Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι αγκινάρες αποτελούν ένα ξεχωριστό έδεσμα, για την απόλαυση του οποίου απαιτείται μία γαστρονομική ωριμότητα, αλλά και πολύ λεμόνι!
Αγκινάρες με ψάρι
Υλικά
- 1-1,2 κιλά μεγάλο ψάρι σε φέτες (σφυρίδα, ροφός, βλάχος, συναγρίδα, πεσκανδρίτσα, κλπ)
- 1 ½ κιλό αγκινάρες
- 8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
- Χυμός 2 λεμονιών
- 1 κ.γλ. κορνφλάουρ
- 1 κ.γλ. ξερή ρίγανη
- 1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και αλατίζουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο, τουλάχιστον για μία ώρα.
Καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα και το εσωτερικό χνουδωτό μέρος, τις τρίβουμε με λεμονόκουπα και τις αφήνουμε σε νερό με λεμόνι και λίγο αλεύρι για να μην μαυρίσουν.
Δεν χρησιμοποιούμε το κοτσανάκι τους.
Τις κατεψυγμένες τις ξεπλένουμε και τις χρησιμοποιούμε όπως είναι.
Τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ..
Τις στρώνουμε σε μεγάλη χαμηλή κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, το μισό ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τις σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε πάνω από τις αγκινάρες τα ψάρια.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τη ρίγανη και τον άνηθο και 1 φλιτζάνι νερό.
Όταν πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 15-20 λεπτά.
Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, διαλύουμε στο χυμό του ενός λεμονιού το κορνφλάουρ, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά να πάει παντού.
Χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε προσεκτικά (για να μην διαλυθούν) πρώτα τα ψάρια και μετά τις αγκινάρες, σερβίρουμε στα πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Αγκινάρες στο φούρνο με αρακά
Υλικά
- 12 τρυφερές αγκινάρες
- 6 μέτριες φρέσκες πατάτες
1 καρότο - 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
- 2 φρέσκα σκόρδα
- 150 ml ελαιόλαδο
- 4 – 5 κλωνάρια μάραθο ή άνηθο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 ζουμερά λεμόνια
- 6 ντοματίνια
- 1-2 ποτήρια αρακά
Εκτέλεση
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να καθαρίσουμε τις αγκινάρες.
Αφού τις καθαρίσουμε, τις ρίχνουμε σε μπόλικο νερό με 2-3 στυμμένα λεμόνια, για να μην οξειδωθούν.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές.
Ξεπλένουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μικρή γάστρα μαζί με τις πατάτες.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τα φρέσκα σκόρδα και τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Σπάμε τα ντοματίνια με τα δάχτυλα και τα ρίχνουμε στη γάστρα.
Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό.
Σκεπάζουμε το φαγητό με τα κλωνάρια του μάραθου (ή του άνηθου).
Βάζουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στο φούρνο στους 200ºC για περίπου 35΄.
Ξεσκεπάζουμε, περιχύνουμε με το χυμό δύο λεμονιών και ψήνουμε για 25΄περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.
Πηγές: Αθηνόραμα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου