Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ελικόπτερα UH-60M Black Hawk και ελικόπτερα AH-1 Cobra λαμβάνουν μέρος στις ετήσιες ασκήσεις Han Kuang της Ταϊβάν, καθώς προσομοιώνουν την εισβολή του στρατού της Κίνας στο νησί, στην αεροπορική βάση Ching Chuan Kang, στο Ταϊτσούνγκ της Ταϊβάν, στις 7 Ιουνίου 2018. (Tyrone Siu/Reuters)

Αναλυτές: Το ΚΚΚ πιθανότατα να ακολουθήσει τον «πόλεμο της γκρίζας ζώνης» όσον αφορά τη στρατηγική του για την Ταϊβάν

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) μπορεί να στηριχθεί περισσότερο σε μια στρατηγική «πολέμου στη γκρίζα ζώνη» παρά στη σκληρή στρατιωτική ισχύ στην προσπάθειά του να καταλάβει την Ταϊβάν, αφού είδε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επεσήμαναν αναλυτές της Κίνας σε μια συζήτηση σε πάνελ.

«Αν και το χάσμα των στρατιωτικών δαπανών και της στρατιωτικής ισχύος μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας έχει διευρυνθεί, φαίνεται ότι η Κίνα είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τακτικές γκρίζας ζώνης για να υπονομεύσει την Ταϊβάν παρά μια ευθεία εισβολή», δήλωσε ο Δρ Λι Τζιον-Γι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια (INDSR), σε μια εικονική συζήτηση που φιλοξενήθηκε από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο της Ταϊβάν στις 9 Μαρτίου.

Ο πόλεμος της γκρίζας ζώνης είναι η χρήση προσεκτικά σχεδιασμένων επιχειρήσεων για την επίτευξη πολιτικών κερδών κατά των κρατών-στόχων. Η στρατηγική αποτελείται από επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό, κυβερνοεπιθέσεις και προκλήσεις.

«Η Ταϊβάν απολαμβάνει πλεονέκτημα εξ αιτίας της γεωγραφικής θέσης της στη συμβατική αποτροπή. Το γεγονός ότι η Ταϊβάν και η Κίνα χωρίζονται από τα Στενά της Ταϊβάν σημαίνει ότι μια κινεζική ένοπλη επίθεση πρέπει να αποτελείται από ένα στοιχείο αμφίβιου πολέμου», δήλωσε ο Δρ. Λι.

«Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη αμφίβιων οχημάτων και η κινητοποίηση στρατευμάτων γίνονται κρίσιμα σημεία για τον προσδιορισμό της πρόθεσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA)».

Αυτός ο παράγοντας καθιστά δύσκολο για τον PLA να εξαπολύσει μια επίθεση blitzkrieg στην Ταϊβάν χωρίς να θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν ή να μετατρέψει στρατιωτικές ασκήσεις σε ένοπλη επίθεση, κάτι που «έρχεται σε αντίθεση με τη ρωσική εισβολή [στην] Ουκρανία», εξήγησε ο Δρ Λι.

Επιπλέον, «η Ταϊβάν έχει ενισχύσει την εθνική της άμυνα, αυξάνοντας, για παράδειγμα, τον εθνικό [αμυντικό] προϋπολογισμό της, αναπτύσσοντας δυνατότητες ασύμμετρου πολέμου, αναλαμβάνοντας μεταρρυθμίσεις των εφέδρων και ούτω καθεξής», είπε, σημειώνοντας ότι αυτές οι βελτιώσεις θα ωθήσουν την Κίνα να βασιστεί περισσότερο στον πόλεμο της γκρίζας ζώνης παρά σε μια στρατιωτική εισβολή.

Ο Έρικ Τσαν, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανόν να έθεσε τη Δύση σε υψηλό συναγερμό.

«[Το ΚΚΚ γνωρίζει] ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη [είναι] τώρα σίγουρα σε μεγαλύτερη εγρήγορση και θα παρακολουθούν για πράγματα όπως «μια επανάληψη του 2014»», δήλωσε ο κ. Τσαν στην εικονική εκδήλωση, αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ως εκ τούτου, η εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν ή αυτό που προέβλεψε το 2021 ως «περιορισμένη εισβολή» στο Κινμέν -ένα σύμπλεγμα νησιών της Ταϊβάν που βρίσκεται μίλια μακριά από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κίνας- δεν είναι τόσο βιώσιμο τώρα, πρόσθεσε ο κ. Τσαν.

Σύμφωνα με διετή έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ξεκίνησε 554 παραβιάσεις του εναέριου χώρου με την πτήση πολεμικών αεροσκαφών στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και τέλους Αυγούστου 2021.

Στόχος αυτής της τακτικής είναι να «υποτάξει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊβάν και να κλονίσει το ηθικό του λαού και του στρατού της Ταϊβάν» για να «καταλάβει την Ταϊβάν χωρίς μάχη», αναφέρει η έκθεση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε