Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ένα βομβαρδιστικό B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πετάει σε εικόνα αρχείου. (Chung Sung-Jun/Getty Images)

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πετούν σε χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πέταξαν πάνω από χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός στις 4 Μαρτίου.

Τα αεροσκάφη B-52 Stratofortress πραγματοποίησαν «εκπαίδευση ολοκλήρωσης» μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στην Ευρώπη και την Αφρική.

Τα βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από μια βάση στην Αγγλία και κατευθύνθηκαν προς τη Γερμανία για να πραγματοποιήσουν μια άσκηση μαζί με αμερικανικά και γερμανικά στρατεύματα, γνωστά ως κοινοί ελεγκτές τερματικών επιθέσεων, οι οποίοι καλούν τα πλήγματα από προωθημένες θέσεις στο πεδίο.

Η εκπαιδευτική αποστολή περιελάμβανε εκπαίδευση σε συνεργασία με τη Ρουμανία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι ασκήσεις «μας δίνουν μια κρίσιμη ευκαιρία να ενσωματωθούμε και να εκπαιδευτούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», ανέφερε σε δήλωσή του ο στρατηγός Τζεφ Χάριγκιαν, διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική και της Συμμαχικής Διοίκησης Αεροπορίας του ΝΑΤΟ.

«Η κοινή εκπαίδευση διασφαλίζει ότι η αμυντική ισχύς του ΝΑΤΟ παραμένει απαράμιλλη», πρόσθεσε.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η οποία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, στις 24 Φεβρουαρίου και έκτοτε συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, το Stratofortress είναι ένα βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να πετάξει με «υψηλές υποηχητικές ταχύτητες σε ύψος έως και 50.000 πόδια» και μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές ή συμβατικές βόμβες.

Σε μια σύγκρουση, λέει ο στρατός, το B-52 «μπορεί να εκτελέσει στρατηγική επίθεση, υποστήριξη από κοντά, εναέρια παρεμπόδιση, επιθετικές αντιαεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να στείλει τον αμερικανικό στρατό στην Ουκρανία για να βοηθήσει τους Ουκρανούς, μια θέση που υποστηρίζεται από τους περισσότερους Αμερικανούς, αλλά διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Πολωνία και σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη μάχη σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί σε μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που πιθανότατα θα οδηγούσε σε μάχες ΗΠΑ-Ρωσίας στον αέρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε ενημέρωση στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ότι «δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία», απαντώντας γιατί το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει παρόμοιο σκεπτικό.

Ο Ζελένσκι επέκρινε αργότερα το ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος ότι τα μέλη της συμμαχίας «θέλουν να συνεχίσουν» τον «σκληρό πόλεμο», λαμβάνοντας την απόφαση «να μην κλείσουν τον εναέριο χώρο στην Ουκρανία».

«Πιστεύουμε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δημιουργήσει τα ίδια ένα αφήγημα ότι το κλείσιμο του εναέριου χώρου στην Ουκρανία θα προκαλούσε άμεση επίθεση από τη Ρωσία εναντίον του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για αυτοπροκαλούμενη ύπνωση όσων είναι αδύναμοι και δεν έχουν αυτοπεποίθηση, παρόλο που μπορούν να διαθέτουν όπλα ισχυρότερα από τα δικά μας», δήλωσε στο Κίεβο και πρόσθεσε: «Όλοι οι άνθρωποι που θα πεθάνουν από σήμερα και μετά θα πεθάνουν και εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της έλλειψης ενότητας».

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, εν τω μεταξύ, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης την Παρασκευή ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι και Ρώσοι ομόλογοί τους είχαν δημιουργήσει μια «γραμμή αποσυγκέντρωσης» εν μέσω του πολέμου.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύτιμο να έχουμε ένα άμεσο όχημα επικοινωνίας … για να μειώσουμε τους κινδύνους λανθασμένων υπολογισμών», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, «και να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε σε πραγματικό χρόνο αν χρειαστεί, ιδιαίτερα επειδή τώρα ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία αμφισβητείται τόσο από ρωσικά όσο και από ουκρανικά αεροσκάφη, οπότε αυτός ο αμφισβητούμενος εναέριος χώρος στηρίζεται τώρα ακριβώς απέναντι στο ΝΑΤΟ. Είναι έξυπνο αυτό που πρέπει να γίνει, και χαιρόμαστε που υπάρχει, χαιρόμαστε που οι Ρώσοι έχουν αναγνωρίσει ότι θα το χρησιμοποιήσουν».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε