Παρασκευή, 17 Μαΐ, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ εκφωνεί ομιλία μέσω βιντεοσύνδεσης στην τελετή έναρξης του Φόρουμ Bo'ao για την Ασία στην επαρχία Χαϊνάν της νότιας Κίνας, στις 21 Απριλίου 2022. (Huang Jingwen/Xinhua μέσω AP)

Αναλυτής: Ο «μεγαλύτερος φόβος» του ΚΚΚ είναι το να αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο

Ο “μεγαλύτερος φόβος” για τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είναι να αποκοπεί η χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό όμως συμβαίνει, σύμφωνα με τον Γκόρντον Τσανγκ, συγγραφέα και ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Gatestone.

Μιλώντας σε μια πρόσφατη εκπομπή του “China Insider” στο EpochTv , ο Τσανγκ σημείωσε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν αρχίσει να μετατοπίζουν τα εργοστάσιά τους εκτός Κίνας, καθώς ελπίζουν να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.

«Ο κόσμος για οικονομικούς λόγους -όχι πολιτικούς, όχι γεωπολιτικούς, αλλά για οικονομικούς λόγους το κάνει αυτό», δήλωσε ο Τσανγκ.

Οι εταιρείες βιώνουν διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς η στρατηγική του καθεστώτος για «μηδενική διασπορά του Covid» έφερε τη Σαγκάη και άλλες κινεζικές πόλεις σε αδιέξοδο. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, καθώς οι αρχές επέβαλαν lockdown και μαζικές εξετάσεις σε περιοχές όπου καταγράφηκαν μολύνσεις. Η σκληρή προσέγγιση έπληξε την παραγωγή των εργοστασίων και καθυστέρησε τη μεταφορά των αγαθών.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα αυστηρά μέτρα ελέγχου COVID που ωθούν τις εταιρείες να μεταφέρουν τις παραγωγές εκτός Κίνας. Ο Τσανγκ δήλωσε ότι οι δεσμοί του κινεζικού καθεστώτος με τη Ρωσία κατέστησαν επίσης αναξιόπιστες τις τρέχουσες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Δεν πρόκειται να είναι αξιόπιστες επειδή η Κίνα υποστηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία επιταχύνει τη διαίρεση του διεθνούς συστήματος».

Η Κίνα, της οποίας το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα δήλωσε μια “άνευ ορίων” εταιρική σχέση με τη Ρωσία πριν από την εισβολή, έχει προσελκύσει αυξανόμενη κριτική για τη σιωπηρή υποστήριξή της προς τη Μόσχα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Το καθεστώς έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Ενώ οι πολιτικές του καθεστώτος έχουν συμβάλει στην αποσύνδεση, η τάση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου, σύμφωνα με τον Τσανγκ.

«Η Κίνα δεν θα έπρεπε να θέλει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, διότι η Κίνα [είναι] ο μεγαλύτερος κερδισμένος αυτής της περιόδου παγκοσμιοποίησης και της ενσωμάτωσης της Κίνας στο διεθνές σύστημα», δήλωσε.

«Οδηγείται από μια σειρά πραγμάτων. Αλλά ο Σι Τζινπίνγκ είναι σε μεγάλο βαθμό ο δημιουργός αυτής της απο-παγκοσμιοποίησης».

Ο Τσανγκ δήλωσε ότι ο Κινέζος ηγέτης προειδοποίησε τον κόσμο να μην αποκόψει τη χώρα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας μέσω βίντεο στο ετήσιο Ασιατικό Φόρουμ Μποάο.

Στις 21 Απριλίου, ο Σι πρότεινε αυτό που αποκάλεσε μια νέα “παγκόσμια πρωτοβουλία ασφάλειας” υπό την ηγεσία της Κίνας, η οποία υποστηρίζει αρχές όπως το “αδιαίρετο της ασφάλειας”, μια βασική έννοια που η Ρωσία χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι «οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι σαν επιβάτες στο ίδιο πλοίο που μοιράζονται το ίδιο πεπρωμένο … η σκέψη να πετάξουμε κάποιον στη θάλασσα είναι απλά μη αποδεκτή».

«Όταν μίλησε [ο Σι Τζινπίνγκ] για αδιαίρετη ασφάλεια [στην πραγματικότητα] πρόδωσε τον μεγαλύτερο φόβο του, και αυτός είναι η αποσύνδεση του κόσμου από την Κίνα», δήλωσε ο Τσανγκ.

«Στην πραγματικότητα, αυτό που έλεγε ήταν ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πετάξει την Κίνα στη θάλασσα», πρόσθεσε.

Αν και φοβάται ότι θα αποκοπεί, ο Κινέζος ηγέτης θα διπλασιάσει τις πολιτικές που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη, όπως αυτή του μηδενικού COVID και την εταιρική σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα, αν πάρει την πρωτοφανή τρίτη θητεία στο αξίωμα σε ένα σημαντικό κομματικό συνέδριο αυτό το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Τσανγκ.

«Νομίζω ότι τότε θα διπλασιάσει τις πολιτικές, οι οποίες προφανώς δεν είναι καλές για τη χώρα, δεν είναι καλές για την οικονομία, και αυτό σημαίνει κακό τέλος για την Κίνα».

Η πιο επικίνδυνη περίοδος

Ο Τσανγκ προτείνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς, αν και αυτό είναι δύσκολο λόγω της μεγάλης οικονομίας της Κίνας.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προστατεύεται από την κακοβουλία της Κίνας, πράγμα που σημαίνει διακοπή των δεσμών, όχι εμπόριο, όχι επενδύσεις, όχι τεχνική συνεργασία, περικοπή των διπλωματικών σχέσεων», δήλωσε ο Τσανγκ.

«Ξέρω ότι αυτό ακούγεται ριψοκίνδυνο… [αλλά] ο πιο επικίνδυνος και ριψοκίνδυνος δρόμος είναι να συνεχίσουμε τις πολιτικές που μας έφεραν εξαρχής σε αυτό το χάλι».

«Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε από την καλύτερη στιγμή της ιστορίας στη χειρότερη, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είχαμε αυτές τις λανθασμένες εκτιμήσεις για την Κίνα, οι οποίες μεταφράστηκαν σε πολιτική, η οποία ώθησε την Κίνα να γίνει πιο πολεμοχαρής και αποδυνάμωσε τις δικές μας άμυνες», δήλωσε ο Τσανγκ.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ μια πιο επικίνδυνη κατάσταση από αυτή που βρισκόμαστε τώρα, εκτός από τον πραγματικό πόλεμο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε