Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Εργαζόμενοι σε γραμμή παραγωγής μπαταριών εργοστασίου στο Χουάιμπεϊ στην ανατολική επαρχία Ανχουί της Κίνας, 30 Μαρτίου 2020. (STR / AFP μέσω Getty Images)

Αμερικανικές εταιρείες μετακινούν αλυσίδες εφοδιασμού έξω από την Κίνα, εξερευνούν εγγύτερες επιλογές

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η πανδημία COVID-19 ανάγκασαν τις εταιρείες να μειώσουν την υπερβολική εξάρτησή τους από την Κίνα που είχε σε πολλές περιπτώσεις γίνει ο μοναδικός προμηθευτής υλικών και εμπορευμάτων.

Οι αμερικανικές μάρκες έχουν αρχίσει να διερευνούν επιλογές προμήθειας πιο κοντά στις ΗΠΑ, με την Λατινική και την Νότια Αμερική να κερδίζουν σημαντικά την προσοχή τους κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Qima, μιας εταιρείας διερεύνησης των διεθνών αλυσίδων ανεφοδιασμού, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο μεταξύ περισσότερων από 200 επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες απομακρύνουν όλο και περισσότερο τις πηγές τους [υλικών ή εμπορευμάτων] από την Κίνα. Ενενήντα τρία τοις εκατό των Αμερικανών ερωτηθέντων, ανέφεραν ότι είχαν σχέδια να δώσουν μεγαλύτερη ποικιλία στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Εν τω μεταξύ, λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ερωτηθέντες είχαν μια παρόμοια στρατηγική.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παράγοντας για την προμήθεια εμπορευμάτων, ωστόσο, η κυριαρχία της έχει γίνει «αισθητά λιγότερο δυνατή» σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το συμπερασματικό έγγραφο της Qima που παρουσιάζει τα βασικά ευρήματα της έρευνας.

Για παράδειγμα, το 75 τοις εκατό των ερωτηθέντων παγκοσμίως, ανέφεραν την Κίνα μεταξύ των 3 κορυφαίων γεωγραφικών πηγών προμήθειας φέτος, σε σύγκριση με το ισοπεδωτικό 96 τοις εκατό του 2019.

Πολλές εταιρείες, ιδίως εκείνες της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, έχουν κάνει προτεραιότητα την δημιουργία ποικιλίας στους προμηθευτές για ένα χρονικό διάστημα, με το Βιετνάμ να συνεχίζει να κερδίζει δημοτικότητα ως εναλλακτική λύση στην Κίνα.

«Κατατασσόμενο σταθερά μεταξύ των περιφερειακών ανταγωνιστών της Κίνας, το Βιετνάμ συνεχίζει να αποκομίζει τα περισσότερα οφέλη από τη συνεχιζόμενη μαζική έξοδο δυτικών αγοραστών από την Κίνα, με το 40% των ερωτηθέντων στην ΕΕ και σχεδόν ίδιο ποσοστό εταιρειών των ΗΠΑ, να αναφέρουν το Βιετνάμ μεταξύ των κορυφαίων περιοχών προμήθειας υλικού», ανέφερε η έρευνα.

Μεταξύ άλλων ασιατικών χωρών, η Ταϊβάν αναδεικνύεται «ένας αδιαμφισβήτητος ηγέτης» καθώς απολαμβάνει τεράστια προτίμηση ως αγορά προμήθειας υλικών κατά την γνώμη των αμερικανικών εταιρειών.

Η πανδημία έχει επιταχύνει επίσης την ανάγκη επιστροφής των γραμμών προμήθειας πίσω στο εθνικό έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, ή στην εγγύς περιοχή της Λατινικής και Νότιας Αμερικής.

«Για τις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, περιοχές προμήθειας εγγύτερα στην πατρίδα τους συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά, με την δημοτικότητα της Λατινικής και της Νότιας Αμερικής σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι», ανέφερε η έρευνα της Qima.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 39 τοις εκατό των εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ ανέφεραν σχέδια να προμηθεύονται περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βόρεια Αμερική και 13 τοις εκατό από την Νότια και Λατινική Αμερική.

«Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες της ΕΕ στρέφονται όλο και περισσότερο στην Τουρκία ως κοντινότερο προορισμό», ανέφερε η έρευνα.

Για δεκαετίες, οι περισσότερες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε εγκαταστάσεις και ανθρώπινους πόρους στην Κίνα για να αποκτήσουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά και έχουν ήδη εγκαταλείψει την πνευματική τους ιδιοκτησία ως «ποινή εισόδου» στην Κίνα.

Ωστόσο, η πανδημία, σε συνδυασμό με το αρνητικό συναίσθημα κατά του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος τους τελευταίους μήνες, ανάγκασε πολλά εταιρικά συμβούλια να αλλάξουν δραματικά τις στρατηγικές τους.

Η βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει επίσης γίνει ένα φλέγον πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ, καθώς πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να τερματίσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα και να φέρει πίσω 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην δεύτερη θητεία του. Πρόσφατα πρότεινε την παροχή φορολογικών διευκολύνσεων και την παροχή «100% μειώσεων δαπανών για βασικές βιομηχανίες όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και η ρομποτική» για να παρακινηθούν οι εταιρείες να παράγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης εκτελεστική εντολή στις 6 Αυγούστου για να διασφαλίσει ότι βασικά φάρμακα, ιατρικά εφόδια και ιατρικός εξοπλισμός παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός υποψήφιος, δεσμεύθηκε επίσης να «φέρει πίσω κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού». Υποσχέθηκε να «ενισχύσει την βιομηχανική και τεχνολογική δύναμη της Αμερικής και να διασφαλίσει ότι το μέλλον “κατασκευάζεται σε όλη την Αμερική” από όλους τους εργάτες της Αμερικής».

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα έχει γίνει ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου εμπορίου στην κατασκευή ενδιάμεσων προϊόντων, από το 4% το 2002.

Ακολουθήστε την Emel στο Twitter: @mlakan

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε