Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα
Μερίδες: 10-12
Συστατικά
Για τη βάση
• 300 γρ. καλαμποκάλευρο
• 100 ml ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
• 150 ml νερό
Για τη γέμιση
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 3 κλ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 1 πράσο, ψιλοκομμένο
• 1 κιλό σπανάκι
• 1 κ.σ. αλάτι
• πιπέρι, λίγο
• 1 κ.σ. φύλλα δυόσμου
• 1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο
• 50 ml ελαιόλαδο
• 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
• 250 γρ. φέτα, χοντροκομμένη
• ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για την επικάλυψη
• 300 γρ. καλαμποκάλευρο
• 250 ml νερό
• 100 ml ελαιόλαδο, +έξτρα για το άλειμμα
• αλάτι
• πιπέρι
Για το σερβίρισμα
• γιαούρτι στραγγιστό
• φύλλα δυόσμου
• ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
Για τη βάση
• Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
• Τρίβουμε καλά με τα δάχτυλα και μετά προσθέτουμε το νερό.
• Αναμειγνύουμε καλά. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μείγμα “ψιχουλιαστό”.
• Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και απλώνουμε το μείγμα.
• Με την παλάμη μας πιέζουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια, προσέχοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά.
Για τη γέμιση
• Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
• Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
• Στην συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να χάσει το σπάνάκι όλα τα υγρά του.
• Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το αβγό, την φέτα, το ξύσμα λεμονιού και αμειγνύουμε με απαλές κινήσεις.
• Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση μας, με προσοχή να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Για την επικάλυψη
• Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα 100 γρ. από το καλαμποκάλευρο με τα 125 ml νερό.
• Αυτόν τον αραιό χυλό τον απλώνουμε πάνω από τα χόρτα.
• Από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα 200γρ. καλαμποκάλευρου, ραντίζουμε με το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο.
• Πατάμε καλά με την παλάμη μας, να καλυφθούν τα χόρτα και αλατοπιπερώνουμε.
• Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
• Συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι που μπορούμε να το αρωματίσουμε με δυόσμο και ελαιόλαδο.
Ευχαριστούμε την κυρία Ρίτα Κοντογιάννη για την υπέροχη συνταγή της!!!
Πηγή: akispetretzikis.com