Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Στη Σομαλία, από την αρχή του έτους, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω ένοπλων συγκρούσεων, των πλημμυρών ή της ξηρασίας.

Άμεση βοήθεια για τις χώρες της ανατολικής Αφρικής

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι «αποφεύχθηκε ο λιμός» στο Κέρας της Αφρικής καθώς συγκεντρώθηκαν 2,4 δισεκ. δολάρια για αυτή την περιοχή, που πλήττεται από καταστροφική ξηρασία.

Σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία θα ωφεληθούν από έκτακτη βοήθεια χάρη στις δωρεές και τις δεσμεύσεις χωρών και διεθνών οργανισμών, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), έπειτα από διάσκεψη που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη μαζί με την Ιταλία, το Κατάρ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

«Ο λιμός αποφεύχθηκε», τόνισε το Ocha, αν και ο ΟΗΕ ήλπιζε να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα: για να προστατεύσει τους κατοίκους αυτής της περιοχής στην ανατολική Αφρική (Αιθιοπία, Ερυθραία, Σομαλία, Τζιμπουτί, Κένυα και Σουδάν) χρειάζεται επτά δισεκ. δολάρια.

Η κατάσταση παραμένει σοβαρή: «Επιπλέον πόροι είναι απαραίτητοι, εκτάκτως, προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή του χειρότερου σεναρίου», προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Οι πόροι που συγκεντρώθηκαν θα επιτρέψουν την παροχή τροφής, νερού και ιατρικής προστασίας στους κατοίκους της περιοχής.

«Η απειλή παραμένει»

Ο Άντριου Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Αφρική, προειδοποίησε: «Η απειλή (του λιμού) παραμένει και πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε περισσότερα δεινά».

Στην έναρξη της διάσκεψης δωρητών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στη συγκέντρωση πόρων προκειμένου «να μην πεθάνουν άνθρωποι» από την πείνα.

Τόνισε ότι πρέπει «να αποτρέψουμε τη μετατροπή της κρίσης  σε καταστροφή», εκτιμώντας ότι το 2022 οι χώρες δωρήτριες για το Κέρας της Αφρικής είχαν βοηθήσει «να παραδοθεί έκτακτη βοήθεια σε 20 εκατ. ανθρώπους και συνέβαλαν στο να αποτραπεί ο λιμός».

Μόνο στη Σομαλία, υπενθύμισε ο Γκουτέρες, «πέρυσι η ξηρασία κόστισε 40.000 ζωές, εκ των οποίων οι μισές ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών».

Σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, από την αρχή του έτους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω ένοπλων συγκρούσεων, των πλημμυρών ή της ξηρασίας, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC).

Στη Σομαλία, μια χώρα με περίπου 17 εκατ. κατοίκους, περισσότεροι από 3,8 εκατ. έχουν εκτοπιστεί, «επιδεινώνοντας μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, στην οποία περίπου 6,7 εκατ. άνθρωποι δυσκολεύονται να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις.

Από τα τέλη του 2020 η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Σομαλία, το Τζιμπουτί, η Κένυα και το Σουδάν αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία των 40 τελευταίων ετών. Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, πρόσθεσαν.

Η στρατηγική σημασία της περιοχής

αιθιοπία – Sarajevo – ασταμάτητη μηχανή

Το Κέρας της Αφρικής είναι μια από τις πιο στρατηγικές περιοχές της Αφρικανικής ηπείρου. Από τη θάλασσα, αυτή η τεράστια περιοχή έχει θέα στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα. Όλα τα πετρελαιοφόρα και τα φορτηγά πλοία περνούν από εδώ για να φτάσουν στη Διώρυγα του Σουέζ. Στο εσωτερικό της Αφρικής ωστόσο, η περιοχή ήταν ανέκαθεν ένα ρυθμιστικό σημείο μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών.

Χώρες όπως η Αιθιοπία, η Σομαλία, η Ερυθραία, το Τζιμπουτί και το Σουδάν έχουν θεμελιώδη σημασία για την ηπειρωτική ισορροπία.

Συγκεκριμένα, το Σουδάν είναι και ένας ιδιαίτερος κόμβος για το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη: είναι μια σημαντική βάση για όλα τα μεταναστευτικά κινήματα που κατευθύνονται από το Κέρας της Αφρικής στη Μεσόγειο. Είναι εδώ που χιλιάδες μετανάστες φτάνουν κάθε χρόνο από την Ερυθραία ή τη Σομαλία με στόχο να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές το συντομότερο δυνατό.

Το Χαρτούμ είναι ένα νευρικό κέντρο όπου δρουν διάφορες εγκληματικές οργανώσεις με επικεφαλής διακινητές ανθρώπων. Στη συνέχεια, αρκετοί μεταναστευτικοί διάδρομοι διακλαδίζονται από το Χαρτούμ, ειδικά προς τη Λιβύη. Από εδώ ξεκινάνε για την Ιταλία.

Η Ευρώπη βλέπει τώρα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και φαινομένων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Μπορεί επίσης να δει να αμφισβητούνται οι επενδύσεις και οι οικονομικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται στο Κέρας της Αφρικής με διεθνή αντίκτυπο είναι τεράστια και δεν είναι παράξενο που θέτουν σε εγρήγορση τη Δύση.

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, huffingtonpost.gr)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε