Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Τα εμβόλια COVID-19 της Pfizer-BioNTech στη Δανία σε εικόνα αρχείου του 2021. (Claus Fisker/Ritzau Scanpix/AFP μέσω Getty Images)

Ανάλυση για βλάβες των εμβολίων: Η οικονομική ζημία ανέρχεται σε 148 δισεκατομμύρια δολάρια, δεκάδες εκατομμύρια τραυματίες

Μια νέα έκθεση εκτιμά ότι οι ζημιές από το εμβόλιο COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022 οδήγησαν σε πάνω από 26 εκατομμύρια τραυματισμούς με κόστος σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία.

Τα τρανταχτά στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση της Phinance Technologies, μιας παγκόσμιας εταιρείας μακροοικονομικών επενδύσεων που συνιδρύθηκε από τον πρώην διαχειριστή χαρτοφυλακίου της BlackRock, Εντουαρντ Ντάουντ.

«Οι αριθμοί είναι συντηρητικοί», ανέφερε ο Ντάουντ σε ένα tweet, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις για την οικονομική ζημία δεν περιλαμβάνουν παρενέργειες όπως η απώλεια παραγωγικότητας λόγω της παρουσίας των ανθρώπων στις θέσεις εργασίας τους αλλά της μειωμένης δυναμικότητας εργασίας.

Επίσης, δεν καταγράφονται στην πρόβλεψη οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων που αναλαμβάνουν τη θέση των υπαλλήλων που τραυματίστηκαν από το εμβόλιο, ούτε τυχόν επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού που σχετίζονται με τις βλαβερές παρενέργειες των εμβολίων στους εργαζόμενους.

Η μελέτη με την ονομασία “Vaccine Damage Project” (Πρότζεκτ βλαβών από εμβόλια) προσπάθησε να μετρήσει τόσο τις οικονομικές επιπτώσεις όσο και το ανθρώπινο κόστος των ζημιών από τα εμβόλια COVID-19.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση των οικονομικών και ανθρώπινων επιπτώσεων προήλθαν από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας (BLS), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα Ηνωμένα Έθνη και μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας επιστημονικής δημοσίευσης με αξιολόγηση από ομοτίμους σχετικά με τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό με mRNA COVID-19, σύμφωνα με τον ιστότοπο του πρότζεκτ.

Ανθρώπινο κόστος

Το ανθρώπινο κόστος των ζημιών από τα εμβόλια εκτιμήθηκε σε 26,6 εκατομμύρια τραυματισμούς, 1,36 εκατομμύρια αναπηρίες και περίπου 310.000 επιπλέον θανάτους.

Από την έκθεση -η οποία βασίζεται σε στοιχεία που βασίζονται σε συσχετίσεις- δεν είναι σαφές εάν οι τραυματισμοί, οι αναπηρίες και οι επιπλέον θάνατοι προκλήθηκαν από τα εμβόλια ή από άλλους παράγοντες, όπως η ίδια η ασθένεια COVID-19.

Για την εξήγηση των επιπτώσεων, όπως η αύξηση των αναπηριών, για παράδειγμα, η έκθεση εξηγεί τη χρήση ανάλυσης παλινδρόμησης για τη σύγκριση του αριθμού των ατόμων στο πολιτικό εργατικό δυναμικό με αναπηρία και του σωρευτικού ποσοστού των δόσεων εμβολίου COVID-19 που χορηγήθηκαν.

«Το R2 της παλινδρόμησης είναι κοντά στο 90%, γεγονός που αποτελεί απόδειξη μιας ισχυρής σχέσης», αναφέρει η έκθεση. «Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας άλλους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να εξηγούν την αύξηση των αναπηριών και οι οποίοι συσχετίζονται επίσης με τα δεδομένα εμβολιασμού. Αυτό συνήθως δηλώνεται ως “η συσχέτιση δεν είναι αιτιώδης συνάφεια”».

«Ωστόσο, ελλείψει άλλων επεξηγηματικών παραγόντων και ισχυρών ιατρικών στοιχείων ότι τα εμβόλια προκαλούν τραυματισμούς και θανάτους, πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη σχέση», προστίθεται.

Άλλες σημειώσεις της μελέτης που αφορούν τη μεθοδολογία κινούνται περίπου στο ίδιο πνεύμα, σημειώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις “ισχυρή” συσχέτιση μεταξύ της διάδοσης των εμβολίων και διαφόρων βλαβών.

Ο Ντάουντ πέρυσι προκάλεσε αντιδράσεις επειδή έκανε τον ισχυρισμό ότι υπήρξε 84% αύξηση της υπερβολικής θνησιμότητας το 2021 μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 44 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της κυκλοφορίας του εμβολίου COVID-19.

«Ξεκινώντας από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο, με τις εντολές και τις ενισχυτικές δόσεις, υπήρξαν 61.000 υπερβολικοί θάνατοι στους millenials. Βασικά, οι millennials βίωσαν έναν πόλεμο του Βιετνάμ στο δεύτερο μισό του 2021», δήλωσε ο Ντάουντ στην εκπομπή “War Room” του Στιβ Μπάνον τον Μάρτιο του 2022.

Ενώ οι υπερβολικοί θάνατοι αυξήθηκαν πράγματι κατά πάνω από 60.000 εκείνο το έτος, ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν τη σύνδεσή τους με τα εμβόλια.

«Δεν διαφωνώ με το γεγονός ότι η πανδημία ήταν υπεύθυνη για έναν τεράστιο αριθμό υπερβολικών θανάτων στις ΗΠΑ και ότι οι ενήλικες ηλικίας 25-44 ετών επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε τότε στο Associated Press ο Στίβεν Γουλφ, ομότιμος διευθυντής του Κέντρου για την Κοινωνία και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth. «Αλλά είναι γελοίο να αποδίδεται αυτή η καταστροφή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα αναμνηστικά εμβόλια».

Για να αποδειχθεί ότι οι υπερβολικοί θάνατοι προκλήθηκαν από τα εμβόλια, τα δεδομένα θα έπρεπε να δείξουν ότι οι αιχμές στους υπερβολικούς θανάτους προέρχονταν ειδικά μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, ενώ τα ανεμβολίαστα άτομα γλίτωσαν.

«Αλλά ελλείψει τέτοιων αποδείξεων, ο ισχυρισμός τους είναι τόσο γελοίος όσο το να λέμε ότι το νερό προκαλεί πυρκαγιές σε σπίτια επειδή είναι πιο πιθανό να δούμε πυρκαγιές σε σπίτια όταν οι πυροσβέστες ψεκάζουν νερό πάνω τους», δήλωσε ο Γουλφ.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει μελέτες που υποδηλώνουν ισχυρότερη αιτιώδη σχέση από μια απλή συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και των υπερβολικών θανάτων.

Μια αυστραλιανή μελέτη υποστηρίζει ότι οι υπερβολικοί θάνατοι προκλήθηκαν από το εμβόλιο COVID-19, με βάση ένα σύνολο κριτηρίων εννέα παραγόντων που αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί εάν μια παρατηρούμενη επιδημιολογική συσχέτιση είναι αιτιώδης.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη για τους υπερβολικούς θανάτους διαπίστωσε ότι οι άμεσες επιπτώσεις της ασθένειας COVID-19 προκάλεσαν το 84% των συνολικών υπερβολικών θανάτων, αλλά ότι η υπερβολική θνησιμότητα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45 ετών και νεότερων δεν μπορούσε να αποδοθεί στην ασθένεια.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι μόλις το 30 τοις εκατό των συνολικών υπερβολικών θανάτων μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25-44 ετών συνδέονταν με την COVID-19, με τους ερευνητές να προτείνουν ότι οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, όπως τα lockdown, εξηγούσαν καλύτερα τους υπερβολικούς θανάτους.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι, ως οικολογική μελέτη, δεν ήταν δυνατόν να αποδειχθεί η αιτιώδης συνάφεια.

Οικονομικό κόστος

Το Vaccine Damage Project υπολόγισε ότι το οικονομικό κόστος των ζημιών από το εμβόλιο COVID-19 ανήλθε σε 147,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία αναλύθηκαν σε τραυματισμούς (89,9 δισεκατομμύρια δολάρια), αναπηρίες (52,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και υπερβολικούς θανάτους (5,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το υψηλότερο οικονομικό κόστος σχετιζόταν με ηπιότερες βλάβες από το εμβόλιο, καθώς αυτές επηρέασαν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αναφέρει η έκθεση.

«Οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις είναι τεράστιες», ανέφερε ο Ντάουντ σε ένα tweet, υποδηλώνοντας ότι ο πραγματικός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

Για να αναδείξει περαιτέρω τον οικονομικό αντίκτυπο, ο Ντάουντ σημείωσε ότι η Pfizer και η Moderna, οι κορυφαίοι κατασκευαστές εμβολίων COVID-19, ανέφεραν συνδυασμένα έσοδα από το εμβόλιο COVID-19 το 2022 ύψους περίπου 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Για κάθε 1 δολάριο που έβγαλαν κόστισε στην οικονομία των ΗΠΑ 13 δολάρια», ανέφερε ο Ντάουντ σε ένα tweet.

«Αρκετά αρνητική κοινωνική απόδοση επένδυσης», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για την απόδοση της επένδυσης.

Η έκθεση κάλεσε να παρακολουθούνται οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των βλαβών από τα εμβόλια, καθώς αυτές αντιστοιχούν σε ένα “σημαντικό” οικονομικό κόστος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε