Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Κατασκοπευτική μονάδα δημιουργεί η Κίνα στην Κούβα, μετά από συμφωνία των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους για τις πληροφορίες αυτές.

Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ η εγκατάσταση κινεζικής κατασκοπευτικής βάσης στην Κούβα

Τις ανησυχίες της σχετικά με τη φιλοξενία κατασκοπευτικής βάσης της Κίνας στην Κούβα εξέφρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην κυβέρνηση της δεύτερης, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, η διμερής σχέση με την Κίνα είναι τεταμένη το τρέχον διάστημα, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ δήλωσε ακόμη πως δεν αναμένει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με υποτιθέμενη βάση ηλεκτρονικής κατασκοπείας της Κίνας στο έδαφος της Κούβας να οδηγήσουν στην ακύρωση του ταξιδιού που προγραμματίζει να κάνει στο Πεκίνο στα τέλη της εβδομάδας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η διμερής σχέση [των ΗΠΑ] με την Κίνα είναι τεταμένη αυτή τη στιγμή», ωστόσο «τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς το ότι ο πρόεδρος θέλει να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας» με το Πεκίνο, είπε ο κ. Κέρμπι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, πως η Κίνα και η Κούβα έκλεισαν «μυστική συμφωνία» για την εγκατάσταση βάσης ηλεκτρονικής κατασκοπείας στη νήσο, προτού ακολουθήσουν άλλα παρόμοια δημοσιεύματα.

Τόσο η Αβάνα όσο και το Πεκίνο διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μπλίνκεν είπε σε δημοσιογράφους χθες πως τα κινεζικά «εγχειρήματα» στην Κούβα αποτελούν μέρος ευρύτερης προσπάθειας από πλευράς της προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή και την παρουσία της σε παγκόσμια κλίμακα, προσθέτοντας πως ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021 «επιβράδυναν την προσπάθεια αυτή».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε