Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της δεύτερης ολομέλειας της πέμπτης συνόδου του 13ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο, Κίνα, στις 8 Μαρτίου 2022. (Andrea Verdelli/Getty Images)

Αναλυτές: Το αποτέλεσμα του Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας μπορεί να οδηγήσει την Κίνα στο μονοπάτι του πολέμου κατά της Ταϊβάν

Η αναμενόμενη εξασφάλιση από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ μιας πρωτοφανούς τρίτης θητείας στην εξουσία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας αυτή την εβδομάδα αυξάνει την πιθανότητα πολέμου κατά της Ταϊβάν και θα επιταχύνει τις ενέργειες του καθεστώτος εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αναλυτές και έναν πρώην Αμερικανό αξιωματούχο.

Το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος -ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα δύο φορές ανά δεκαετία- αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου και θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό της ανώτατης ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ). Θα τεθούν επίσης βασικές προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όλα τα βλέμματα θα επικεντρωθούν στη σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου και της Μόνιμης Επιτροπής του -του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων του Κόμματος- και στο αν θα συμπληρωθεί από πιστούς στον Σι ή από άτομα που προέρχονται από άλλες πολιτικές φατρίες.

«Κάποιος θα διοριστεί για να αναλάβει την πρωθυπουργία όταν ο Λι Κετσιάνγκ παραιτηθεί την επόμενη άνοιξη. Τα ανώτατα συμβούλια ηγεσίας του Κόμματος -ιδιαίτερα το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή- θα έχουν σημαντική εναλλαγή», δήλωσε στους Epoch Times ο Μάικλ Κάνινγκχαμ, συνεργάτης στο Κέντρο Μελετών Ασίας του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Όλοι οι νεοδιοριζόμενοι ηγέτες θα έχουν σημαντικές ευθύνες και το ποιος θα αναλάβει αυτές τις θέσεις θα βοηθήσει να καθοριστεί πόσο ισχυρός είναι ο Σι».

Εάν ο Σι, 69 ετών, καταφέρει να γεμίσει αυτές τις θέσεις με τους πιστούς προστατευόμενούς του, θα είναι σε ισχυρή θέση για να προωθήσει την ατζέντα του, σύμφωνα με τον Κάνινγκχαμ.

Οι διορισμοί θα καθορίσουν την ένταση με την οποία θα εφαρμοστούν οι πολιτικές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δήλωσε ο Ραχούλ Καράν Ρέντι, ερευνητής του Οργανισμού Έρευνας για την Κίνα και την Ασία με έδρα το Νέο Δελχί.

«Οι ηγέτες που θα επιλεγούν στο συνέδριο θα διαμορφώσουν την εφαρμογή της πολιτικής σε πράγματα όπως η πρόληψη της πανδημίας, οι αλυσίδες εφοδιασμού, η χρηματοπιστωτική και νομισματική πολιτική, η Διπλωματία του Πολεμιστή –Λύκου και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Ρέντι, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια απόδειξη του πώς οι πολιτικές στην Κίνα έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Κάνινγκχαμ σημείωσε ότι το σύνταγμα του ΚΚΚ -σε αντίθεση με το σύνταγμα της Κίνας- θα τροποποιηθεί στο συνέδριο, προσθέτοντας ότι αναμένει «τροποποιήσεις που θα εδραιώσουν περαιτέρω την εξουσία του Σι πάνω στο κόμμα».

Η Δύναμη Πυραύλων που υπάγεται στη Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA), εκτοξεύει πυραύλους με πραγματικά πυρά στα ύδατα κοντά στην Ταϊβάν, από μη γνωστή τοποθεσία στην Κίνα στις 4 Αυγούστου 2022. (Eastern Theatre Command/Handout via Reuters)

 

Ταϊβάν

Η αναμενόμενη εδραίωση της εξουσίας του Σι στο συνέδριο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην Ταϊβάν, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές.

«Ο γενικός γραμματέας Σι θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο, ίσως και μεγαλύτερος από τον Μάο. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην Ταϊβάν», δήλωσε στους Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Κιθ Κραχ, γνωστός για τις προσπάθειές του να εμποδίσει τις προσπάθειες του ΚΚΚ να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες επικοινωνίες 5G.

Σύμφωνα με έναν αναλυτή, το κινεζικό καθεστώς είναι πλέον σε θέση να κάνει μια κίνηση εναντίον της Ταϊβάν, του αυτοδιοικούμενου δημοκρατικού νησιού που το Πεκίνο έχει ορκιστεί να καταλάβει με τη βία, αν χρειαστεί.

«Αυτό είναι το πρώτο συνέδριο του ΚΚΚ, όσο μπορούμε να θυμηθούμε, που θα εδραιώσει τη θέση ενός Κινέζου ηγέτη από την εποχή του Μάο, και που μπορεί να οδηγήσει την Κίνα σε πόλεμο – και που πιθανώς θα το κάνει, αν οι τρέχουσες τάσεις παραμείνουν ως έχουν», δήλωσε στους Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο Γκραντ Νιούσαμ, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας και στο Ιαπωνικό Φόρουμ Στρατηγικών Μελετών.

«Οι δυνατότητες του PLA έχουν αναπτυχθεί σε σημείο που οι ηγέτες του ΚΚΚ (και ο Σι ειδικότερα) πιστεύουν ότι [η Κίνα] μπορεί να διεξάγει έναν σύντομο, αιχμηρό πόλεμο (ή ακόμη και έναν μακρύ, αιχμηρό πόλεμο) κοντά στα σύνορά της και να επιτύχει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη στρατιωτική πτέρυγα του ΚΚΚ, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Ο Νιούσαμ είναι επίσης συνεργάτης της The Epoch Times.

Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών που ο Σι είναι ο ανώτατος ηγέτης, έχει δώσει έμφαση στην “εθνική αναζωογόνηση” της Κίνας, η οποία, όπως λένε οι αναλυτές, υποδηλώνει την πρόθεση του καθεστώτος να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μοναδική υπερδύναμη μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η κατάληψη της Ταϊβάν, λένε οι ειδικοί, αποτελεί βασική συνιστώσα αυτών των σχεδίων.

Ο Σι, είπε ο Νιούσαμ, φαίνεται να βλέπει τον εαυτό του ως εκείνον που προορίζεται να επαναφέρει την Κίνα στην παλιά της δόξα και είναι έτοιμος ακόμη και να πάει σε πόλεμο γι’ αυτό.

«Η Ταϊβάν είναι ο πιθανότερος στόχος του, αλλά ένας πόλεμος δεν θα είναι μια τακτοποιημένη τετραήμερη υπόθεση και οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο. Αυτό το Κογκρέσο βάζει την Κίνα στο δρόμο προς τον πόλεμο», δήλωσε ο Νιούσαμ.

Αλλά άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για τον Σι.

Ο Κλοντ Αρπί, ιστορικός γαλλικής καταγωγής και συγγραφέας πολλών βιβλίων για το Θιβέτ και την Κίνα, λέει ότι το ΚΚΚ δεν έχει επί του παρόντος τη δυνατότητα να εισβάλει με επιτυχία στην Ταϊβάν.

«Είναι το όνειρό του [του Σι], αλλά όλα τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα. Αν η οικονομία πάει άσχημα, ο Ουρανός μπορεί να αποσύρει την εξουσιοδότησή του κάποια στιγμή. Σήμερα ο PLA δεν έχει την ικανότητα να “καταλάβει” την Ταϊβάν», δήλωσε ο Αρπί με έδρα την Ινδία.

Επιπλέον, οι θλιβερές επιδόσεις του Σι στο εσωτερικό της χώρας, με την επιμονή του στις πολιτικές μηδενικού COVID που οδηγούν σε επανλαμβανόμενα lockodown σε όλη την Κίνα και η καταρρέουσα οικονομία της χώρας έχει περιορίσει την ελευθερία κινήσεων του ηγέτη, σύμφωνα με τον Κραχ.

«Η συμμαχία του Σι με τον ολοκληρωτικό του δίδυμο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης βλάψει την ικανότητα του ΚΚΚ να προβάλλει επιρροή παγκοσμίως και έχει πιθανότατα αναγκάσει τον Σι να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του για την Ταϊβάν», δήλωσε ο Κράχτη.

«Αν και ο Σι είναι πιθανό να κερδίσει άλλη μια θητεία, θα αναδυθεί σε σαθρό έδαφος», είπε.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μια τρίτη θητεία του Σι στην εξουσία θα οδηγήσει το ΚΚΚ σε αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών του εναντίον της Ταϊβάν και της Δύσης, ο Νιούσαμ δεν το πιστεύει.

Γι’ αυτόν, οι πολιτικές αποφάσεις του Σι στο εσωτερικό δείχνουν ότι προετοιμάζει τη χώρα για έναν πόλεμο, αργά ή γρήγορα.

«Το πιθανότερο είναι ότι βλέπει την ευκαιρία να πιέσει και θα την εκμεταλλευτεί. Προχωράει στην “απόδειξη των κυρώσεων” για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, αλλά και στην άσκηση απόλυτου ελέγχου στον πληθυσμό μέσω των καταστολών του “μηδενικού COVID”. Ή στην πραγματικότητα, προετοιμάζοντας το κοινό για τις κακουχίες. Η Κίνα έχει αποθηκεύσει τρόφιμα και καύσιμα -και κατασκευάζει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα με ταχύτητα που κόβει την ανάσα», είπε.

Ενώ η συσσώρευση του PLA συνεχίζεται αμείωτη, οι αξιωματούχοι του ΚΚΚ έχουν επίσης διαταχθεί να πουλήσουν τις δικές τους και των συγγενών τους συμμετοχές στο εξωτερικό και να φέρουν τα μετρητά πίσω στην Κίνα, δήλωσε ο Νιούσαμ, αναφερόμενος σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν πυραύλους εδάφους-αέρος HHQ-9B συμμετέχουν σε στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο την 1η Οκτωβρίου 2019. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

 

Επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου είναι απίθανο να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε χαλάρωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του κινεζικού καθεστώτος και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν αναλυτές, επισημαίνοντας τη φιλοδοξία του Σι να οδηγήσει την Κίνα στην παγκόσμια κυριαρχία μέχρι το 2049.

“Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν τη θέση τους στην κορυφή της παγκόσμιας τάξης και ο ελεύθερος κόσμος βασίζεται σε αυτό. Η Κίνα θα συνεχίσει να είναι συγκρουσιακή απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά το Πεκίνο γνωρίζει ότι επί του παρόντος είναι πιο αδύναμο από τις ΗΠΑ και το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι ένας μεγάλος πόλεμος που δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να κερδίσει», δήλωσε ο Κάνινγκχαμ του Heritage Foundation.

«Παρ’ όλα αυτά, το αμοιβαίο αίσθημα εχθρότητας θα συνεχίσει να αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης ή λανθασμένου υπολογισμού από κάθε πλευρά».

Ο Κραχ είπε ότι η αρχαία κινεζική στρατιωτική στρατηγική υπαγόρευε στο καθεστώς να κρύβει τη δύναμή του και να περιμένει τον χρόνο του – πράγμα που ακριβώς έκαναν οι ηγέτες του ΚΚΚ από τον Μάο και μετά.

«Αλλά με τον Σι, το ΚΚΚ βγήκε από το προσκήνιο με τυμπανοκρουσίες. Η κομμουνιστική Κίνα παίζει μια τετραδιάστατη παρτίδα στρατιωτικού, πολιτιστικού, πολιτικού και οικονομικού σκακιού εναντίον όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά όλων των εθνών που αγαπούν την ελευθερία, και το κύριο πεδίο μάχης είναι η τεχνολογία», δήλωσε ο Κραχ.

Αν ο Σι κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς τρίτης θητείας του οδηγήσει την Κίνα σε πολεμικό μονοπάτι εναντίον της Ταϊβάν ή άλλων χωρών, όπως η Ινδία, η σχέση ΗΠΑ-Κίνας θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν το 1970 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έβλεπαν ο ένας τον άλλον ως εχθρούς και δεν είχαν επίσημες διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τον Νιούσαμ.

Επιπλέον, αν χαθούν αμερικανικές ζωές σε ένα σενάριο εισβολής στην Ταϊβάν, να περιμένετε ότι η σχέση θα καταρρεύσει εντελώς.

«Οι κανονικές σχέσεις απλά δεν είναι δυνατές μόλις συμβεί αυτό», δήλωσε ο Νιούσαμ.

Ο Νιούσαμ πιστεύει ότι λόγω των επεκτατικών προγραμμάτων του Σι, τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες -και ακόμη και οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες- έχουν αφυπνιστεί από την απειλή του ΚΚΚ και έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να αμυνθούν.

«Αν οι Αμερικανοί και τα ελεύθερα έθνη δεν υποκύψουν απλά και δεν αφήσουν την Κίνα να κάνει ό,τι θέλει, αναμένει κανείς ότι ο κόσμος θα διασπαστεί σε δύο βασικά μπλοκ – τον ελεύθερο κόσμο και τον ανελεύθερο», είπε.

«Θα μοιάζει με την παλιά εποχή του Ψυχρού Πολέμου – αλλά με πραγματικές μάχες για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι παγκόσμιοι θεσμοί είτε θα καταρρεύσουν είτε θα είναι άσχετοι -αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό», προέβλεψε ο Νιούσαμ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε