Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B, μαχητικά αεροσκάφη F-22 και F-35 πετούν στον αέρα κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας την 1η Φεβρουαρίου 2023, σε στιγμιότυπο από βίντεο. ( ΥΠΕΘΑ της Νότιας Κορέας μέσω Reuters/Screenshot μέσω The Epoch Times)

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-22 αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή εν μέσω ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν αυτή την εβδομάδα μαχητικά αεροσκάφη F-22 στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο μιας «πολύπλευρης επίδειξης της υποστήριξης και των δυνατοτήτων των ΗΠΑ» εν μέσω της «όλο και πιο επισφαλούς και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς» των ρωσικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Central Command-CENTCOM) ανέφερε σε δελτίο Τύπου της 14ης Ιουνίου ότι τα F-22 Raptor προέρχονται από την 94η Μοίρα Μαχητικών από την αεροπορική βάση Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

Θα επιδείξουν την ικανότητα της Αμερικής να «επανατοποθετεί δυνάμεις και να παραδίδει συντριπτική ισχύ σε μια στιγμή», ανέφεραν αξιωματούχοι.

Το F-22, ένα τακτικό μαχητικό αεροσκάφος stealth παντός καιρού, είναι αεροδυναμικό και εξαιρετικά ευέλικτο, εκτελώντας αποστολές τόσο αέρος-αέρος όσο και αέρος-εδάφους.

Η CENTCOM δήλωσε ότι το αεροσκάφος είναι το «καλύτερο μαχητικό πέμπτης γενιάς στον κόσμο».

Ενώ βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, η 94η Μοίρα Μαχητικών θα «ενσωματωθεί» στις επιχειρήσεις των δυνάμεων του συνασπισμού τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα στην περιοχή, η οποία καλύπτει επίσης τμήματα της Νότιας και Κεντρικής Ασίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η ανάπτυξη των F-22 σηματοδοτεί μια «σαφή επίδειξη της δέσμευσης που μοιράζονται οι εταίροι, οι σύμμαχοι και οι ΗΠΑ για μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Αντιεπαγγελματική συμπεριφορά

«Η επισφαλής και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των ρωσικών δυνάμεων δεν είναι αυτό που περιμένουμε από μια επαγγελματική πολεμική αεροπορία. Η τακτική τους παραβίαση των συμφωνηθέντων μέτρων αποσυμφόρησης του εναέριου χώρου αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης ή λανθασμένου υπολογισμού», δήλωσε ο στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα (Gen. Michael “Erik” Kurilla), διοικητής της CENTCOM. «Μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας μετά την εισβολή της τελευταίας στη Ουκρανία. Ακολουθεί επίσης μια σειρά από «αντιεπαγγελματική συμπεριφορά» των ρωσικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο υποστράτηγος Αλέξους Γκρίνκεβιτς (Lt. Gen. Alexus Grynkewich), διοικητής της αεροπορικής συνιστώσας των συνδυασμένων δυνάμεων για την CENTCOM, δήλωσε στο NBC News τον Μάρτιο ότι οπλισμένα ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από μια στρατιωτική μονάδα των ΗΠΑ στη Συρία σχεδόν κάθε μέρα εκείνο τον μήνα, κατά παράβαση μιας συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

«Οι ενέργειες της Μόσχας ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν την κλιμάκωση», δήλωσε ο Γκρίνκεβιτς.

Σε άλλο σημείο τον Απρίλιο, Ρώσοι πιλότοι επιχείρησαν να κάνουν «αερομαχία» με αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από τη Συρία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Βιντεοσκοπημένο υλικό από το περιστατικό αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα η CENTCOM έδειχνε ένα ρωσικό μαχητικό SU-35 να πραγματοποιεί μια «επισφαλή και αντιεπαγγελματική» αναχαίτιση ενός αμερικανικού μαχητικού F-16.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, αξιωματούχοι της Κεντρικής Αεροπορίας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού και των εταίρων τους δέχθηκαν επιθέσεις από ομάδες πολιτοφυλακής στο έδαφος, σημειώνοντας ότι οπλισμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις θέσεις τους 26 φορές από την 1η Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου.

Βραβεύτηκαν Ρώσοι πιλότοι

«Οι πτήσεις αυτές δεν συνάδουν με τα πρωτόκολλα του 2019 που θεσπίστηκαν μεταξύ του Συνασπισμού και της Ρωσίας για την αποφυγή λανθασμένων υπολογισμών και δυνητικά επικίνδυνων συναντήσεων στον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία», δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ένα μήνα αργότερα, τον Μάιο, η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (North American Aerospace Defense Command-NORAD) δήλωσε ότι εντόπισε, παρακολούθησε και αναχαίτισε έξι ρωσικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στον εναέριο χώρο κοντά στην Αλάσκα.

Τα ρωσικά αεροσκάφη περιλάμβαναν βομβαρδιστικά Tu-95, τάνκερ Il-78 και μαχητικά Su-35, αν και η NORAD δήλωσε τότε ότι μια τέτοια ρωσική δραστηριότητα στη ζώνη αναγνώρισης της βορειοαμερικανικής αεράμυνας συμβαίνει «τακτικά» και «δεν θεωρείται απειλή».

Μια σειρά από άλλα περιστατικά έχουν λάβει χώρα, όπως τον Μάρτιο, όταν ρωσικό αεροσκάφος Su-27 «χτύπησε τον έλικα» ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, αφού αρχικά έριξε καύσιμα πάνω του, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να κατεβάσουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε διεθνή ύδατα.

Οι Ρώσοι πιλότοι φέρεται να βραβεύτηκαν από τη Μόσχα για τις ενέργειές τους.

Μιλώντας στο Defense One Tech Summit τον Μάιο, ο Γκρίνκεβιτς δήλωσε: «Εάν πρόκειται να δώσετε μετάλλια σε Ρώσους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών επειδή έριξαν βενζίνη σε ένα UAV και στη συνέχεια το έριξαν από τον ουρανό πέφτοντας πάνω του ενώ επιχειρούσαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τότε οι Ρώσοι πιλότοι που υπηρετούν σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Συρία, θα το δουν αυτό και αυτό θα τους δώσει κίνητρο».

«Τώρα βλέπουμε παρόμοια επιθετική συμπεριφορά, όχι ακόμη σε αυτόν τον βαθμό, αλλά βλέπουμε πολύ επιθετική συμπεριφορά από τους πιλότους τους», πρόσθεσε ο Γκρίνκεβιτς.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε