Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν το Πεκίνο στις 26 και 27 Ιουλίου, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην ορεινή περιοχή Μιγιούν, στα βορειοανατολικά της κινεζικής πρωτεύουσας. Πολλά χωριά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ διακόπηκαν οι μεταφορές, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μέχρι τις 5 το πρωί της 27ης Ιουλίου είχαν απομακρυνθεί συνολικά 3.065 κάτοικοι, σε 18 κωμοπόλεις της περιοχής.
Η άνοδος της στάθμης των υδάτων ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα. Τουρίστρια που διέμενε σε ξενώνα τύπου Airbnb στο Μιγιούν ανέφερε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης πως, γύρω στις 2 π.μ. της 27ης Ιουλίου, το νερό ανέβηκε αιφνιδιαστικά μέχρι το στήθος. Η ίδια και έξι ακόμη άτομα παγιδεύτηκαν και αναγκάστηκαν να πηδήξουν από το παράθυρο για να διαφύγουν. Πέρασαν το υπόλοιπο της νύχτας σε ξενώνα σε υψηλότερο σημείο και διασώθηκαν αργότερα από εκσκαφέα. Όταν επέστρεψαν στον αρχικό χώρο διαμονής τους, διαπίστωσαν πως το κτίριο είχε πλημμυρίσει με λάσπη.
Έως τις 5:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι αρχές του Πεκίνου είχαν εκδώσει κόκκινο συναγερμό για καταρρακτώδεις βροχές σε τέσσερις συνοικίες και πορτοκαλί σε έξι ακόμη. Ολόκληρη η πόλη τελεί υπό κίτρινο συναγερμό.
Το μετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης της Κίνας αποτελείται από τέσσερα επίπεδα χρωματικής κωδικοποίησης: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και μπλε, με το κόκκινο να υποδηλώνει τις πλέον επικίνδυνες συνθήκες.
Στην γειτονική επαρχία Χεμπέι, η κομητεία Γι στην πόλη Μπαοντίνγκ κατέγραψε 448,7 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες, με τον κύριο όγκο να πέφτει εντός 12 ωρών. Ο μετεωρολογικός σταθμός Σιτζουάνγκ κατέγραψε 540 χιλιοστά μέσα σε οκτώ ώρες – ποσότητα που ξεπερνά τον ετήσιο μέσο όρο της περιοχής. Παράλληλα, στην κομητεία Φουπίνγκ σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ ωριαίας βροχόπτωσης με 145 χιλιοστά.
Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει τουλάχιστον δύο θανάτους, ενώ πολλοί αγνοούνται στην επαρχία Χεμπέι. Σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί, ενώ χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλές αγροτικές και αστικές περιοχές παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ δεκάδες χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και επικοινωνίες. Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί και σε βασικές υποδομές όπως δρόμοι και γέφυρες.
Καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο δευτερογενών φυσικών καταστροφών – όπως νέες πλημμύρες και κατολισθήσεις – το υπουργείο Φυσικών Πόρων και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση υψηλότατου επιπέδου για γεωλογικούς κινδύνους στις 6 μ.μ. της 27ης Ιουλίου.
Πριν από το κύμα κακοκαιρίας, το Πεκίνο και άλλες περιοχές της βόρειας Κίνας είχαν βιώσει ισχυρό και παρατεταμένο καύσωνα, που διήρκεσε από τα μέσα Ιουλίου για 10 έως 13 ημέρες. Η θερμοκρασία ξεπέρασε επανειλημμένα τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε αρκετές περιοχές οι νυχτερινές ελάχιστες τιμές δεν έπεφταν κάτω από τους 32 βαθμούς. Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιούργησαν ασυνήθιστα αποπνικτικές συνθήκες, πρωτόγνωρες για την εποχή.
Της Olivia Li
Με πληροφορίες από το Reuters