Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
Άνθρωποι που φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου περπατούν στο δρόμο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 7 Οκτωβρίου 2020. (Chung I Ho/The Epoch Times)

Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση: Τα lockdown συνέβαλαν στο «συλλογικό τραύμα» που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA) δήλωσε ότι η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από τις επιπτώσεις των λοκντάουν και άλλων πτυχών της πανδημίας, καθώς οι Αμερικανοί έχουν υποστεί ένα «συλλογικό τραύμα».

Ενώ η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία λόγω της πανδημίας έληξε επίσημα στις 11 Μαΐου 2023, κατά κάποιο τρόπο η χώρα δεν έχει επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Σε μια μελέτη που επιδιώκει να μετρήσει τα επίπεδα άγχους μεταξύ των Αμερικανών, η APA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «σημάδια συλλογικού τραύματος μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πανδημία COVID-19 δημιούργησε μια συλλογική εμπειρία μεταξύ των Αμερικανών. Αν και τα λοκντάουν στις αρχές της πανδημίας μπορεί να μοιάζουν με μακρινό παρελθόν, τα επακόλουθα παραμένουν», ανέφερε σε δήλωσή του ο Arthur C. Evans Jr., διευθύνων σύμβουλος της APA.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες ηλικίας 34 έως 44 ετών ανέφεραν τη μεγαλύτερη αύξηση των χρόνιων παθήσεων υγείας μετά την πανδημία, με αύξηση από 48% το 2019 σε 58% το 2023.

Η ίδια ηλικιακή ομάδα παρουσίασε επίσης το μεγαλύτερο άλμα στις ασθένειες ψυχικής υγείας, κυρίως άγχος και κατάθλιψη. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εν λόγω ασθένειες αυξήθηκαν από 31 τοις εκατό το 2019 σε 45 τοις εκατό το 2023.

Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα στρες δημιουργούν κινδύνους για διάφορες προκλήσεις ψυχικής υγείας και φθείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρει η APA. Η ένωση σημείωσε ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το μακροχρόνιο άγχος που διατηρείται από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των Αμερικανών.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι έχουμε αλλάξει σημαντικά από την απώλεια περισσότερων από ένα εκατομμύριο Αμερικανών, καθώς και από την αλλαγή στους χώρους εργασίας, στα σχολικά συστήματα και στην κουλτούρα μας γενικότερα», δήλωσε ο κ. Evans. «Για να προχωρήσουμε προς τη μετατραυματική ανάπτυξη, πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε τις ψυχολογικές πληγές που παραμένουν».

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, διαταράσσοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας τον κίνδυνο όλων των ειδών των παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών παθήσεων, προειδοποιεί η APA.

Η μελέτη είναι η τελευταία που δείχνει ότι η σκληρή αντιμετώπιση της επιδημίας, η οποία περιελάμβανε κλείσιμο σχολείων, κλείσιμο επιχειρήσεων και σχεδόν καθολική χρήση μάσκας, είχε αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Λοκντάουν και ραγδαία αύξηση των παιδικών θανάτων από πυροβόλα όπλα

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τους θανάτους παιδιών από όπλα προσθέτει οδυνηρά στοιχεία στον αυξανόμενο σωρό δεδομένων που υποδηλώνουν ότι τα λοκντάουν COVID-19 και άλλοι περιορισμοί είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Η μελέτη, η οποία συντάχθηκε από ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης και δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου σε περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, διαπίστωσε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τραυματισμούς μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια των πανδημικών ετών 2020-2021.
Η έξαρση των παιδιατρικών θανατηφόρων τραυματισμών οφειλόταν στα ναρκωτικά και στους τραυματισμούς που αφορούσαν πυροβόλα όπλα.

Το 2021, όταν τα λοκντάουν και άλλοι περιορισμοί για την COVID-19 ήταν διάχυτοι, καταγράφηκαν περισσότερες παιδικές ανθρωποκτονίες (2.279) και αυτοκτονίες (1.078) από όπλο από ό,τι σε οποιοδήποτε έτος από το 1999, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ορισμένοι βλέπουν μια σαφή αιτιώδη σχέση μεταξύ της αύξησης των παιδικών θανάτων από όπλα και των πολιτικών των λοκντάουν, τις οποίες άλλες μελέτες έχουν συνδέσει με ποικίλα αρνητικά αποτελέσματα, όπως καθυστερημένες θεραπείες υγείας, απώλεια μάθησης και κρίσεις ψυχικής υγείας.

«Εξαιτίας των λοκντάουν και άλλων λανθασμένων πολιτικών για την πανδημία, οι θάνατοι παιδιών από όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύτηκαν εκθετικά το 2020», γράφει ο Kevin Bass, ερευνητής και διδακτορικός φοιτητής της ιατρικής, σε ανάρτησή του στο X.

Ενώ η μελέτη δείχνει ότι οι ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με πυροβόλα όπλα άρχισαν να αυξάνονται το 2018, ο κ. Bass δήλωσε ότι είναι «πολύ σαφές ότι το τεράστιο άλμα σε επίπεδα ρεκόρ συνέβη μεταξύ 2019 και 2020, οπότε και συνέβησαν τα λοκντάουν».

Τα ευρήματα της μελέτης συμπίπτουν με μια έκθεση του Pew Research Center του Απριλίου 2023, η οποία διαπίστωσε ότι ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2019 και 2021.

Ορισμένες μελέτες έχουν εντοπίσει ότι τα λοκντάουν συμβάλλουν στη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών, των κρίσεων ψυχικής υγείας, της απώλειας μάθησης και των καθυστερημένων θεραπειών υγείας.

Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα λοκντάουν επέδρασαν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι μεγάλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις -και ιδίως τα λοκντάουν- είχαν μεγάλη επίδραση στη μείωση της μετάδοσης», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης που υποστηρίζει την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, αν και η έρευνα δεν αξιολόγησε άλλες ακούσιες επιπτώσεις των μέτρων.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που εξέτασε ένα ευρύ φάσμα ερευνών σχετικά με τα λοκντάουν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικό εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19, αλλά μόνο εάν «παραμεληθούν οι μακροπρόθεσμες παράπλευρες απώλειες».

«Το τίμημα των λοκντάουν όσον αφορά τη δημόσια υγεία είναι υψηλό: χρησιμοποιώντας τη γνωστή σχέση μεταξύ υγείας και πλούτου, εκτιμούμε ότι τα λοκντάουν μπορεί να στοιχίζουν 20 φορές περισσότερα χρόνια ζωής από όσα σώζουν», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι συγγραφείς ανέφεραν επίσης ότι αυτό που χρήζει «ειδικής και επείγουσας ανάλυσης» είναι το ερώτημα «σε ποιο βαθμό, γιατί και πώς οι αντίθετες (αποδοκιμασμένες από τους αξιωματούχους της υγειονομικής περίθαλψης) επιστημονικές γνώμες αποσιωπήθηκαν κατά τη διάρκεια του COVID-19».

«Η καταστολή των “παραπλανητικών” απόψεων δεν προκαλεί μόνο σοβαρές συνέπειες για την ηθική πυξίδα των επιστημόνων- εμποδίζει την επιστημονική κοινότητα να διορθώσει τα λάθη και θέτει σε κίνδυνο (δικαιολογημένα) την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη», γράφουν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε