Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ένας φαρμακοποιός ετοιμάζει μια δόση εμβολίου σε ένα κέντρο εμβολιασμού COVID-19 στη Νέα Υόρκη στις 24 Φεβρουαρίου 2021. (AP Photo/Mary Altaffer)

Ανάλυση δεδομένων VAERS: Πολυάριθμα προβλήματα υγείας είναι πιθανότερο να οφείλονται στα εμβόλια COVID-19 παρά σε σύμπτωση

Διάφορα προβλήματα υγείας που αναφέρθηκαν από ανθρώπους μετά τη λήψη ενός από τα εμβόλια COVID-19 είναι πιθανότερο να προκαλούνται από τα εμβόλια παρά να είναι απλώς συμπτωματικά, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών των Εμβολίων (VAERS).

Το VAERS έχει κατακλυστεί από περισσότερες από ένα εκατομμύριο αναφορές διαφόρων προβλημάτων υγείας και περισσότερες από 21.000 αναφορές θανάτου από την εισαγωγή των εμβολίων στα τέλη του 2020. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες και δημόσιοι λειτουργοί έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των αναφορών, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι ένα πρόβλημα υγείας εμφανίζεται μετά τη λήψη του εμβολίου, δεν σημαίνει ότι προκλήθηκε από αυτό.

Μια βαθύτερη ανάλυση των δεδομένων, ωστόσο, δείχνει ότι πολλές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι κάτι περισσότερο από απλή σύμπτωση, σύμφωνα με την Τζέσικα Ρόουζ, μια υπολογιστική βιολόγο που μελετά τα δεδομένα εδώ και τουλάχιστον εννέα μήνες.

«Αυτή τη στιγμή, τα σήματα ασφαλείας που ξεφεύγουν στο VAERS είναι εκτός ορίων σε όλους τους τομείς», δήλωσε η ίδια στην Epoch Times.

Υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι να αναλύσει κανείς τα δεδομένα προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η αιτιώδης σχέση μεταξύ ενός ανεπιθύμητου συμβάντος και του εμβολιασμού είναι πραγματική ή ψευδής. Για παράδειγμα, τα εμβόλια διατίθενται συνήθως σε δύο δόσεις. Ένα τυχαίο ανεπιθύμητο συμβάν που δεν σχετίζεται με το εμβόλιο θα πρέπει να είναι άσχετο με τη δόση. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που συμπίπτει τυχαία με έναν εμβολιασμό δεν θα πρέπει να είναι επιλεκτικό ως προς τη δόση που ήταν. Στα δεδομένα VAERS, ωστόσο, ορισμένα από τα αναφερόμενα προβλήματα εξαρτώνται από τη δόση. Η μυοκαρδίτιδα σε εφήβους, για παράδειγμα, αναφέρεται αρκετές φορές συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση από ό,τι μετά την πρώτη. Μετά από μια αναμνηστική δόση, αντίθετα, η συχνότητα είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι μετά την πρώτη δόση, διαπίστωσε η Ρόουζ.

Ένα γράφημα που δείχνει την ηλικία σε σχέση με τον απόλυτο αριθμό των αναφορών μυοκαρδίτιδας που υποβλήθηκαν στο VAERS σύμφωνα με τις δόσεις 1, 2 και 3 των εμβολίων COVID-19. (Jessica Rose)

 

Άλλοι ερευνητές και υγειονομικές αρχές έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι τα εμβόλια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, ιδίως στα έφηβα αγόρια, αν και συνήθως λένε επίσης ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

Ωστόσο, η εξάρτηση από τη δόση εμφανίζεται στα δεδομένα VAERS και για άλλα προβλήματα, όπως η λιποθυμία και η ζάλη, τα οποία είναι πιο συχνά μετά την πρώτη δόση.

Ένα γράφημα που δείχνει την ηλικία σε σχέση με τον απόλυτο αριθμό των αναφορών συγκοπής (λιποθυμίας) που υποβλήθηκαν στο VAERS σύμφωνα με τις δόσεις 1 και 2 των εμβολίων COVID-19. (Jessica Rose)

 

Η Ρόουζ αναγνώρισε ότι η στατιστική ανάλυση σπάνια παρέχει οριστικές απαντήσεις. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρχει κάποιος άγνωστος παράγοντας που οδηγεί σε περισσότερες αναφορές άσχετων συμβάντων υγείας μετά το πρώτο ή το δεύτερο εμβόλιο. Κατά την άποψή της, ωστόσο, τα δεδομένα αποκλίνουν από ένα τέτοιο συμπέρασμα. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η πλειονότητα των αναφορών VAERS υποβάλλονται από το ιατρικό προσωπικό, το οποίο δεν θα έπρεπε να παραλείπει να αναφέρει ανεπιθύμητα συμβάντα με βάση τη δόση που χορηγείται. Για την Ρόουζ, φαίνεται πιο πιθανό ότι αν οι άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα υγείας μετά από μια ένεση μιας νέας ουσίας και αν τα προβλήματα αλλάζουν ουσιαστικά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, η ουσία πιθανόν να έχει κάποια σχέση με αυτό.

«Αντί να μπορέσουμε να εξηγήσουμε αυτό που συμβαίνει για οποιονδήποτε άλλο λόγο, ικανοποιεί αρκετά καλά το σημείο της δόσης-απόκρισης, κατά τη γνώμη μου», δήλωσε για τα αποτελέσματα της μυοκαρδίτιδας.

Όσο για το γιατί οι αναφορές μειώθηκαν μετά τις «αναμνηστικές» δόσεις, είπε ότι δεν έχει βρει μια οριστική εξήγηση. Θα μπορούσε να είναι ότι οι άνθρωποι που δεν αισθάνονταν καλά μετά τις δύο πρώτες ενέσεις θα το σκεφτόντουσαν δύο φορές να κάνουν περισσότερες. Ως εκ τούτου, εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπιθύμητη αντίδραση θα ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν το αναμνηστικό εμβόλιο.

Η Ρόουζ κατέληξε στα αποτελέσματα αφού αξιολόγησε τα δεδομένα VAERS από την άποψη των κριτηρίων Bradford Hill – ένα σύνολο εννέα ερωτήσεων που χρησιμοποιούνται από τους επιδημιολόγους για να καθορίσουν αν ένας δεδομένος παράγοντας είναι πιθανό να είναι η αιτία μιας παρατηρούμενης επίδρασης στην υγεία.

Είπε ότι βρήκε στοιχεία που απαντούν θετικά σε όλες τις ερωτήσεις.

Η Ρόουζ συνάντησε αντίσταση στους κατεστημένους επιστημονικούς κύκλους όταν προσπάθησε για πρώτη φορά να δημοσιοποιήσει τις αναλύσεις της. Πέρυσι, λίγο πριν εκτυπωθεί η εργασία της σχετικά με τα δεδομένα VAERS της μυοκαρδίτιδας , ο εκδότης απέσυρε την εργασία για ασαφείς λόγους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε