Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ξυλογραφία του Ν. Δεσεκόπουλου, από την αναδρομική του έκθεση.

Αναδρομική έκθεση χαρακτικής-ζωγραφικής του Νίκου Δεσεκόπουλου

Ένας παραδοσιακός τεχνίτης και μάστορας του ξύλου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Από τις 11 Μαΐου μέχρι τις 18 Ιουνίου, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση του Έλληνα χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου, στο πλαίσιο του Athens City Festival.

Η έκθεση με τίτλο «Χαρακτική- Ζωγραφική. Αναδρομική» περιλαμβάνει σχέδια και χαρακτικά από το 1974 έως σήμερα. «Στο χαρακτικό του έργο ζητούμενο είναι η ακρίβεια του σχεδίου, η αποφασιστική χειρονομία της χάραξης μαζί με το παιχνίδι ενός όχι τυχαίου αυτοσχεδιασμού», επισημαίνει η εικαστικός, έφορος της Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης Κάλλη Πετροχείλου, αναλύοντας το έργο του Νίκου Δεσεκόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει τις παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής και τυπώνει με το χέρι τις ξυλογραφίες του. «Μέσα από τα έργα της αναδρομικής του έκθεσης παίρνουμε τη γνώση και την εμπειρία του παλιού “μάστορα”, του καλλιτέχνη με αρετές, με ποιότητα δουλειάς, που είχε και έχει κάτι να πει», σημειώνει η κα Πετροχείλου.

Η έκθεση χωρίζεται σε ενότητες: Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική, Ταξιδιωτικά, Ιστορία μιας καρέκλας, Το ελληνικό καφενείο, Νεοκλασικά, Βάρκες, Δέντρα-φυτά, Ηλεκτρισμός, Ανθρώπινη μορφή και Μικροχαρακτικά – ex libris – εικονογράφηση βιβλίων. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει 5 έως 10 έργα, τα οποία δημιουργούνται σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σχέδια και χαρακτικά σχεδιασμένα, χαραγμένα και τυπωμένα από τον ίδιο τον χαράκτη.

Ο Νίκος Δεσεκόπουλος στο εργαστήριό του. (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Ο Νίκος Δεσεκόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956, φοίτησε στην ΑΣΚΤ από το 1974-80 στο εργαστήριο χαρακτικής του Κ. Γραμματόπουλου (υποτροφία εσωτερικού), ενώ παρακολούθησε παράλληλα το Εργαστήριο Τέχνης του Βιβλίου δίπλα στον Γ. Παπαδάκη (Βραβείο 1980). Μελέτησε και εργάστηκε στην τέχνη της Αγιογραφίας δίπλα στον αγιογράφο Εμμ. Μεταξάκη σε εκκλησίες της πόλης. Για μικρό χρονικό διάστημα παρακολούθησε το εργαστήριο ζωγραφικής του Π. Τέτση και το εργαστήριο κεραμικής του Γ. Γεωργίου, ενώ την περίοδο 1980-82, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εργάστηκε στη συντήρηση αγιογραφιών με καθοδήγηση του Τ. Μαργαριτώφ.

Την περίοδο 1982-83, συμμετείχε ως «ειδικός τεχνίτης-επιστημονικός συνεργάτης» στην οργάνωση του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ Αθηνών με τον Θ. Εξαρχόπουλο. Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις, συμμετοχές σε ομαδικές, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημοτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η έκθεση «Νίκος Δεσεκόπουλος, χαρακτική- ζωγραφική. Αναδρομική» θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου.

Την έκθεση διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων:

Μυλλέρου & Λεωνίδου, πλατεία Λέοντος Αυδή, Μεταξουργείο

Τηλέφωνο: 210-5202420

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη έως Σάββατο, 11:00-19:00

Κυριακή, 10:00-16:00

Δευτέρα κλειστά

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε