Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Βοηθός φαρμακείου προετοιμάζει μια δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια ενός μαζικού εμβολιασμού στο χώρο στάθμευσης του Coors Field στο Ντένβερ του Κολοράντο στις 20 Φεβρουαρίου 2021. (Michael Ciaglo / Getty Images)

Αναφορές για παρενέργειες δείχνουν 966 θανάτους μετά την χορήγηση εμβολίου για τον COVID-19

Σύμφωνα με αναφορές για παρενέργειες που συλλέχθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) 966 άτομα πέθαναν μετά τη λήψη εμβολίου mRNA για τον COVID-19.

Μεταξύ 14 Δεκεμβρίου και 19 Φεβρουαρίου, 19.769 αναφορές έγιναν στο Σύστημα Αναφοράς για τις Παρενέργειες των Εμβολίων (VAERS) μετά από εμβολιασμούς είτε με τα εμβόλια mRNA της Moderna είτε της Pfizer BioNTech (τα μόνα δύο εμβόλια που χορηγήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο που αξιολογήθηκε). Προς το παρόν, τα δεδομένα του VAERS δεν είναι διαθέσιμα μετά τις 19 Φεβρουαρίου.

Οι 966 θάνατοι αντιπροσωπεύουν το 5% του συνολικού αριθμού αναφορών για παρενέργειες. Από αυτούς που πέθαναν, 86, (8,9%) πέθαναν την ίδια ημέρα που έκαναν το εμβόλιο. Eπιπλέον 129 άτομα, (13,4%) πέθαναν μέσα σε μία ημέρα, 97 πέθαναν εντός 2 ημερών και 61 εντός 3 ημερών.

Συνολικά 514 (53,2%) πέθαναν μέσα σε μια εβδομάδα. 173 πέθαναν εντός 7-13 ημερών και 106 εντός 14-20 ημερών.

Το 85% των θανάτων αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών. Κάτω από 60 υπήρχαν πέντε θάνατοι σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20-29, 8 θάνατοι σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30-39, 20 θάνατοι σε άτομα ηλικίας 40-49 και 57 θάνατοι σε άτομα ηλικίας 50-59.

Για λεπτομερείς πληροφορίες που προέρχονται από τις αναφορές του VAERS, δείτε τα διαγράμματα που παρέχονται στον σύνδεσμο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Πληροφορίες που προέρχονται από αναφορές του VAERS για εμβολιασμούς mRNA για τον COVID-19. (πηγή: CDC)

 

Συγκριτικά με τα εμβόλια γρίπης

Κανένα από τα εμβόλια mRNA δεν έχει εγκριθεί από το FDA, παρόλα αυτά έχουν έγκριση έκτακτης ανάγκης (EUA). Έχουν μια απόκλιση από τα παραδοσιακά εμβόλια στο ότι δεν χρησιμοποιούν κανένα μέρος του παθογόνου ιού για να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αντ’ αυτού, χρησιμοποιούν ένα τροποποιημένο νουκλεοτίδιο RNA, από το οποίο η Moderna πήρε το όνομά της.

Ο Δρ. Κρίστιαν Περόνε, επικεφαλής στο τμήμα μολυσματικών νοσημάτων στο νοσοκομίο de Garches στη Γαλλία, δήλωσε σε καταγγελία του που κατατέθηκε στην Ευρώπη:

«Τα πρώτα εμβόλια που μας προσφέρουν δεν είναι εμβόλια. Είναι προϊόντα γονιδιακής θεραπείας. Εγχέουν νουκλεϊκά οξέα που κάνουν τα κύτταρα μας να παράγουν στοιχεία του ιού».

Το ποσοστό θανάτου μετά τον εμβολιασμό με mRNA για τον COVID είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον εμβολιασμό της γρίπης.

Τα δεδομένα του CDC επιτρέπουν μόνο μια κατά προσέγγιση εκτίμηση του ποσοστού θανάτων μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Στην περίοδο της γρίπης το 2019-2020, το CDC αναφέρει ότι το 51,8% του πληθυσμού των ΗΠΑ έλαβε ένα εμβόλιο, δηλαδή περίπου 170 εκατ. άνθρωποι.

Το VAERS αναφέρει ότι το ημερολογιακό έτος 2019 (όχι την περίοδο της γρίπης 2019-2020) υπήρχαν 45 θάνατοι μετά τον εμβολιασμό. Για να υπάρξει μια σύγκριση, το 2018 το VAERS ανάφερε 46 θανάτους και το 2017 ανάφερε 20 θανάτους.

Οι 45 θάνατοι το 2019 συμβαίνουν με ποσοστό 0,0000265%, όταν υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των εμβολίων που χορηγήθηκαν κατά τη σεζόν 2019-2020.

Από τις 19 Φεβρουαρίου, έχουν χορηγηθεί 41.977.401 εμβόλια COVID με 966 αναφορές θανάτων μετά τον εμβολιασμό, που είναι περίπου το 0,0023%.

Το σύστημα VAERS

Το VAERS τέθηκε σε εφαρμογή το 1990, ώστε να καταγραφούν απρόβλεπτες παρενέργειες λόγο των εμβολίων.

Το VAERS δέχεται κριτική τόσο για το γεγονός ότι οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αναφορά, όσο και για το γεγονός ότι καταγράφει μόνο ένα μέρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ο ιστότοπος του VAERS περιγράφει το σύστημα με τον εξής τρόπο:

«Ιδρύθηκε το 1990, το Σύστημα Αναφοράς για τις Παρενέργεις των Εμβολίων (VAERS) είναι ένα εθνικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων ασφάλειας στα εγκεκριμένα εμβόλια στις ΗΠΑ. Το VAERS διευθύνεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Το VAERS δέχεται και αναλύει αναφορές πιθανών παρενεργειών αφότου ένα άτομο έχει εμβολιαστεί. Ο καθένας μπορεί να αναφέρει μία ανεπιθύμητη επίπτωση στο VAERS. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας υποχρεούνται να αναφέρουν ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες και οι κατασκευαστές εμβολίων οφείλουν να αναφέρουν όλες τα ανεπιθύμητες επιπτώσεις που πέφτουν στην αντίληψή τους.

«Το VAERS είναι ένα παθητικό σύστημα αναφοράς, που σημαίνει ότι βασίζεται στους ανθρώπους να στείλουν τις αναφορές των εμπειριών τους στο CDC και στο FDA. Το VAERS δεν έχει σχεδιαστεί για να προσδιορίσει εάν ένα εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει πρόβληματα υγείας, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανίχνευση ασυνήθιστων ή μη αναμενόμενων μοτίβων ανεπιθύμητων παρενεργειών που ενδέχεται να υποδηλώνουν πιθανό πρόβλημα ασφάλειας με ένα εμβόλιο. Με αυτόν τον τρόπο, το VAERS μπορεί να παρέχει στο CDC και στο FDA πολύτιμες πληροφορίες που απαιτούν όμως πρόσθετη διεργασία και αξιολόγηση για την περαιτέρω εκτίμηση ενός ενδεχόμενου προβλήματος ασφάλειας».

Χωρίς ιατρική διάγνωση ή αυτοψία, η αναφορά μιας ανεπιθύμητης παρενέργειας μετά τον εμβολιασμό δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε συγκεκριμένα συμπτώματα.

Σε απάντηση προς την The Epoch Times, σχετικά με την έκθεση του VAERS για τον αριθμό των θανάτων, ο Στίβεν Ντάνεχι, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Pfizer, έγραψε:

«Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο μας. Σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων θανάτων που δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, δυστυχώς είναι πιθανό να συμβούν με παρόμοιο ρυθμό όπως θα συνέβαιναν και στον γενικό πληθυσμό».

Η Moderna δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η βάση δεδομένων VAERS έχει πολλές πληροφορίες και μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους χρήστες να τις παρακολουθήσουν. Η Epoch Times έχει εξαγάγει τα δεδομένα της όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα σε διαγράμματα που παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο.

Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχουν διαγράμματα που περιέχουν: Στην καρτέλα «Όλοι οι εξακριβωμένοι θάνατοι» υπάρχουν περιγραφές για το τι συνέβη στους ασθενείς – παρενέργειες που βίωσαν όπως αναφέρθηκαν από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και / ή τους συγγενείς ή άλλους μάρτυρες. Αριθμός χρήστη του VAERS (χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση ενός πλήρους αρχείου στη βάση δεδομένων VAERS), τύπος εμβολιασμού, κατασκευαστής, όνομα εμβολιασμού, ημερομηνία χορήγησης, ηλικία, φύλο και κατάσταση κάθε παραλήπτη, καθώς και ιατρικό ιστορικό και άλλα φάρμακα που έπαιρναν οι ασθενείς.

Summary_of_VAERS_deaths_through_Feb_19th

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε