Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
(Fei Meng)

Αγαπητή Τζουν: Όταν το να είσαι ανεμβολίαστος για τον COVID-19 προκαλεί προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα

Από την June Kellum

Αγαπητή Τζουν,

Δεν ζήτω ιατρική συμβουλή, αλλά θέλω να εκθέσω τις αντιπαραθέσεις που είχα από την απόφασή μου να παραμείνω ανεμβολίαστος για τον COVID.

Επίτρεψε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν είμαι σε καμία περίπτωση «Αντιεμβολιαστής». Πιστεύω ότι η ταχύτητα κατασκευής και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι τεχνολογικά επιτεύγματα. Η 73χρονη μητέρα μου έχει καρκίνο των ωοθηκών και νιώθω πολύ ανακουφισμένος που έχει εμβολιαστεί.

Επομένως, η σύγκρουσή μου δεν είναι με το ίδιο το εμβόλιο, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο ολοένα και περισσότερο επιβάλλεται στην κοινωνία. Οι λόγοι για τους οποίους αντιστέκομαι στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι:

1. Παραβιάζει τις θρησκευτικές και πνευματικές μου πεποιθήσεις.

2. Παραβιάζει τα πολιτικά μου δικαιώματα.

3. Πιστεύω ότι η δικαιολογία προκειμένου να εμβολιαστεί όλη η κοινωνία γίνεται με ψεύτικα προσχήματα. Η αρχική αιτιολόγηση για τον μαζικό εμβολιασμό ήταν να αποτραπεί η εξάπλωση, ωστόσο, έχει ξεκάθαρα διαψευστεί αυτό, καθώς χώρες όπως το Ισραήλ με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν επίσης βιώσει υψηλά κρούσματα, καταρρίπτοντας το αφήγημα ότι οι εμβολιασμένοι είναι κατά κάποιο τρόπο πιο ασφαλείς από τους ανεμβολίαστους.

4. Δεδομένου ότι δεν διατρέχω υψηλό κίνδυνο, εάν κολλήσω τον COVID, θα μπορώ να αναγνωρίσω ξεκάθαρα τα συμπτώματα και να τεθώ σε καραντίνα, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους, που συμμετέχουν στην κοινωνία ενώ είναι δυνητικά θετικοί στον COVID και ασυμπτωματικοί και έτσι εξαπλώνουν τον ιό.

5. Εφόσον δε διατρέχω υψηλό κίνδυνο, πιστεύω ότι είναι πιο δίκαιο να φυλάξω αυτές τις 2–3 (και ίσως σύντομα 4) ενέσεις για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο όπως σε φτωχότερες χώρες όπου η προσφορά είναι περιορισμένη.

6. Με την πλέον καλά τεκμηριωμένη απόδειξη ότι το ΚΠΑ (Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών) και ο Δρ. Φάουτσι παραπλανούσαν το κοινό σχετικά με την προέλευση του ιού και ότι χρηματοδοτούσαν επικερδή έρευνα στο εργαστήριο της Γουχάν, δεν είμαι πλέον βέβαιος ότι το ΚΠΑ έχει το δημόσιο συμφέρον ως πρωταρχικό του κίνητρο. Θεωρώ φρικτό το γεγονός ότι χρειάστηκε ένας Νόμος για την Ελευθερία της Πληροφορίας και να επεξεργαστούν έναν μεγάλο όγκο εμαιλ τους ώστε να αποδειχθεί η διπροσωπία των δημόσιων αφηγήσεών τους που έρχονται σε αντίθεση με την ιδιωτική αλληλογραφία τους.

Έτσι, παρά την κοινωνική πίεση και τα παραπλανητικά δεδομένα που αναφέρθηκαν από τα κύρια μέσα ενημέρωσης, επέμεινα στην επιλογή μου για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Η γυναίκα μου είχε καιρό COVID και περικαρδίτιδα. Ολόκληρη η οικογένειά μου εκτέθηκε στον COVID και πιστεύω ότι με βάση τη μελέτη του Ισραήλ, είμαστε ασφαλείς από τον COVID με βάση τις κάρτες χαμηλότερου κινδύνου της φυσικής μας ανοσίας. Αυτή είναι η απόφασή μας με βάση όλες τις πληροφορίες που μπορούμε να αξιολογήσουμε και τις προσωπικές μας αξίες. Και το αφεντικό μου υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την απόφασή μου, καθώς κατάφερα να διαπρέψω στον κλάδο μου παρά την εξ αποστάσεως φύση της δουλειάς μας στον τομέα της τεχνολογίας.

Ωστόσο, πρόσφατα η κατάσταση άρχισε να αλλάζει, όχι λόγω ιατρικού κινδύνου, αλλά με τον κοινωνικό αποκλεισμό, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Μερικά πρόσφατα παραδείγματα είναι:

1. Αυτή την εβδομάδα ο διοργανωτής του συνεδρίου μου ζήτησε να μη συμμετάσχω σε ένα φόρουμ στελεχών βάσει του πιστοποιητικού του εμβολιασμού μου. Σαν να μην έφτανε αυτό, είχα κλείσει μια πτήση και ήμουν έτοιμος να πάω. Αν και μου επιτράπηκε να συμμετέχω εξ αποστάσεως, δεν είναι καθόλου το ίδιο για την εταιρεία μου καθώς η εμπιστοσύνη σε αυτά τα συνέδρια χτίζεται σε ένα γεύμα ή ποτό παρά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

2. Θα αναγκαστώ επίσης να χάσω μια άλλη συνάντηση τον επόμενο μήνα λόγω ενός εκτελεστικού διατάγματος στην περιοχή της Νέας Υόρκης που κάνει διακρίσεις σε βάρος των μη εμβολιασμένων ατόμων.

3. Έλαβα πρόσκληση από έναν γείτονα να συμμετάσχω σε ένα «πάρτι του συγκροτήματος» αλλά μόνο εάν έχω εμβολιαστεί.

4. Αρκετοί άνθρωποι στον κύκλο των φίλων μου παπαγαλίζουν αυτό που βλέπουν στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και δαιμονοποιούν όσους από εμάς δεν έχουμε εμβολιαστεί. Αν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, θα μπορούσα να ανταλλάξω ήρεμα απόψεις, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, κινδυνεύω να αποξενωθώ. Αν και προσωπικά δεν με νοιάζει τι πιστεύουν οι άνθρωποι για μένα και με ενδιαφέρει περισσότερο η αλήθεια, η γυναίκα μου και τα μικρά παιδιά μου δεν έχουν την ίδια άποψη.

5. Η πίεση να επιβληθούν τα εμβόλια στα παιδιά προκειμένου να συμμετέχουν στο σχολείο (στην οποία είμαστε σθεναρά αντίθετοι λόγω της αβεβαιότητας των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους) φαίνεται να είναι προ των πυλών, αλλά δε θέλω να ξεριζώσω την οικογένειά μου και να μετακομίσω σε άγνωστη «κατεύθυνση», αφού νιώθουμε μέρος της κοινότητάς μας και έχουμε κάνει πολλές διά βίου φιλίες που θεωρούμε ότι αποτελούν μέρος της ευρύτερης οικογένειάς μας.

Αν και ελπίζω ότι ορισμένα από τα νομικά κενά θα επιλυθούν σύντομα, φέρνοντας ένα πιο ήρεμο κλίμα, δεν ξέρω αν και πότε θα συμβεί αυτό.

Πρέπει να επιλέξω να συνεχίσω να αποξενώνω τον εαυτό μου από τις αρχές μου ή πρέπει απλώς να κάνω το εμβόλιο επειδή είναι ο πιο γρήγορος δρόμος να διαπρέψω επαγγελματικά και προσωπικά; Αν και είναι κάπως κυνική αυτή η άποψη, έχω μάθει μέσω του γάμου μου και άλλων εμπειριών μου ότι μπορείς να επιλέξεις να έχεις δίκιο ή να είσαι ευτυχισμένος. Όπως λέει η Προσευχή Γαλήνης:

«Θεέ μου, δώσε μου την ηρεμία

Να αποδεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω,

Κουράγιο να αλλάξω τα πράγματα που μπορώ,

Και σοφία να γνωρίζω τη διαφορά».

Ένα κομμάτι του εαυτού μου θέλει να σταθεί με θάρρος μαζί με αυτούς σαν εμένα που αντιστέκονται στην παράλογη απώλεια της ελευθερίας μας, αλλά αποδέχομαι ότι είμαι ένας τύπος που έρχεται αντιμέτωπος με μια τεράστια μηχανή και έχω την κύρια ευθύνη απέναντι στην οικογένεια, στην κοινότητα και τον εργοδότη μου.

Θα εκτιμούσα τη σοφία σας – καθώς αγωνίζομαι να μάθω τη διαφορά.

Με εκτίμηση,

Αναζητώντας την ηρεμία στο Κονέκτικατ

***

Αγαπητέ αναζητώντας την ηρεμία,

Η ψυχική ηρεμία προέρχεται από τη λήψη ηθικών αποφάσεων.

Υπάρχει απολύτως μια αρχή στις διαπροσωπικές σχέσεις ότι μερικές φορές χρειάζεται να παραιτηθούμε από το να είμαστε «σωστοί» με την στενή έννοια του όρου προκειμένου να διατηρήσουμε την ευημερία της οικογένειας μας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε ανήθικα μέτρα.

Το ερώτημα λοιπόν, είναι: Είναι ο εμβολιασμός μια ηθική απόφαση; Η απάντηση θα είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους. Όλοι έχουμε διαφορετικές καταστάσεις και κατανοήσεις.

Είπατε, «Ένα κομμάτι του εαυτού μου θέλει να σταθεί με θάρρος», το οποίο είναι ηθικό ζήτημα. Καθώς είστε ξεκάθαρα ένας άνθρωπος που νοιάζεται για την οικογένειά του, την πίστη του και την ευημερία της κοινωνίας, η απάντησή μου σε αυτό το σημείο είναι ναι, παρακαλώ να είστε θαρραλέοι. Όλοι χρειαζόμαστε τη δύναμη και την προστασία σας.

Ωστόσο, αυτό σίγουρα δε σημαίνει ότι η λήψη του εμβολίου για τον COVID είναι εγγενώς μια πράξη δειλίας. Αντίθετα, μερικοί άνθρωποι το κάνουν επειδή αισθάνονται ότι αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και την κοινότητά τους, επομένως γι’ αυτούς, η λήψη εμβολίου μπορεί να είναι πράξη γενναιότητας.

Όπως έχω πει προηγουμένως, βρισκόμαστε στη μέση μιας πολιτιστικής επανάστασης και νομίζω ότι όσοι γνωρίζουν έχουν την υποχρέωση να αντισταθούν σε αυτήν – υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός τέτοιων ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέτωπα μάχης, οπότε ο καθένας από εμάς πρέπει να επιλέξει πού και πώς θα αντισταθεί. Αυτή η απόφαση είναι ανάμεσα σε εσάς, τη συνείδησή σας και μια ανώτερη δύναμη. Για μερικούς ανθρώπους, η μάχη τους μπορεί να είναι να επανενώσουν την αποξενωμένη οικογένεια ή να γίνουν φίλοι με ένα γείτονα με διαφορετική άποψη. Η αλήθεια και η συμπόνια είναι τα καλύτερα όπλα μας.

Ίσως τα εμβόλια κατά του COVID-19 να είναι το ζήτημα στο οποίο καλείστε να αντισταθείτε;

Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει το ρεύμα, αλλά δεν έχω ιδέα πόσο καιρό θα πάρει αυτό.

Νωρίτερα φέτος, με ρώτησαν για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και εκείνη την εποχή πίστευα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε μια λογική συζήτηση σχετικά με τον COVID-19 δεδομένου ότι τότε δεν είχαν καν εγκριθεί από τον ΚΠΑ. Έκανα λάθος. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε τίποτα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των εμβολίων, ορισμένα μέτρα φαίνεται ότι ετοιμάζονται να τα επιβάλλουν και στα παιδιά.

Και εδώ είναι που σίγουρα θα τραβούσα μια ηθική γραμμή. Τα παιδιά μας έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους και αν υποθέσουμε ότι είναι υγιή, δε διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο θανάτου από τον COVID-19. Νομίζω ότι είναι ασυνείδητο να τους παρέχουμε ιατρική περίθαλψη με κάτι του οποίου τις επιπτώσεις δεν τις γνωρίζουμε.

Θα άρχιζα να προσέχω τις αποφάσεις του σχολικού συμβουλίου και να συμμετάσχω ή ακόμα και να οργανώσω μια ομάδα γονέων που θα αντισταθούν στο ζήτημα.

Και προσοχή στους νόμους του κράτους. Η Ουάσιγκτον ψήφισε νόμο πέρυσι που επέτρεπε σε παιδιά ηλικίας 11 ετών να εμβολιάζονται ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση των γονιών τους και το 2019, η πολιτεία της Νέας Υόρκης αφαίρεσε τη θρησκευτική εξαίρεση για τους μαθητές μετά από ξέσπασμα ιλαράς σε ορισμένες ορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες.

Θίξατε το θέμα της προστασίας – σίγουρα μια μεγάλη ανησυχία και ευθύνη για έναν πατέρα – γι’ αυτό θα ήθελα να κάνω μερικές σκέψεις.

Έχετε την πρωταρχική ευθύνη να προστατεύσετε, να ηγηθείτε και να διδάξετε τα παιδιά σας. Όπως αναφέρατε, εκτός από το να τα προστατευτείτε από το εμβόλιο, πρέπει επίσης να ανησυχείτε για την υλική τους εξασφάλιση και να μην τα επηρεάζετε ψυχολογικά. Πιστεύω ότι το να παραμείνετε ισχυροί στις πεποιθήσεις σας —ιδιαίτερα στην πίστη σας— θα τους προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία.

Αυτός είναι ο λόγος για να παρέχετε:

Ψυχολογική προστασία: Φανταστείτε ότι είστε με την οικογένειά σας και κάποιος αρχίζει καβγά επειδή δεν εμβολιάζεστε. Τα παιδιά σας θα φοβηθούν, αλλά εσείς απαντάτε ήρεμα, ευγενικά και αποφασιστικά. Αποκλιμακώνετε την κατάσταση ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, απομακρύνετε τα παιδιά σας. Μετά από αυτό, τα παιδιά σας θα σας δουν με νέο σεβασμό. Θα καταλάβουν ξεκάθαρα ότι μπορείτε να τους προστατέψετε και αυτό θα τους δώσει τεράστια δύναμη.

Φυσικά τα δυσάρεστα σχόλια μπορεί να έρχονται και όταν δεν είστε κοντά τους, αλλά πιθανότατα τα παιδιά σας θα σας συζητούν το θέμα αργότερα και μπορείτε να τα βοηθήσετε και να τα καθοδηγήσετε.

Υλική προστασία: Ανησυχείτε επίσης για την υλική εξασφάλιση τους, και, συνεπώς, για την απώλεια ευκαιριών εργασίας εάν παραμείνετε ανεμβολίαστος. Δεν είστε οι μόνοι που βρίσκεστε ανάμεσα σε ένα εμβόλιο και μια δουλειά. Τους τελευταίους μήνες, αρχίσαμε να βλέπουμε αναφορές στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τα οποία δηλώνουν ελλείψεις σε εργαζόμενους, επειδή ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών γιατρών δε θέλουν να κάνουν οι ίδιοι το εμβόλιο. Ο διευθυντής του ΚΠΑ είπε πρόσφατα ότι οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού είναι μια πρόκληση για όλη τη χώρα.

Είναι υπέροχο που το αφεντικό σας υποστηρίζει στην απόφασή σας, αλλά όπως αναφέρατε, πρέπει να ανησυχείτε για την αξία που παρέχετε στην εταιρεία σας. Ίσως να μην είναι δυνατό να ποσοτικοποιηθεί πόση απώλεια θα υποστείτε από τον μη εμβολιασμός σας, αλλά θα μπορούσατε ίσως να ακολουθήσετε μια προληπτική προσέγγιση και να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τη θέση σας, να εργαστείτε λίγο παραπάνω, ίσως να δείτε εάν μπορείτε να είστε καλύτερα προετοιμασμένος για τις συναντήσεις πού θα γίνονται εξ αποστάσεως; θα μπορούσατε επίσης να μιλήσετε με το αφεντικό σας για να δείτε εάν υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε περισσότερο «πίσω από τη σκηνή», ίσως να βοηθήσετε και να καθοδηγήσετε νέους υπαλλήλους.

Το να παραμείνετε ανεμβολίαστος θα απαιτήσει πιθανότατα θυσίες. Ωστόσο, αυτή μπορεί να είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να διδάξετε στα παιδιά την ομορφιά και την αναγκαιότητα της θυσίας. Είναι ένα αντίδοτο στην παρακμή και επομένως στην ασφάλεια των παιδιών σήμερα που ζουν σε έναν κόσμο μεγάλης υλικής αφθονίας που μπορεί να τα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο πνευματικής φτώχειας.

Δε θέλω να προτείνω να φτάσετε στα άκρα και να αναγκάσετε την οικογένειά σας να αντιμετωπίσει την εξαθλίωση, αλλά ίσως αξίζει να θυσιάσετε ακριβά χριστουγεννιάτικα δώρα ή να μείνετε εντός την επόμενη χρονιά αντί να ταξιδέψετε για να δώσετε στα παιδιά σας ένα παράδειγμα και μια νοοτροπία ότι πρέπει να παραμείνετε πιστοί στο ορθό. Το να μάθουν να θυσιάζονται θα ενισχύσει τον χαρακτήρα τους, που σίγουρα θα τους προστατεύσει από πολλά δεινά στη ζωή.

Είστε ήδη καλός άνθρωπος με το να εμμένετε στις πεποιθήσεις σας και να ενεργείτε με θάρρος κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου—μπορείτε ίσως να γίνετε ακόμα καλύτερος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που οι άλλοι άνθρωποι ξέρουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται και να σέβονται.

Και μπορεί να μην ξέρετε καν ότι έχετε εμπνεύσει άλλους. Για παράδειγμα, όταν σας ζητηθεί να συμμετάσχετε εξ αποστάσεως σε μια εκδήλωση, κάτι που καταλαβαίνω απόλυτα ότι δεν είναι ιδανικό, αλλά ο λόγος που γίνεται είναι πιθανώς αρκετά σαφής σε όσους συμμετέχουν στην εκδήλωση. Σε αυτό το σημερινό κλίμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι είστε ανόητος – αλλά θα υποθέσω ότι άλλοι θα σκεφτούν από μέσα τους: «Ουάου, είναι γενναίος».

Θεωρώ ότι η ώθηση για την επιβολή εμβολίων κατά του COVID-19 μοιάζει με το ρεύμα μιας μεγάλης παλίρροιας – πολλοί άνθρωποι παρασύρονται άθελά τους. Κάθε άνθρωπος που αντιστέκεται στο ρεύμα είναι σαν ένα δέντρο με βαθιές ρίζες, που στέκεται ακίνητο και δυνατό ανάμεσα στα ορμητικά νερά. Κάθε δέντρο προσφέρει ένα μικρό σημείο προστασίας για άλλους που μπορεί να κολλήσουν στον κορμό, να σκαρφαλώσουν σε αυτόν ή να σταθούν στην πλευρά όπου το ρεύμα δεν είναι δυνατό. Δε θα υποτιμούσα τη σημασία αυτού.

Και, παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, εσύ και εγώ είμαστε και οι δύο αντι-εμβολιαστές. Ο αναθεωρημένος ορισμός τους είναι τώρα: «ένα άτομο που αντιτίθεται στον εμβολιασμό ή στους νόμους που επιβάλλουν τον εμβολιασμό». Οπότε καλύτερα να συνηθίσουμε να φοράμε το επίθετο, που σαφώς δε σημαίνει τίποτα τώρα. Δε με πειράζει, όπως σε μια επανάσταση, ο όρος δεν ήταν ποτέ ζητούμενο.

Και τελικά, η μόνη προστασία που έχουμε είναι η θεϊκή προστασία. Και πάλι λοιπόν, γι’ αυτό πιστεύω ότι η καλύτερη πορεία δράσης είναι αυτή που ικανοποιεί τη συνείδησή μας.

Με εκτίμηση,

Τζουν

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε