Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Η Ένωση America ChangLe στη Νέα Υόρκη στις 6 Οκτωβρίου 2022. Ένα τμήμα της υπερπόντιας κινεζικής αστυνομίας στη Νέα Υόρκη, που ονομάζεται Fuzhou Police Overseas Service Station, βρίσκεται μέσα στο κτίριο της ένωσης. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Ανακαλύφθηκαν 2 ακόμη μυστικοί αστυνομικοί σταθμοί του ΚΚΚ στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη

Μια μη κερδοσκοπική ομάδα ανακάλυψε 48 νέα υπερπόντια αστυνομικά τμήματα με δεσμούς με το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων δύο άγνωστων μέχρι σήμερα εγκαταστάσεων στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Οι νεοεντοπισθέντες χώροι συγκαταλέγονται μεταξύ περισσότερων από 100 αστυνομικών τμημάτων που είναι διασκορπισμένα σε 53 έθνη.

Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) για την πραγματοποίηση μιας παράνομης εκστρατείας διακρατικής καταστολής, σύμφωνα με τους Safeguard Defenders, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημοσίευσε στις 5 Δεκεμβρίου μια επικαιροποίηση των ευρημάτων της από μια προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι η κομμουνιστική κινεζική κυβέρνηση ασκεί εξωεδαφική επιβολή του νόμου στο έδαφος των ΗΠΑ», δήλωσε η βουλευτής Νικολ Μαλλιωτάκης (R-N.Y.) στην Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Θα πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργού Μπλίνκεν και του Γενικού Εισαγγελέα Γκάρλαντ να κλείσουν αυτούς τους σταθμούς για να προστατεύσουν τους Κινεζοαμερικανούς ψηφοφόρους μας και την κυριαρχία του έθνους μας από την ξένη καταπάτηση».

Η Μαλλιωτάκης ήταν μεταξύ αρκετών Ρεπουμπλικανών βουλευτών που εξέδωσαν επιστολή τον Οκτώβριο ζητώντας εξηγήσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Γενικό Εισαγγελέα Μερικ Γκάρλαντ για τη συνέχιση της ύπαρξης των εγκαταστάσεων.

Η έκθεση του Safeguard Defenders διαπίστωσε ότι τέσσερα διαφορετικά αστυνομικά τμήματα στην ηπειρωτική Κίνα βοήθησαν στη δημιουργία των εγκαταστάσεων, τις οποίες το καθεστώς άρχισε να δημιουργεί το 2016. Αυτές στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες δημιουργήθηκαν το 2018 και εποπτεύονται από το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Γουενζού, που βρίσκεται στην επαρχία Τζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας.

Εξαγωγή της καταστολής

Οι εγκαταστάσεις φέρονται να δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους Κινέζους μετανάστες σε ξένα έθνη με εργασίες που κανονικά θα διεκπεραιώνονταν από ένα προξενείο, όπως η ανανέωση αδειών οδήγησης και θεωρήσεων.

Όλο και περισσότερο, ωστόσο, οι σταθμοί έχουν συνδεθεί με το Τμήμα Εργασίας Ενιαίου Μετώπου του ΚΚΚ (UFWD), μια υπηρεσία που εργάζεται για την προώθηση των συμφερόντων του καθεστώτος στο εξωτερικό με τη διάδοση της προπαγάνδας, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιρροής στο εξωτερικό, την καταστολή αντιφρονούντων κινημάτων, τη συλλογή πληροφοριών και τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας στην κομμουνιστική Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Safeguard Defenders συνέδεσαν τους σταθμούς με την Επιχείρηση Fox Hunt του ΚΚΚ, ένα διακρατικό σχέδιο που έχει σχεδιαστεί για τον βίαιο επαναπατρισμό αντιφρονούντων και άλλων στόχων του καθεστώτος πίσω στην ηπειρωτική Κίνα για να αντιμετωπίσουν τις κομμουνιστικές διώξεις.

Το FBI προειδοποίησε το 2020 ότι το Fox Hunt ήταν ένα μεγάλης κλίμακας διακρατικό σχέδιο καταστολής που αποσκοπούσε στον βίαιο επαναπατρισμό Κινέζων αντιφρονούντων μέσω παρενόχλησης, απειλών, εκφοβισμού και άμεσης βίας. Σε πολλά από αυτά τα σενάρια, το καθεστώς επιχείρησε να παίξει με τη φυλετική και πολιτιστική πίστη στην Κίνα, προτρέποντας τους Κινέζους που ζουν στο εξωτερικό να καταδίδουν ο ένας τον άλλον.

Μιλώντας σε ακρόαση τον Νοέμβριο, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι οι σταθμοί αποτελούσαν παραβίαση της αμερικανικής κυριαρχίας και διερευνώνται.

«Πρέπει να είμαι προσεκτικός στο να συζητάω για το συγκεκριμένο ερευνητικό μας έργο, αλλά για μένα είναι εξωφρενικό να σκέφτομαι ότι η κινεζική αστυνομία θα επιχειρούσε να εγκατασταθεί – ξέρετε, στη Νέα Υόρκη ας πούμε – χωρίς τον κατάλληλο συντονισμό», δήλωσε ο Ρέι.

«Αυτό παραβιάζει την κυριαρχία και παρακάμπτει τις συνήθεις διαδικασίες συνεργασίας των δικαστικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου».

Ο Ρέι δεν σχολίασε άμεσα τη νομιμότητα τέτοιων εγκαταστάσεων, αλλά τις χαρακτήρισε ως μέρος της εκστρατείας προοδευτικής καταστολής του καθεστώτος του ΚΚΚ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και 13 άλλα έθνη έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τις εγκαταστάσεις αυτές και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει απαγγείλει πολυάριθμες κατηγορίες εναντίον όσων φέρονται να εργάζονται ως μη εγγεγραμμένοι πράκτορες του ΚΚΚ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια ευρεία εκστρατεία

Εν τω μεταξύ, η νέα έκθεση του Safeguard Defenders ανακάλυψε ότι μια εγκατάσταση στο Παρίσι είχε εμπλακεί άμεσα σε τουλάχιστον μια παράνομη εκστρατεία για να εξαναγκάσει ένα άτομο να επιστρέψει στην Κίνα, και πιθανώς βοήθησε σε 80 άλλες. Για να δοθεί μια εικόνα της κλίμακας της προσπάθειας, η έκθεση σημείωσε ότι το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας Τσιντιάν στην επαρχία Τζετζιάνγκ ισχυρίστηκε ότι είχε προσλάβει 135 Κινέζους διασποράς στο εξωτερικό για να βοηθήσουν στην αποστολή του.

Η ομάδα ισχυρίζεται επίσης ότι η κινεζική αστυνομία «έπεισε» περισσότερους από 230.000 Κινέζους «φυγάδες» να επιστρέψουν στην ηπειρωτική Κίνα «εθελοντικά». Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό έγινε με την απειλή να τιμωρηθούν τα μέλη των οικογενειών των κατηγορουμένων που εξακολουθούν να ζουν στην Κίνα.

Ο Ρέι εξήγησε ότι οι πράκτορες των κινεζικών κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών, που δρούσαν τόσο αυτοπροσώπως όσο και μέσω πληρεξουσίων που είχαν προσληφθεί στην Αμερική, ασχολήθηκαν συστηματικά με την «παρενόχληση, την παρακολούθηση, τον εκβιασμό ανθρώπων που απλώς δεν τους αρέσουν ή που διαφωνούν με το καθεστώς Σι».

«Έχουμε δει πολλές καταστάσεις … όπου η κινεζική κυβέρνηση, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ουσιαστικά το χρησιμοποίησε ως όχημα για να προβεί σε παρακολουθήσεις. Είχαμε καταστάσεις όπου τοποθέτησαν κοριούς μέσα στα αυτοκίνητα των Αμερικανών», δήλωσε ο Ρέι.

«Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και είναι κάτι για το οποίο συζητάμε και με τους ξένους εταίρους μας, διότι δεν είμαστε η μόνη χώρα στην οποία έχει συμβεί αυτό».

Μιλώντας σε ενημέρωση Τύπου στις 6 Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ομοίως ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ενήμερη για τους σταθμούς και εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που δημιουργούν οι εγκαταστάσεις τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό.

«Λοιπόν, είμαστε ενήμεροι για αυτές τις αναφορές», δήλωσε ο Πράις.

«Επειδή αυτό δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι κάτι που έχουμε λάβει γνώση σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τη διακρατική καταστολή της ΛΔΚ. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο της επίσημης ονομασίας του καθεστώτος, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ομοίως, ο Πράις δήλωσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΚΚΚ χρησιμοποιεί τέτοιες εγκαταστάσεις ως μέσο επέκτασης της εξουσίας του επί της κινεζικής διασποράς και ότι οι ελιγμοί αυτοί συνάδουν με άλλες παράνομες δραστηριότητες που διαπράττει το καθεστώς σε όλο τον κόσμο.

«Η έκθεση περιγράφει μέρος των διακρατικών προσπαθειών καταστολής της ΛΔΚ, όπου οι αξιωματούχοι της ΛΔΚ φτάνουν έξω από τα σύνορά τους για να παρενοχλούν, να παρακολουθούν και να απειλούν άτομα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνησή της», δήλωσε ο Πράις.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που αναφέρεστε σε αυτά τα λεγόμενα ανεπίσημα αστυνομικά τμήματα, τα υποκείμενα ζητήματα που έχουν φέρει στην επιφάνεια αυτές οι αναφορές δεν είναι καθόλου νέα».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι στιγμής.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε