Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Φωτογραφία χωρίς ημερομηνία που δείχνει ένα ελικόπτερο Black Hawk πάνω από την Καμπούλ στο Αφγανιστάν. (Dan Kitwood/AP)

Αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk και εξοπλισμός αξίας δισ. δολαρίων τα πολεμικά λάφυρα των Ταλιμπάν

Πιθανότατα δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών όπλων και οχημάτων βρίσκονται τώρα στα χέρια της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ταλιμπάν μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και του στρατού, με πολλά βίντεο και φωτογραφίες να εμφανίζονται στο διαδίκτυο που δείχνουν μέλη των Ταλιμπάν να κατάσχουν τον εξοπλισμό.

Έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες μελών των Ταλιμπάν που κρατούν αμερικανικές καραμπίνες M-4 και τουφέκια M-16 αντί για AK-47 ή AKMs. Άλλες εικόνες και βίντεο έδειχναν τους Ταλιμπάν γύρω από ελικόπτερα Black Hawk των ΗΠΑ και αεροσκάφη A-29 Super Tucano.

Την Τετάρτη, αρκετοί γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος απαίτησαν από το Υπουργείο Άμυνας (DOD) να παράσχει πλήρη καταγραφή των όπλων και του εξοπλισμού που πάρθηκαν από τους Ταλιμπάν, τα οποία θεωρούνται από αρκετές υπηρεσίες τρομοκρατική οργάνωση.

«Καθώς παρακολουθούσαμε τις εικόνες που έβγαιναν από το Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν τη χώρα, τρομοκρατηθήκαμε όταν είδαμε τον εξοπλισμό των ΗΠΑ —συμπεριλαμβανομένων των UH-60 Black Hawks– στα χέρια των Ταλιμπάν», έγραψαν αυτή την εβδομάδα στον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Μπιλ Κάσιντι καθώς και πολλοί άλλοι γερουσιαστές.

«Είναι αδιανόητο ότι στρατιωτικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας που πληρώθηκε από αμερικανούς φορολογούμενους έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν και των τρομοκρατών συμμάχων τους», πρόσθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι. «Η εξασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πριν ανακοινώσει την αποχώρηση από το Αφγανιστάν».

Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι η κατάσχεση αμερικανικού υλικού από τους Ταλιμπάν έχει περισσότερο ψυχολογικό αντίκτυπο παρά πρακτικό αντίκτυπο.

«Όταν μια ένοπλη ομάδα παίρνει στα χέρια της αμερικανικά όπλα, είναι ένα είδος συμβόλου κύρους. Είναι μια ψυχολογική νίκη», δήλωσε ο Ελάιας Γιούσιφ, υποδιευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής για την Ασφάλεια, σύμφωνα με το The Hill.

Ο Γιούσιφ ανέφερε ότι η εξέλιξη είναι προβληματική για διάφορους λόγους.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατηγορητήριο για τις επιχειρήσεις συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας των ΗΠΑ σε γενικές γραμμές», πρόσθεσε. «Θα πρέπει πραγματικά να εγείρει πολλές ανησυχίες σχετικά με το ποιο είναι το ευρύτερο εγχείρημα που συμβαίνει κάθε μέρα, είτε αυτό συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, την Υποσαχάρια Αφρική, την Ανατολική Ασία».

Στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρθηκαν από τις ΗΠΑ στον Αφγανικό Εθνικό Στρατό τον Φεβρουάριο 2021. (Υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν/μέσω Reuters)

 

Οι Ταλιμπάν στέκονται φρουροί σε μια πύλη εισόδου έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Καμπούλ, στις 17 Αυγούστου 2021. (Javed Tanveer/AFP μέσω Getty Images)

 

Το Γραφείο του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, το οποίο ιδρύθηκε από το Κογκρέσο το 2008, δήλωσε ότι περίπου 83 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της αφγανικής αστυνομίας και στρατού για πάνω από δύο δεκαετίες. Μεταξύ του 2003 και του 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν σχεδόν 600.000 όπλα, 76.000 οχήματα, 163.000 συσκευές επικοινωνίας, 208 αεροσκάφη και εξοπλισμό επιτήρησης και αναγνώρισης στις αφγανικές δυνάμεις, ανέφερε έκθεση της Κυβερνητικής Υπηρεσίας Λογοδοσίας του 2017.

Μεταξύ του 2017 και του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στις δυνάμεις του αφγανικού στρατού 4.702 Humvees, 2.520 βόμβες, 1.394 εκτοξευτές χειροβομβίδων, 20.040 χειροβομβίδες και 7.035 πολυβόλα, δήλωσε το Γραφείο του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Ο Γιούσιφ είπε στο The Hill ότι είναι πιθανό οι Ταλιμπάν να μπορούν να χρησιμοποιούν προηγμένα αεροσκάφη ή όπλα, αλλά τόνισε ότι δεν θα είναι σε θέση να κρατήσουν το αεροσκάφος στον αέρα για πολύ.

«Ενδέχεται να είναι σε θέση να διαχειριστούν μια πτήση ή δύο ή να τις λειτουργήσουν περιορισμένα και βραχυπρόθεσμα, ωστόσο χωρίς μακροπρόθεσμη διατήρηση, συντήρηση και επισκευή, δεν θα μετατραπούν σε ισχυρή ή χρήσιμη στρατιωτική ικανότητα», ανέφερε. «Οι Αφγανοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να αναπτύξουν μια εγχώρια αεροπορική δύναμη, και ακόμα και τότε, βασίζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κρατήσουν αυτά τα αεροπλάνα στον ουρανό».

Μικρά όπλα όπως τα M-16, ανέφερε, προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία.

«Είναι εύκολο να διατηρηθούν, εύκολο να μάθουν πώς να τα χρησιμοποιούν και εύκολο να μεταφερθούν», δήλωσε ο Γιούσιφ. «Η ανησυχία για όλα τα μικρά όπλα είναι ότι είναι διαρκή αγαθά και μπορούν να μεταφερθούν και να πωληθούν. Το έχουμε ξαναδεί αυτό, όταν τελειώνει μια σύγκρουση, τα όπλα που μένουν εκεί βρίσκουν δρόμο προς όλα τα μέρη του κόσμου».

Όταν πιέστηκαν για σχόλια, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι δεν είναι σαφές πόσα όπλα ή οχήματα κατασχέθηκαν.

«Δεν έχουμε πλήρη εικόνα, προφανώς, για το πού έχει πάει κάθε αντικείμενο του αμυντικού υλικού, αλλά σίγουρα ένα αρκετά μεγάλο μέρος από αυτά έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε δημοσιογράφους την Τρίτη. «Και προφανώς, δεν έχουμε την αίσθηση ότι θα μας τα παραδώσουν εύκολα στο αεροδρόμιο».

Και ο Σάλιβαν αναφέρθηκε στα ελικόπτερα Black Hawk που κατασχέθηκαν, κατηγορώντας τον αφγανικό στρατό ότι δεν υπερασπιζόταν τον εαυτό του.

«Αυτά τα Black Hawk δεν δόθηκαν στους Ταλιμπάν», είπε. «Δόθηκαν στις Αφγανικές Δυνάμεις Εθνικής Ασφάλειας για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους κατόπιν ειδικού αιτήματος του [Αφγανού] Προέδρου [Ασράφ] Γκάνι, ο οποίος ήρθε στο Οβάλ Γραφείο και ζήτησε πρόσθετη αεροπορική δύναμη, μεταξύ άλλων».

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε