times ότι ο οργανισμός ανέστειλε την εφαρμογή της μετά από δύο δικαστικές αποφάσεις πριν από αρκετές εβδομάδες.

Επιβατική αμαξοστοιχία της Amtrak βρίσκεται στο σταθμό Pennsylvania Station της Νέας Υόρκης στις 27 Απριλίου 2017. (Mike Segar/Reuters)

 

Η Tenet Healthcare, η HCA Healthcare και η Cleveland Clinic ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι αποσύρονται επίσης, επικαλούμενες εργασιακές ανησυχίες. Μαζί με την AdventHealth, οι τρεις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης λειτουργούν συνολικά 300 νοσοκομεία και απασχολούν περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους.

Επικαλέστηκαν πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που εμπόδισαν τα Centers for Medicare & Medicaid Services να επιβάλουν την εντολή τους στις ιατρικές εγκαταστάσεις που χρηματοδοτούνται από το Medicare και το Medicaid. Ο κανόνας ανακοινώθηκε από τον Μπάιντεν την ίδια ημέρα που επιβεβαίωσε ότι θα επιβάλει εντολές στους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στις επιχειρήσεις που έχουν συμβόλαια με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και, το πιο αμφιλεγόμενο, στις επιχειρήσεις που έχουν 100 ή περισσότερους εργαζόμενους.

Η εντολή για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η οποία επρόκειτο να εφαρμοστεί από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA), ανεστάλη από την υπηρεσία τον περασμένο μήνα μετά από μια καυστική απόφαση που εξέδωσε μια ομάδα δικαστών του Πέμπτου Εφετείου των ΗΠΑ. Τότε, η OSHA δήλωσε ότι παρέμενε βέβαιη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επικρατήσει τελικά στο δικαστήριο.

«Έχουμε δει κάποιες ανεπίσημες αναφορές νοσοκομείων που έχουν σταματήσει ή αναστείλει τις εντολές τους για τα εμβόλια υπό το φως της νομικής διαδικασίας που διεξάγεται επί του παρόντος», ανέφερε η Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων σε δήλωσή της στην Washington Post σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις των νοσοκομείων για τις απαιτήσεις εμβολίων.

Ωστόσο, η οργάνωση ανέφερε ότι «δεν πιστεύει ότι τα περισσότερα νοσοκομεία αλλάζουν τις εντολές τους, αλλά ορισμένα μπορεί να επιλέγουν να επιβάλλουν αντ’ αυτού εβδομαδιαίες εξετάσεις ή άλλες στρατηγικές μετριασμού για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους», ενώ «ορισμένα έχουν επίσης αποφασίσει να μην απολύουν πλέον το ανεμβολίαστο προσωπικό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο του Los Angeles Unified School District, για διαφορετικούς λόγους, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αναβολής της υποχρέωσης εμβολιασμού των μαθητών από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι το φθινόπωρο του 2022, αφού δεκάδες χιλιάδες μαθητές φέρεται να μην συμμορφώνονται – πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα δια ζώσης.

Η Huntington Ingalls Industries, ο μεγαλύτερος ναυπηγός ναυτικών πλοίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει την ομοσπονδιακή εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους εργολάβους. Η εταιρεία είχε πει στους 44.000 εργαζομένους της ότι δεν ήταν συμβατικά υποχρεωμένη να συμμορφωθεί, αν και ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Τζόρτζια μπλόκαρε αργότερα την εντολή.

Το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα απέσυρε επίσης πρόσφατα την οδηγία του για τα εμβόλια για το προσωπικό που εργάζεται σε ομοσπονδιακές συμβάσεις από τον ιστότοπό του, μετά από εντολή ομοσπονδιακού δικαστή τον περασμένο μήνα. Η πρόεδρος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, Τερέζα Μάρσαλ, δήλωσε στις 7 Δεκεμβρίου ότι η απαίτηση τέθηκε σε αναμονή μέχρι να διευθετηθούν οι ομοσπονδιακές αγωγές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε