Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων χθες 25 Μαρτίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν από την ψηφοφορία και δεν άσκησαν βέτο.
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του οργάνου: Αλγερία, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Νότια Κορέα, Σιέρα Λεόνε, Ελβετία και Σλοβενία.
Λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία που ενέκρινε το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι «το ψήφισμα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη.»
«Ο παλαιστινιακός λαός [έχει] υποφέρει πάρα πολύ. Αυτό το λουτρό αίματος συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το λουτρό αίματος, πριν να είναι πολύ αργά» , δήλωσε ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Αμάρ Μπεντζαμά στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Ο Λευκός Οίκος ήταν αντίθετος στην κατάπαυση του πυρός στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και λήφθηκαν εκατοντάδες όμηροι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, επίσης, ασκήσει το δικαίωμα βέτο στο Συμβουλίο Ασφαλείας για να εμποδίσουν αποφάσεις δυσμενείς για το Ισραήλ στο πλαίσιο της σύγκρουσής του με τη Χαμάς.
Όμως, εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων και εγχώριων πιέσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν στις 25 Μαρτίου από την ψηφοφορία για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, ο οποίος λήγει στις 31 Μαρτίου.
Αντιδράσεις των ΗΠΑ
Πριν από την ψηφοφορία της 25ης Μαρτίου, η πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρήνφηλντ άσκησε κριτική στην κυνική, όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση της Κίνας και της Ρωσίας, δύο μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν κάνει αρκετά για να κατατάξει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε πρότερες, σχεδιασμένες από τις ΗΠΑ, εκδοχές του ψηφίσματος, μεταξύ των οποίων και εκείνη της 22ας Μαρτίου.
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε αυτήν τη φρικτή επίθεση, ένα ψήφισμα που υποστήριξε η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του Συμβουλίου. Έχουν δείξει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται να προωθήσουν μια βιώσιμη ειρήνη μέσω διπλωματικών προσπαθειών», δήλωσε η κα Τόμας-Γκρήνφηλντ, προσθέτοντας:
«Ούτε, παρ’ όλη τη ρητορική τους, ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις ανθρωπιστικές προσπάθειες. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν αυτήν την καταστροφική σύγκρουση ως πολιτικό ‘ρόπαλο’ για να προσπαθήσουν να διχάσουν αυτό το Συμβούλιο σε μια καιρούς που απαιτούν ενότητα. Είναι βαθιά κυνικό. Και θα πρέπει όλοι μας να το καταλάβουμε.»
Όσον αφορά τη Χαμάς, είπε ότι «αγνοήθηκαν ορισμένες βασικά στοιχεία, περιλαμβανομένων των αιτημάτων μας να προστεθεί καταδίκη της Χαμάς. Και δεν συμφωνούμε με όλα όσα περιέχονται στο ψήφισμα. Για τους λόγους αυτούς, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να ψηφίσουμε ‘ναι’» .
Η πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ πρόσθεσε ότι η κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων θα επιτρέψει “να φτάσει στη Γάζα πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, σε μια εποχή που η απειλή του λιμού είναι μεγάλη, και θα δώσει την ευκαιρία να εργαστούμε προς μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών και προς ένα μέλλον όπου η Χαμάς δεν θα μπορεί πλέον να απειλεί το Ισραήλ, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ η 7η Οκτωβρίου».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια ψηφισμάτων του Συμβουλίου για τον πόλεμο στη Γάζα. Απείχαν επίσης δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να υιοθετήσει ψηφίσματα που στόχευαν στην ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα και ζητούσαν εκτεταμένες παύσεις στις μάχες.
Αφού ανακάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ασκήσουν βέτο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε μια ισραηλινή αντιπροσωπεία στον Λευκό Οίκο, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο κος Νετανιάχου είχε παροτρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός και απείλησε να ακυρώσει το ταξίδι.
«Οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν από την πάγια θέση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία συνέδεε την κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση των ομήρων», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.
Τα ψηφίσματα που εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι νομικά δεσμευτικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, πράγμα που σημαίνει ότι η εντολή πρέπει να εκτελεστεί. Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στην ψηφοφορία και δεν έχουν γίνει δημόσιες δηλώσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση ή το γραφείο του κου Νετανιάχου μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Οι μάχες συνεχίζονται
Στις 25 Μαρτίου, ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα με στόχο δύο νοσοκομεία. Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν τα νοσοκομεία Αλ Αμάλ και Νάσερ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, ανέφερε το Reuters, μία εβδομάδα μετά την είσοδό τους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, το οποίο είναι το κύριο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως βάσεις. Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό το αρνούνται αυτό.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι είχε συλλάβει 500 άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς και τη συμμαχική Ισλαμική Τζιχάντ και εντόπισε όπλα στην περιοχή Αλ Σίφα. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε, επίσης, ότι 20 τρομοκράτες είχαν «εξουδετερωθεί» σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές γύρω από το νοσοκομείο Αλ Αμάλ τις προηγούμενες 24 ώρες.
Του Jack Phillips
Επιμέλεια: Αλία Ζάε