Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Κινέζα τραπεζική υπάλληλος μετρά χαρτονομίσματα δολαρίων ΗΠΑ σε τραπεζικό γκισέ στην πόλη Ναντόνγκ της ανατολικής επαρχίας Τζιανγκσού της Κίνας, στις 6 Αυγούστου 2019. (STR/AFP via Getty Images)

ΑΝΑΛΥΣΗ: Παγκόσμια απομάκρυνση από το δολάριο, υποκινούμενη από το ΚΚΚ και την πολιτική των ΗΠΑ

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ΚΚΚ και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ υπονομεύουν το παγκόσμιο αποθεματικό καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τους Αμερικανούς

Η τάση απομάκρυνσης από το δολάριο ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο και τη χρηματο-οικονομία επιταχύνεται ραγδαία, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους εκρήγνυνται και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) διαπραγματεύεται συμφωνίες ανά τον πλανήτη σε άλλα νομίσματα.

Οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της πιθανής απώλειας της θέσης του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στην πραγματικότητα, μια τέτοια εξέλιξη -αν και όταν συμβεί- θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς η αγοραστική τους δύναμη θα εξανεμιζόταν, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το όριο του χρέους που έχουν προκαλέσει τριγμούς σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί αναλυτές, με τους οποίους μίλησε η Epoch Times, προειδοποίησαν ότι πρόκειται για μια παγκόσμια προσπάθεια υπονόμευσης του δολαρίου, η οποία προωθείται ενεργά από το ΚΚΚ και άλλους αντιπάλους των ΗΠΑ.

Ωστόσο, νυν και πρώην Αμερικανοί νομοθέτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέρριψαν, επίσης, μεγάλο μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση Μπάιντεν, στις κρατικές δαπάνες των ΗΠΑ και στη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Το δολάριο κινδυνεύει σαφώς από τους ξένους εχθρούς που θέλουν να αμφισβητήσουν την αμερικανική ισχύ, αλλά και από τους εγχώριους ανόητους που πιστεύουν ότι η αμερικανική πιστωτική κάρτα δεν έχει όρια στις δαπάνες», εξήγησε ο Κέβιν Φρήμαν, οικοδεσπότης της τηλεοπτικής εκπομπής Economic War Room και αυθεντία στον οικονομικό πόλεμο.

Σε σχόλιά του στην Epoch Times, ο Φρήμαν, ο οποίος έχει συζητήσει με κορυφαίους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, υπέδειξε τον πρόεδρο του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως τους ξένους αντιπάλους που επιδιώκουν να υπονομεύσουν το δολάριο.

Οι Σαουδάραβες και πολυάριθμες δυνάμεις στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική έχουν επίσης προσχωρήσει τους τελευταίους μήνες στη «σκευωρία κατά του δολαρίου», πρόσθεσε.

Αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τις εξελίξεις, τόνισε.

«Δυστυχώς, τους διευκολύνουμε με την τεράστια αύξηση του χρέους, την ασταθή εξωτερική πολιτική και την αλαζονεία της Ουάσιγκτον, που παραβλέπει την απειλή», δήλωσε ο Φρήμαν, ο οποίος είναι επίσης συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου που μίλησαν στην Epoch Times επανέλαβαν παρόμοιους προβληματισμούς σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης Μπάιντεν στην επιταχυνόμενη απομάκρυνση από το δολάριο.

Ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι μίλησαν στην Epoch Times, ήταν διχασμένοι ως προς το πότε ή ακόμη και για αν το δολάριο θα μπορούσε να χάσει την ιδιότητά του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την αμερικανική οικονομία και τον αμερικανικό λαό.

Ενώ πολλοί προειδοποιούν για καταστροφή, κάποιοι είπαν  ότι μπορεί να υπάρχει και μια θετική πλευρά στο να χάσει το δολάριο των ΗΠΑ την παγκόσμια θέση του.

Αλλά ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, η σημασία των τάσεων γύρω από το αμερικανικό νόμισμα και τον ρόλο του στον κόσμο θα είναι βαθιά και άκρως ανατρεπτική, δήλωσαν οι ειδικοί.

Απο-δολαριοποίηση

Χάρη στην αδιαμφισβήτητη υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ονομαστική υποστήριξη του δολαρίου από χρυσό εκείνη την εποχή και αργότερα την υποστήριξή του από τους εξαγωγείς πετρελαίου ως «πετροδολάριο”, το αμερικανικό νόμισμα βασίλευε ως κυρίαρχο μεταξύ των άλλων νομισμάτων για περισσότερα από 70 χρόνια.

Το δολάριο εξακολουθεί να επωφελείται από το λεγόμενο «φαινόμενο του δικτύου», καθώς και από το γεγονός ότι οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές είναι οι βαθύτερες και πιο ρευστές στον κόσμο, δήλωσαν ειδικοί στην Epoch Times.

Αλλά αν οι τρέχουσες τάσεις απομάκρυνσης από το δολάριο και η πολιτική αστάθεια συνεχιστούν, οι αναλυτές λένε ότι η πολυπόθητη θέση του αμερικανικού νομίσματος ως παγκόσμιο αποθεματικό θα μπορούσε να κλονιστεί ή ακόμη και να χαθεί οριστικά. Στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, προειδοποίησαν ορισμένοι εμπειρογνώμονες.

Το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα, μόλις πριν από δύο δεκαετίες, ήταν περίπου 75%, σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές. Σήμερα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται κάτω από το 50 τοις εκατό και ότι μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Epoch Times Photo
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (α) συνομιλεί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock Λώρενς Ντ. Φινκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

 

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Μίλκεν 2023, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπογράμμισε την τάση αυτή.

«Υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση από το δολάριο», είπε, προσθέτοντας ότι το ευρώ, η βρετανική λίρα και το γουάν της ΛΔΚ κερδίζουν έδαφος.

Αν και η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι δεν προβλέπει την άμεση άνοδο μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης, καθώς «μπορεί να μεταναστεύσουμε μαζικά στα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθει τελικά.

Οι μη δυτικές κεντρικές τράπεζες αγοράζουν επίσης χρυσό σε πρωτοφανείς ποσότητες και οι αναλυτές αναμένουν ότι η ζήτηση αυτή θα παραμείνει ισχυρή.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να συνεχιστεί εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και αυξημένου πληθωρισμού», αναφέρει σε σημείωμά της η ελβετική τράπεζα UBS.

«Στην πραγματικότητα, η απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να είχε μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών».

Ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ διεξάγουν συναλλαγές σε νομίσματα εκτός δολαρίου. Στα τέλη Μαρτίου, για παράδειγμα, η γαλλική κυβέρνηση ολοκλήρωσε την πρώτη διασυνοριακή συμφωνία υγροποιημένου φυσικού αερίου σε κινεζικά γουάν.

FILE PHOTO: Shanghai Cooperation Organization summit in Samarkand
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλάει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, πριν από τη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών-μελών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. (Sputnik/Sergey Bobylev/Pool μέσω Reuters)

 

Επίσης, τον Μάρτιο, οι αρχές της Βραζιλίας – μιας οικονομικής δύναμης που ιστορικά είχε στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες – σύναψαν επίσης συμφωνία με την ΛΔΚ για συναλλαγές σε εγχώρια νομίσματα αντί του δολαρίου.

Οι τάσεις επιταχύνονται. Σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα του διακεκριμένου αναλυτή νομισμάτων Στήβεν Τζεν της Eurizon SLJ, το δολάριο έχασε μερίδιο αγοράς το 2022 10 φορές ταχύτερα από ό,τι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 20 ετών -μια τάση που, όπως λέει, οι περισσότεροι αναλυτές δεν έχουν προσέξει.

Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό είναι ραγδαία. «Προσαρμοζόμενο σε αυτές τις μεταβολές των τιμών, το δολάριο, υπολογίζουμε, έχει χάσει περίπου 11% του μεριδίου αγοράς του από το 2016 και το διπλάσιο ποσοστό από το 2008», πρόσθεσε ο Τζεν, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στη Morgan Stanley.

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης επιτάχυνσης συνδέεται με την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Αυτή η διάβρωση του καθεστώτος του αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου επιταχύνθηκε κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», σημείωσε ο Jen, επισημαίνοντας τις «εξαιρετικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας που «ξάφνιασαν» τις μεγάλες χώρες που κατέχουν αποθεματικά.

«Αυτό που είδαμε να συμβαίνει το 2022 ήταν ένα είδος “απόσυρσης της χρηματοδότησης της παγκόσμιας αστυνομίας”, όπου πολλοί διαχειριστές αποθεματικών στον κόσμο διαφωνούσαν με τη συμπεριφορά τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ.»

Lula da Silva
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Banco do Brasil Ταρσιάνα Μεντέιρος στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, στις 16 Ιανουαρίου 2023. (Adriano Machado/Reuters)

 

Η ατζέντα του ΚΚΚ

Οι εκκλήσεις για ένα νέο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και αποθεματικό νόμισμα δεν είναι καινούργιες. Πριν από μια δεκαετία, ήδη το ΚΚΚ προωθούσε την ιδέα μέσω της προπαγανδιστικής του μηχανής.

«Αυτό που μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί ως βασικό μέρος μιας αποτελεσματικής μεταρρύθμισης είναι η εισαγωγή ενός νέου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, που θα δημιουργηθεί για να αντικαταστήσει το κυρίαρχο δολάριο των ΗΠΑ, έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα να μείνει μόνιμα μακριά από τη διάχυση της εντεινόμενης εσωτερικής πολιτικής αναταραχής στις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε γράψει ο Λιου Τσανγκ σε ένα άρθρο άποψης το 2013 για το Xinhua (Σίνχουα), επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας – δηλαδή μια υπηρεσία προπαγάνδας και συλλογής πληροφοριών του ΚΚΚ.

Αναλυτές δήλωσαν ότι το κύριο άρθρο του Xinhua είχε αναμφίβολα εγκριθεί από ανώτερους αξιωματούχους του ΚΚΚ και αντανακλούσε σαφώς τις απόψεις του Πεκίνου.

Ένα από τα οφέλη μιας τέτοιας πολιτικής θα ήταν να «ενθαρρύνει την Ουάσιγκτον να διαδραματίσει έναν πολύ πιο εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υποθέσεων», συνέχισε το άρθρο του ΚΚΚ, ζητώντας μια «απο-αμερικανοποιημένη νέα παγκόσμια τάξη».

Epoch Times Photo
Ο Τζόου Σιαοτσουάν, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου της πέμπτης συνόδου του 11ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου με θέμα τη νομισματική πολιτική και χρηματοπιστωτικά θέματα, στις 12 Μαρτίου στο Πεκίνο. (Feng Li/Getty Images)

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΚΚΚ προωθούσε την ιδέα αυτή. Σε μια έκθεση του 2009 από τον επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Τζόου Σιαοτσουάν με τίτλο «Μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος», το ΚΚΚ ζητούσε ένα «διεθνές αποθεματικό νόμισμα που θα είναι αποσυνδεδεμένο από τα επιμέρους έθνη και θα μπορεί να παραμείνει σταθερό μακροπρόθεσμα». Το προτεινόμενο παγκόσμιο νόμισμα θα μπορούσε να εκδοθεί από το ΔΝΤ, είπε.

Με άλλα λόγια, σχεδόν 15 χρόνια πριν, τα ανώτατα κλιμάκια εξουσίας στο Πεκίνο σχεδίαζαν ένα παγκόσμιο νόμισμα που θα αντικαθιστούσε το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ιδέα σε μια εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ σόκαρε τους παρατηρητές λέγοντας: «Στην πραγματικότητα είμαστε αρκετά ανοιχτοί σε αυτό», προκαλώντας έτσι την κατακόρυφη πτώση του δολαρίου.

Πολλοί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2009 οι οποίοι υποστήριζαν την ιδέα παραμένουν σε θέσεις επιρροής στην κυβέρνηση Μπάιντεν σήμερα.

Και όπως ανέφερε η Epoch Times το 2021 εν μέσω της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ, το ΔΝΤ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με τα ειδικά αναληπτικά του δικαιώματα, ένα είδος πρωτο-παγκόσμιου νομίσματος που εκδίδεται από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Epoch Times Photo
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ ανακοινώνει τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο κτίριο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Ουάσιγκτον στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Το σχέδιο αφορά την αντιμετώπιση των παγωμένων πιστωτικών αγορών στην αμερικανική οικονομία. (Win McNamee/Getty Images)

 

Ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Διεθνείς Οργανισμούς Κέβιν Μόλεϊ δήλωσε ότι η απομάκρυνση από το αμερικανικό δολάριο είναι «μία από τις πιο επικίνδυνες εξελίξεις της μεταπολεμικής εποχής».

Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θύμωσε και αποξένωσε τους συμμάχους των ΗΠΑ, υπέδειξε το ΚΚΚ -την «μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για τη Δημοκρατία από το 1776»- ως τον κύριο μοχλό της συνεχιζόμενης μετατόπισης.

«Όλα αυτά είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου τους να κυριαρχήσουν στον κόσμο», είπε. “Η Κίνα έχει την πρόθεση να γίνει η κυρίαρχη υπερδύναμη του 21ου αιώνα».

Σημαντικά μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν δημοσίως επιδοκιμάσει τον αυξανόμενο ρόλο του ΚΚΚ στην παγκόσμια σκηνή.

Για παράδειγμα, η εφημερίδα του ΚΚΚ China Daily αναφέρθηκε στην ανώτερη διπλωμάτιδα της κυβέρνησης Μπάιντεν, Βηθσαβέ Κρόκερ, η οποία υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα διεθνών οργανισμών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, σημειώνοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα ικανοποιημένη» βλέποντας το Πεκίνο να αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες στα Ηνωμένα Έθνη.

Προηγούμενες προεδρικές διοικήσεις, «παραπλανημένες από την αλαζονεία» τους, συνέβαλαν επίσης στις επίμονες προσπάθειες του ΚΚΚ να εκθρονίσει το δολάριο, είπε ο Μόλεϊ.

Με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων να αποκαλύπτουν στοιχεία για χρήματα της ΚΚΚ που διοχετεύονται σε μέλη της οικογένειας Μπάιντεν σε ύποπτες συναλλαγές, τα ερωτήματα σχετικά με την επιρροή του ΚΚΚ στην Ουάσιγκτον συνεχίζουν να αυξάνονται.

Εσωτερικές αιτίες

Όσο όμως κι αν ήλπιζε το ΚΚΚ να δει το δολάριο να αντικαθίσταται ως παγκόσμιο αποθεματικό, αυτό θα συνέβαινε πολύ πιο δύσκολα «αν οι πολιτικές που ακολουθούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ομοσπονδιακό αποθεματικό ήταν διαφορετικές», δήλωσαν νομοθέτες στην Epoch Times.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Πωλ Γκόσαρ δήλωσε στην Epoch Times ότι η «πολεμοκαπηλεία» του Μπάιντεν μαζί με τον «ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τις ανεύθυνες δαπάνες» έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην κλιμάκωση των δεινών του δολαρίου.

«Οι Αμερικανοί έχουν θεωρήσει δεδομένο ότι οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να συναλλάσσονται με δολάρια ΗΠΑ», είπε. «Το δολάριό μας έχει ιστορικά θεωρηθεί σταθερό, αξιόπιστο και χρήσιμο. Αυτό ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το έθνος μας.»

Τώρα, ωστόσο, η οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ «απειλείται».

«Χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία έχουν αρχίσει να εξετάζουν τη χρήση άλλων νομισμάτων, επειδή ο Μπάιντεν έχει καταχραστεί το νόμισμα και το τραπεζικό μας σύστημα», είπε αναφέροντας τη νομοθεσία που ο ίδιος και άλλοι εισήγαγαν για να συνδέσουν ξανά το δολάριο με το χρυσό ως έναν τρόπο να περιορίσουν τα προβλήματα.

Ο πρώην βουλευτής Ρον Πωλ, μακροχρόνιος υποστηρικτής της νομισματικής μεταρρύθμισης, ο οποίος υπηρέτησε σε καίριες θέσεις στο Κογκρέσο σχετικά με το νόμισμα και τις τράπεζες, υπέδειξε επίσης την πολιτική των ΗΠΑ ως κύρια αιτία της απομάκρυνσης από το δολάριο.

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι ξένες κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες αυτή τη στιγμή φαίνεται να «συμμαχούν» εναντίον του δολαρίου, ο Πωλ δήλωσε στην Epoch Times ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ.

«Άλλες κυβερνήσεις εγκαταλείπουν το δολάριο εξαιτίας της εξωτερικής μας πολεμοκάπηλης πολιτικής, που τους προκαλεί τόση ζημιά και δεν είναι υγιής ούτε για τον κόσμο ούτε για τη δική μας ειρήνη», δήλωσε ο βετεράνος νομοθέτης και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «End the Fed».

Ο Ντέιβιντ Στόκμαν, διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB) στην κυβέρνηση Ρέιγκαν, δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από την παγκόσμια τάση απομάκρυνσης από το δολάριο των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη την αμερικανική χρηματοπιστωτική και νομισματική πολιτική.

«Για χρόνια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατακλύζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με δολάρια», είπε. «Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις που έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου.»

Epoch Times Photo
Το κτίριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) στην Ουάσιγκτον, 19 Μαρτίου 2019. (Leah Millis/Reuters/File Photo)

 

Ένας άλλος εμπειρογνώμων, ο διακεκριμένος χρηματοχρηματοπιτωτικός και οικονομικός αναλυτής Τσαρλς Νένερ, επικαλέστηκε τα μοντέλα του και τις μακροοικονομικές τάσεις για να υποδείξει ότι η διαφαινόμενη «μεγάλη απο-δολαριοποίηση» συνδέεται με το τέλος ενός «υπερ-κύκλου» 250 ετών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τόσο μεγάλο έλλειμμα που οδηγεί στην έναρξη ενός μακροπρόθεσμου πληθωρισμού», δήλωσε ο πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, το Κέντρο Ερευνών Charles Nenner του οποίου συμβουλεύει αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, οικογενειακά γραφεία και μεμονωμένους πελάτες.

«Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Εν μέσω αυτών των τάσεων, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών BRICS -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- δημιουργούν επί του παρόντος αυτό που ο Νένερ περιέγραψε ως «οικονομία κατά του δολαρίου».

«Αναμένουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θα ακολουθήσει το εναλλακτικό νόμισμα που προσπαθούν να αναπτύξουν οι χώρες BRICS», δήλωσε.

Πράγματι, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’ Νηλ, κάλεσε ανοιχτά τις κυβερνήσεις των BRICS να αντιταχθούν σκόπιμα στο δολάριο.

«Το αμερικανικό δολάριο παίζει υπερβολικά κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια χρηματοδότηση», έγραψε στο περιοδικό Global Policy.

Επιπτώσεις

Αυτή η μετατόπιση μακριά από το δολάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες εκροές από την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, σε «τεράστια αύξηση του πληθωρισμού» και σε άλλα προβλήματα για την αμερικανική οικονομία, εξήγησε ο Νένερ.

Προφανώς, θα υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις και στην αγοραστική δύναμη του δολαρίου, καθώς το κόστος των εισαγωγών και των εμπορευμάτων που μετριούνται σε δολάρια θα εκτοξευόταν.

Θα επιτάχυνε, επίσης, τη συνεχιζόμενη παγκόσμια στροφή προς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs), δήλωσε ο Νένερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με πολλές από τις σημαντικότερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Cbdc,(central,Bank,Digital,Currency),Abstract,Cryptocurrency.,With,A,Dark
Αναπαράσταση  του Ψηφιακού Νομίσματος Κεντρικής Τράπεζας (central bank digital currency-CBDC). (Comdas/Shutterstock)

 

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, εκτιμά ο Νένερ, ο κόσμος μπορεί να πλησιάζει ταχύτατα στο τέλος όχι μόνο της υπεροχής του δολαρίου, αλλά και της παγκόσμιας κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κατάρρευση του δολαρίου να είναι απλώς ένα σύμπτωμα μιας ευρύτερης τάσης.

Ιστορικά, η μέση ηλικία των αυτοκρατοριών ήταν περίπου 250 χρόνια, είπε ο Νένερ, αναφέροντας ως παράδειγμα την άνοδο και την πτώση της ρωμαϊκής, της ολλανδικής και της βρετανικής αυτοκρατορίας.

«Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα που παρουσίασαν αυτές οι προηγούμενες αυτοκρατορίες λίγο πριν από την πτώση τους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της εμπιστοσύνης των άλλων εθνών», είπε.

Με άλλα λόγια, η απώλεια του κύρους του δολαρίου φαίνεται να αποτελεί σημαντικό μέρος -και όχι απλώς αιτία- μιας ευρύτερης γεωπολιτικής αναπροσαρμογής με βαθιές επιπτώσεις για τον κόσμο.

Ο Πωλ, τρεις φορές υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος επί δεκαετίες προειδοποιούσε για το τι συνέβαινε στο αμερικανικό νόμισμα καθώς και για αυτό που θεωρούσε ως κίνδυνο μιας παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην Epoch Times σε μια εκτενή συνέντευξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ήδη μια «πληθωριστική ύφεση».

Epoch Times Photo
Το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρον Πωλ (Τέξας) μιλάει στο Πανεπιστήμιο George Washington στις 4 Μαρτίου 2013 στην Ουάσιγκτον. Ο Πωλ τάχθηκε κατά της υπερβολικής χρήσης βίας που θεωρεί ότι έγινε μετά τις εκρήξεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. (Brandan Smialowski/AFP/Getty Images)

 

«Και αυτό θα χειροτερεύει, καθώς το δολάριο θα εξακολουθεί να χάνει έδαφος», είπε προβλέποντας ότι οι τιμές θα αυξηθούν δραματικά. «Θα υπάρξει τόσος πόνος και ταλαιπωρία όταν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το δολάριο.»

Ενώ πολλοί αναλυτές «γκρινιάζουν» για την δυνητικά καταστροφική για την Αμερική τάση, ο Στόκμαν αντιπρότεινε ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες μακροπρόθεσμα, καθώς θα αναγκάσει το Κογκρέσο να ενεργήσει πιο υπεύθυνα.

«Αυτό είναι απλώς ένα δώρο στο Κογκρέσο που τους επιτρέπει να ξοδεύουν και να ξοδεύουν και να συσσωρεύουν το δημόσιο χρέος σε σημείο που σήμερα βρισκόμαστε στα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σημείο που να έχουμε μια συζήτηση για την πληρωμή των λογαριασμών μας και όχι για την περικοπή των δαπανών», είπε.

Θα είναι πολύ επώδυνο και οι Αμερικανοί θα πρέπει να συμβιβαστούν με ένα σημαντικά μειωμένο βιοτικό επίπεδο, είπε ο Στόκμαν.

Αλλά η θετική πλευρά του να χάσει το αμερικανικό δολάριο το παγκόσμιο αποθεματικό στάτους του είναι ότι «θα ξυπνήσουν οι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και θα καταλάβουν ότι ζούσαμε πολύ πέρα από τις δυνατότητές μας και ότι, κάποια στιγμή, θα χρειαστεί να πληρώσουμε το τίμημα», πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα -την πραγματικότητα- και να αλλάξουμε δραστικά την τακτική μας», τόνισε.

Από οικονομική άποψη, η απώλεια του παγκόσμιου καθεστώτος αποθεματικού θα σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να εξάγουν περισσότερα για να μπορούν να εισάγουν την ίδια ποσότητα, εξήγησε ο Δρ Θόρστεν Πόλεϊτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Degussa, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού οίκου εμπορίας πολύτιμων μετάλλων και επίτιμος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ .

Σε δηλώσεις του στην Epoch Times, ο Δρ Πόλεϊτ είπε ότι αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση του βιοτικού επιπέδου.

«Επιπλέον, καθώς πιθανότατα θα μειωθούν και οι εισροές κεφαλαίων, θα υπάρξουν χαμηλότερες επενδύσεις και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο μέλλον», σημείωσε.

Τελικά, ο κόσμος μπορεί ακόμη και να καταλήξει διαιρεμένος μεταξύ ενός «μπλοκ δολαρίου» και ενός «μπλοκ χωρίς δολάριο», καθώς αναδύεται ένα πιο «πολυπολικό παγκόσμιο νομισματικό σύστημα», με άλλα νομίσματα, όπως το γουάν και το ευρώ, να κερδίζουν έδαφος.

Οι εμπειρογνώμονες που μίλησαν στην Epoch Times είχαν σε μεγάλο βαθμό αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με το αν ο μετασχηματισμός θα είναι ξαφνικός ή σταδιακός, καθώς και σχετικά με το πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να χάσει το δολάριο το σημαντικό του καθεστώς.

Ούτε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ούτε το ΔΝΤ απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

 

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε