Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Μια ειδική μονάδα της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ παρέχει ασφάλεια στη συνοικία Γουαντσάι της πόλης, καθώς ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ φτάνει στο Χονγκ Κονγκ για να παραστεί στους εορτασμούς για την 25η επέτειο της παράδοσης της πόλης από τη Βρετανία στην Κίνα, στις 30 Ιουνίου 2022. (Peter Parks/AFP via Getty Images)

Αυξημένοι περιορισμοί στο Χονγκ Κονγκ για την «αναμενόμενη» επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Το Χονγκ Κονγκ εφάρμοσε αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενόψει της «αναμενόμενης» επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για την 25η επέτειο της επιστροφής της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία.

Εκτός από το κλείσιμο των δρόμων και τους ελέγχους της κυκλοφορίας, τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν απαγορευτεί σε όλο το Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μεταξύ 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, ανακοίνωσε η αστυνομία στις 28 Ιουνίου.

Επικαλούμενη «ανησυχίες για την ασφάλεια», το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφόρησης (ISD) απέκλεισε επίσης έναν διευρυμένο κατάλογο δημοσιογράφων από την παρακολούθηση των εκδηλώσεων.

Επιπλέον, η Ένωση Σοσιαλδημοκρατών, μία από τις τελευταίες εναπομείνασες ενεργές φιλοδημοκρατικές ομάδες του Χονγκ Κονγκ, κλήθηκε από την αστυνομία εθνικής ασφάλειας και της είπαν να μην πραγματοποιήσει καμία διαμαρτυρία κατά την 25η επέτειο της παράδοσης της πόλης.

Ο ηγέτης του κινεζικού καθεστώτος Σι Τζινπίνγκ μιλάει μετά την άφιξή του μέσω σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας στην άλλη πλευρά των συνόρων, για τους εορτασμούς της 25ης επετείου της παράδοσης της πόλης από τη Βρετανία στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ στις 30 Ιουνίου 2022. (Selim Chtayti/POOL/AFP μέσω Getty Images)

 

Άρνηση κάλυψης για τα μέσα ενημέρωσης

Η ISD ζήτησε από τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να αντικαταστήσουν ορισμένους δημοσιογράφους που είχαν υπογράψει για να καλύψουν τις επίσημες εκδηλώσεις για την παράδοση. Οι νέες απαιτήσεις που ανακοινώθηκαν στις 28 Ιουνίου κατέστησαν αδύνατη την αντικατάσταση των δημοσιογράφων από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς τους ζητήθηκε να παρέχουν υποχρεωτικά καθημερινά αποτελέσματα τεστ νουκλεϊνικού οξέος από τις 26 Ιουνίου, ανέφερε η Ένωση Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ (HKJA) σε ανάρτηση στο Facebook.

Η ISD απαίτησε από επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης στις 16 Ιουνίου να δηλώσουν συμμετοχή το πολύ 20 δημοσιογράφων και φωτογράφων για την κάλυψη των εκδηλώσεων. Ωστόσο, η ISD αυστηροποίησε τους κανόνες της, επιτρέποντας μόνο σε έναν δημοσιογράφο από κάθε εταιρεία να καλύψει τα εγκαίνια και την τελετή έπαρσης της σημαίας.

Τουλάχιστον επτά μεγάλοι τοπικοί και ξένοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης επηρεάστηκαν από την αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των Ming Pao, Hong Kong 01, South China Morning Post, Now TV και Agence France-Presse.

Ως αποτέλεσμα, τα μέσα αυτά ενδέχεται να μην έχουν δημοσιογράφους που θα καλύψουν την εκδήλωση, επειδή πρέπει επίσης να προσκομίσουν αρνητικά αποτελέσματα του τεστ COVID-19 από τις 26 Ιουνίου.

Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα εγκαίνια έπρεπε να μείνουν σε απομονωμένα ξενοδοχεία από τις 29 Ιουνίου.

Η HKJA εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για ένα τόσο ιστορικό γεγονός.

Πριν από τις αλλαγές, σε δήλωση της 16ης Ιουνίου, η HKJA δήλωσε ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχη» για το γεγονός ότι μόνο επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης μπορούν να παρακολουθήσουν τις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις.

«Η HKJA έμαθε ότι τουλάχιστον [10] γνωστά τοπικά διαδικτυακά και υπερπόντια μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων δεν κλήθηκαν ούτε τους επετράπη να δηλώσουν συμμετοχή στις εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ για τις επίσημες εκδηλώσεις της παράδοσης», αναφέρει η δήλωση.

«Παρόμοιες επίσημες εκδηλώσεις της παράδοσης στο παρελθόν ήταν ανοικτές στα μέσα ενημέρωσης χωρίς να απαιτείται πρόσκληση».

Ένας αστυνομικός και ένας σκύλος ανιχνευτής (Κ) ψάχνουν τις τσάντες του προσωπικού των μέσων ενημέρωσης κοντά στο σταθμό West Kowloon, καθώς ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ φτάνει στο Χονγκ Κονγκ για να παραστεί στους εορτασμούς για την 25η επέτειο της παράδοσης της πόλης από τη Βρετανία στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ στις 30 Ιουνίου 2022. (Isaac Lawrence/AFP via Getty Images)

 

Καμία διαμαρτυρία ή συγκέντρωση

Επικαλούμενη «δύσκολες συνθήκες», η Τσαν Πο-Γινγκ, πρόεδρος της φιλοδημοκρατικής ομάδας Ένωση Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι δεν θα διοργανώσει καμία διαμαρτυρία την 1η Ιουλίου.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Τσαν ανέφερε ότι η αστυνομία εθνικής ασφάλειας επικοινώνησε με ορισμένους εθελοντές στις 28 Ιουνίου, γεγονός που πιστεύεται ότι ώθησε την ομάδα να ακυρώσει την προγραμματισμένη διαμαρτυρία της την 1η Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα, ο βοηθός αστυνομικού διευθυντή Λούι Καμ-χο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αστυνομία δεν είχε λάβει καμία αίτηση για δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ο Σύνδεσμος Σοσιαλδημοκρατών πραγματοποιεί ετήσιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την 1η Ιουλίου από το 2003. Είναι μία από τις λίγες σοσιαλδημοκρατικές ομάδες που παραμένουν ενεργές μετά την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, η αστυνομία είχε απαγορεύσει την προγραμματισμένη φιλοδημοκρατική συγκέντρωση της ομάδας την 1η Ιουλίου το 2020 και το 2021, επικαλούμενη περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ζώνες ασφαλείας

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν «ζώνες ασφαλείας κώνων» στους χώρους όπου θα διαμείνει, θα επισκεφθεί και θα περάσει ο Σι. Έξω από αυτούς τους χώρους θα υπάρχουν «ζώνες ασφαλείας», προσθέτοντας ότι θα εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων ασφαλείας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των επίσημων εκδηλώσεων.

Ο Λούι δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την «προσωπική ασφάλεια και προστασία» του Σι Τζινπίνγκ και να διαχειριστεί με ασφάλεια τις εκδηλώσεις στις οποίες θα παρευρεθεί ο Σι.

Τα μέτρα ασφαλείας καλύπτουν τόσο το σύστημα οδικής κυκλοφορίας όσο και τις ιπτάμενες ζώνες στο Χονγκ Κονγκ, με τα αεροσκάφη και τα ιπτάμενα αντικείμενα να απαγορεύεται η είσοδος σε ορισμένες ζώνες. Επιπλέον, τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα απαγορευτούν στο σύνολο του Χονγκ Κονγκ.

«Μετά τη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου, η δύναμη αποφάσισε επίσης να ορίσει ολόκληρη την περιοχή στο Χονγκ Κονγκ ως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών προσωρινά», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στις 28 Ιουνίου, το Τμήμα Μεταφορών της πόλης επανέλαβε ότι θα εφαρμοστούν ειδικές ρυθμίσεις για την κυκλοφορία και τις μεταφορές στην περιοχή του Γουάν Τσάι Νορθ μέχρι την 1η Ιουλίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Συνολικά 23 λεωφορειακές γραμμές που τερματίζουν και 30 διερχόμενες λεωφορειακές γραμμές θα εκτραπούν ή θα περικοπούν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε